Persoonlijke instellingen

RC-voertuigen in schaal H0

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Bron: mancave.conrad.nl - Bewerkt door Fred Eikelboom


Inleiding

Op de modelspoorbaan kunnen RC-voertuigen in schaal H0 rondrijden. Dit zijn miniatuurauto's, bussen en vrachtauto's in schaal 1:87 (H0), die ook radiografish bestuurd kunnen worden. Dit artikel gaat over het inbouwen van de RC-apparatuur in voertuigen. Op Mancave verscheen begin 2012 onderstaand artikel:

RC-voertuigen in schaal H0

H0-RC-Truck-01.jpg
Afbeelding: 01
RC-truck met elektronica
Bron: mancave.conrad.nl

Modelspoorliefhebbers besteden vaak zoveel aandacht aan het maken van een zo mooi en uniek mogelijke modelbaan, om daar vervolgens kant-en-klare of zelfgebouwde voertuigen op te laten rijden.

Afhankelijk van de keuzes, is dit zelf bouwen zo moeilijk te maken als gewenst. Welk voertuig, welke functies, allemaal vragen die uiteindelijk van invloed zijn op het bouwproces.

H0-Aandrijfset-01.jpg
Afbeelding: 02
Aandrijfset, om in te bouwen in ons schaal H0-voertuig
Bron: mancave.conrad.nl

Het volgende is hoe dan ook nodig:

  • afstandsbediening, (minimaal 2 kanalen, eventueel meer kanalen voor extra functies;
  • aandrijfset;
  • een auto, vrachtwagen, tank, bus of ander H0-voertuig;
  • veel geduld.

In deze post wordt alleen ingegaan op het RC-gedeelte, maar voor een totaalervaring kan ook het voertuig zelf gemaakt worden in de 1:87.

Slopen

Als beginner is het allemaal al uitdagend genoeg om de onderdelen goed weg te werken in het voertuig. Dus maak het iets gemakkelijker en kies verstandig. Wat te denken van een bus of vrachtwagen; die zijn van zichzelf al groter. Bovendien kan bij een bus het interieur er eventueel permanent uitgehaald worden zodat er meer ruimte overblijft voor de onderdelen. De eerste stap is het demonteren van de auto. Op het RCGroups-forum laat djdavies83 precies zien hoe hij een 1:87 Mercedes 303 Coach heeft omgebouwd tot H0-RC-wagen.

Coach-H0-Conrad-01.jpg
Afbeelding: 03
Schaal H0-Coach van Conrad
Bron: mancave.conrad.nl

Ruimte

Dan is het vervolgens een kwestie van knutselen en creatief omgaan met de ruimte die er is. De elektromotor moet worden gemonteerd, de besturing geregeld… Het mechanische gedeelte is op zich helemaal niet zo moeilijk, maar het kan een behoorlijke uitdaging zijn om alles netjes weg te werken. Regelmatig passen dingen niet goed; dan moeten er onderdelen bewerkt worden. Zo zullen er vaak aanpassingen gedaan moeten worden om ruimte te maken voor de sturende wielen. Soms moeten er zelfs onderdelen compleet vervangen worden om het geheel goed passend en werkend te maken.

Verlichting

Rc-truck-H0-met-LEDs-01.jpg
Afbeelding: 04
Maak ons 1:87-voertuig realistischer met leds
Bron: mancave.conrad.nl

En het kan allemaal nog veel uitgebreider. Wat te denken van het inbouwen van verlichting door middel van leds, waarvan de dunne draadverbindingen natuurlijk ook weer netjes weggewerkt moeten worden. Geduld en een vaste hand zijn dan ook absoluut nodig voor deze hobby. Als er wordt gekozen om bijvoorbeeld een graafmachine te maken, dan zijn er nog meer functies nodig (kijk maar eens naar de "Blog 't Zelf"-post van Jeagermeister, over zijn Bruder RC-graafmachine).

Wie wat meer gedetailleerde informatie wil, kan terecht op de site van "1op87". Daar staat uitgebreide informatie en een aantal "how-to's".


Meer informatie

Encyclopedie:
Informatie over o.a. het inbouwen van verlichting.
Bushalte/benzinestation
Bushalte/benzinestation
Externe websites:
Uitgebreide informatie en een aantal mooie how-to's.Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie 

Laatste wijziging: 28 jan 2024 11:05 (CET)