Persoonlijke instellingen

Roco Multimaus

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Ronald Koerts


Roco en / of Fleischmann MultiMaus

DigitaalMultimaus.gif
Afbeelding: 01
Roco en / of Fleischmann MultiMaus
Foto gemaakt door: Bron: Roco.cc


Protocol DCC
Snelheidsstappen DCC 14, 28 en 128
Algemene bus XpressNet
Terugmeld-bus Via Rocomotion of derden
RailCom Nee
Maximaal aantal adressen bedienbaar 9999
Maximaal aantal adressen op te slaan 64
Maximaal tegelijk aan te sturen locs 16
Maximaal aantal accessoires 1024
Maximaal aantal functies 20
CV schrijven Ja
CV lezen Ja, maar niet in combinatie met de standaard versterker (booster) Roco 10764
Wisselstraten programmeren Niet mogelijk
Aparte programmeerspoor-aansluiting Nee
Boosteraansluiting Ja, voor Roco 10764
Connector (naar rails-aansluiting) Onbekend
Uitgangsspanning Onbekend
Maximale uitgangsstroom 3,2 ampère
Computer-interface Via Rocomotion of derden
Handleiding Download vanaf Roco-website
Website fabrikant Roco of Fleischmann

MultiMaus van Roco of Fleischmann?

Roco heeft als eerste de MultiMaus uitgebracht, als opvolger van de LokMaus. Roco is in de afgelopen jaren overgenomen door Modelleisenbahn München GmbH. Deze heeft daarna ook Fleischmann overgenomen. Ten koste van de Fleischmann Profi-boss is bij Fleischmann de MultiMaus in het assortiment gekomen. Deze heeft een grijze kleur. De twee MultiMausen zijn op de kleur na exact hetzelfde.

Probleem na het resetten van de MultiMaus

Het kan soms noodzakelijk zijn om de MultiMaus te resetten. Na het uitvoeren van een reset - zoals in de handleiding staat - kan het voorkomen dat de MultiMaus een foutmelding geeft, bestaande uit een 'P' en een cursor aan de rechterzijde van het scherm. Deze foutmelding is weg te krijgen door nullen ('0') achter de 'P' in te voeren en te bevestigen met 'OK'. Daarna moet de MultiMaus weer werken.

Deze oplossing is aangedragen door een gebruiker op het forum van Beneluxspoor.net

MultiMaus, S88XpressNetLI en aansturing van wissels

Door de komst van de S88XpressNetLI van Karst Drenth/Wim Ros is het mogelijk om zonder veel kosten de MultiMaus te gebruiken met S88-bezetmelders en een computer. Door een interpretatieverschil van het DCC-protocol wordt door de Multimaus het 'rechtdoor'- en 'afslaand'-commando omgewisseld. Deze verwisseling is er de oorzaak van dat bij veel software de wissels verkeerd omgezet worden. In het programma 'Koploper' kan dit verholpen worden door bij 'Systeeminstellingen' aan te geven dat alle wissels verkeerd-om zijn aangesloten.

Wisseldecoders en de Multimaus

Met de MultiMaus is het mogelijk om wissels en seinen te schakelen. Het adres voor de wisseldecoder is ook met de MultiMaus in te stellen. Maar hierin zit een interpretatieverschil van het DCC protocol, dus opletten met de keuze van de wisseladressen.

Verschuiving van 4 adressen

Een wisseldecoder die met bijvoorbeeld de Intellibox op adres 1 is geprogrammeerd, wordt door de Multimaus als een wisseldecoder met adres 5 gezien. Dan is de wisseldecoder op de Multimaus via adres 5 te schakelen. Er zit een verschuiving (offset) van 4 in de adressen tussen de andere centrales en de MultiMaus. Dus wisseladres 1 op de Intellibox is wisseladres 5 op de MultiMaus, wisseladres 2 op de Intellibox is wisseladres 6 op de MultiMaus enz.

Wisseladressen 1 t/m 4

Zonder wisseldecoders van Roco of Fleischmann, maar wel met een MultiMaus, dan is het gebruik van wisseladressen 1 t/m 4 bij de wisseldecoders af te raden. Dit heeft te maken met de verschuiving van 4 in de adressen. Niet alle wisseldecoders kunnen goed overweg met de wisselsadressen 1 t/m 4 van de MultiMaus. Hierdoor kan de wisseldecoder overstuur raken en in sommige gevallen echt defect raken, zodat deze niet meer te gebruiken is.

DRINGEND ADVIES:
Het advies is om de wisseladressen vanaf 5 te gebruiken (5 en hoger), dit voorkomt problemen met wisseldecoders van andere fabrikanten.

Programmeren met de MultiMaus

CV's schrijven

Met de MultiMaus is zonder problemen een decoder in te stellen. Doordat de MultiMaus een 'instap'-systeem is, heeft deze geen aparte aansluiting voor een programmeerspoor. Hierdoor worden alle opdrachten voor het instellen naar het normale spoor gezonden. Dus wanneer er twee locomotieven op het spoor staan, dan worden ze allebei geprogrammeerd!! Nu geldt dit helaas ook voor sommige wisseldecoders, deze kunnen ook reageren op programmeeropdrachten die voor locomotieven bedoeld zijn. Daarom is het verstandig om een apart programmeerspoor te maken en dit via een dubbelpolige schakelaar aan te sluiten op de Multimaus. Dan wordt het programmeerspoor gebruikt voor het instellen van loc- en wisseldecoders. De overige locomotieven kunnen dan op de baan blijven staan. De MultiMaus mag dan op geen enkele wijze verbonden zijn met het hoofdspoor en de wisseldecoders.

ADVIES: Bij het instellen van decoders met de MultiMaus op het normale hoofdspoor, moeten alle andere locomotieven en rijtuigen met decoders van het hoofdspoor af zijn.

CV's lezen

Doordat de MultiMaus bij gebruik van de standaard versterkers (boosters) van Roco (artikelnummers: 10761, 10764, 10762 en 10765) geen decoders kan uitlezen, zal deze altijd fictieve waarden aangeven. Instellingen veranderen kan wel met de standaard versterkers van Roco. Met versterkers van andere fabrikanten is het wel mogelijk decoders uit te lezen.


Meer informatie

Encyclopedie:
Beneluxsspoor.net:
Welke centrale?Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie 

Laatste wijziging: 30 sep 2017 15:06 (CEST)