Persoonlijke instellingen

Seinen digitaliseren

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Ronald Koerts


Seinen digitaliseren

Seinen horen bij het spoor. In het echt beveiligen ze het spoor en zorgen voor een goed verloop van "het verkeer" op het spoor. Bij de analoge modelbaan kan een sein ook gebruikt worden om een loc of trein(stel) bij rood voor het sein te laten stoppen. Bij een volledig digitale baan is dit iets anders, een sein staat dan in principe "puur voor de sier" langs de baan. Het sein heeft dan geen andere functie dan alleen maar mooi te zijn. Om seinen te digitaliseren op een digitale baan moeten deze dan ook via een decoder worden aangesloten op de modelbaan. Met een decoder kunnen de seinen de juiste commando's ontvangen en uitvoeren.

Armsein digitaliseren

De meeste armseinen zijn te digitaliseren met een "normale" wisseldecoder die de aandrijving van het armsein aanstuurt. Daarnaast hebben veel fabrikanten ook speciale seindecoders voor armseinen ontwikkeld. Welk type seindecoder nodig is, is afhankelijk van welke aandrijving het sein heeft. Magneetaandrijvingen kunnen bijvoorbeeld met normale wisseldecoders omgezet worden. Voor een servo-aangedreven armsein dient een servodecoder gebruikt te worden. De verschillende vormen van aandrijvingen hebben verschillende effecten op het omzetten van het armsein. Aandrijvingen op basis van elektromagneten zetten de seinen meestal veel te snel om. Bij motor- en servo-aangedreven seinen kan meestal de snelheid apart worden ingesteld, evenals wat extra effecten.

Lichtseinen digitaliseren

Voor lichtseinen moet een speciale seindecoder worden gebruikt. Deze decoder geeft op de uitgang een constante spanning voor het laten branden van de leds of lampjes van het lichtsein. Daarnaast heeft ieder land een "eigen" seinstelsel met bijbehorende seinbeelden. De meeste fabrikanten van seindecoders leveren daarom ook verschillende versies van hun seindecoders met seinbeelden voor een speciaal land, bijvoorbeeld Nederland.

Stoppen voor het sein?

Iedereen wil natuurlijk de loc of trein(stel)l mooi automatisch laten stoppen voor het sein. Voor "digitaal" zijn er een aantal manieren om te regelen dat een loc of trein(stel) automatisch stopt voor het sein. Er is een aantal methodes:

  • Aansturen met asymmetrisch DCC-signaal: bij digitaal rijden met het DCC-protocol is het mogelijk om met een aantal diodes een rem- en/of stopsectie te maken, waarbij een "digitale" locomotief of trein(stel) stopt voor het sein. De diodes creëren een asymmetrisch DCC-signaal waar alle DCC-decoders op reageren door af te remmen naar 0 (stilstand). Na het opheffen van het asymmetrische signaal zal de locomotief/trein(stel) weer rustig optrekken en verder rijden. De firma Lenz biedt het systeem aan als "ABC" (Automatic Braking Control) waarmee een compleet digitaal bloksysteem gebouwd kan worden. Het systeem werkt alleen maar met decoders van een aantal decoderfabrikanten zoals ESU (Lokpilot V4, V5), Kühn (T65), Lenz (Silver/Gold), Tran en Zimo. Met het systeem kan tevens het betreffende sein in de juiste stand worden gezet. De verlichting en het geluid (de soundgenerator) van de locs/treinen/treinstellen blijven gewoon werken en zijn ook te bedienen wanneer een loc of trein(stel) voor het sein stilstaat.
  • Aansturen met de remgenerator: Bijdigitaal rijden met het DCC-protocol is het mogelijk om met een remgenerator te werken. Dit is een booster die een constante remopdracht geeft via de booster-uitgang. Diverse fabrikanten hebben deze in hun productcatalogus staan. Als de loc of trein(stel) zich in het blok bevindt waar het signaal van de remgenerator op staat, gaat de loc of trein(stel) automatisch remmen en stoppen. Om de loc of trein(stel) verder te laten rijden, schakelt de remgenerator over naar de gewone generator. Het aansturen door de loc of trein(stel) kan op basis van reedcontacten of bijvoorbeeld via een aantal Loconet-modules (schakelmodules en bezetmelders).
  • Aansturen via treinbesturingssoftware: De software regelt alles, zodat het sein het juiste seinbeeld aangeeft, de loc of trein(stel) eventueel netjes stopt voor het sein en daarna weer optrekt om verder te rijden. De meest betrouwbare oplossing is om een rem-/stopsectie te maken bij het sein. Een andere oplossing is, om de rem-/stopsectie in de treinbesturingssoftware in te stellen, de zogenaamde "virtuele" bezetmeldpunten. Daardoor hoeven geen aparte secties meer gemaakt worden. De verlichting en het geluid (wanneer er een sounddecoder aanwezig is) van de locs/treinen/treinstellen blijven gewoon werken en zijn ook voor het sein (in de stopsectie) te bedienen.
  • Een sectie aansturen als analoge baan: bij een "digitale" baan heeft deze oplossing zeker niet de voorkeur. Bij het sein wordt dan een stopsectie gemaakt waardoor een gedeelte spanningloos geschakeld wordt. Het schakelen van deze stopsectie en het sein is te doen met de schakeldecoder. Het nadeel is dat de spanning naar de rails wordt onderbroken. Hierdoor komt de locomotief spanningloos te staan en reageert nergens meer op. Gevolg is ook dat eventuele (binnen)verlichting uitgaat en (wanneer er een sounddecoder aanwezig is) ook het geluid. Daarnaast moet de stopsectie zo lang zijn, dat een complete trein of treinstel er in kan staan.

Meer informatie

Encyclopedie:
Beneluxspoor.net
Digitaal vraagbaak op het Forum.
Externe websites:
Meer informatie over rem/stopsecties.
Lois Holleman. Ervaringen met asymmetrisch DCC.
Fabrikanten:
Remgeneratoren voor ABC-systeem
LDT. Decoder voor Nederlandse seinen.
Lenz Digital plus.
Seinen.
Decoders.Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie 

Laatste wijziging: 20 dec 2023 10:07 (CET)