Persoonlijke instellingen

Het DCC protocol

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Ronald Koerts


Inleiding

Het DCC-protocol is ontwikkeld door de firma Lenz. Lenz heeft het protocol eerst ontwikkeld voor de firma Märklin, die het gebruikte als gelijkstroomversie van zijn digitale systeem. Ook werd het systeem door de firma Arnold gebruikt.

De Amerikaanse NMRA was op zoek naar een protocol dat eenvoudig en volledig gedocumenteerd beschikbaar was. Het protocol van Lenz voldeed aan alle eisen. De NMRA heeft een aantal aanpassingen aan het protocol doorgevoerd en heeft het protocol de naam DCC gegeven. De afkorting DCC staat voor: 'Digital Command Control' . Door de standaardisering door de NMRA is het DCC-protocol de standaard voor digitale modelbaanbesturing geworden in Amerika. In Europa is het DCC-protocol vooral de laatste jaren zeer populair geworden. Heden ten dage ondersteunen alle grote fabrikanten in meer- of mindere mate dit protocol met locdecoders, wisseldecoders en digitale centrales.


Aantal locomotieven

Met het DCC-protocol zijn meer dan 10.000 adressen te programmeren. De meeste digitale centrales kunnen dit aantal niet aansturen. Het aantal direct aan te sturen adressen is afhankelijk van de digitale centrale.


Rijstappen

Het DCC-protocol kent 14, 28 of 128 rijstappen. De huidige, nieuw verkrijgbare decoders kunnen 28 en/of 128 rijstappen aan, en detecteren deze instelling automatisch. De instelling '14 stappen' komt heden ten dage alleen nog voor bij zeer oude decoders, van de eerste generaties.


Functies

Naast het aantal rijstappen ondersteunt het protocol ook extra functies voor in de loc of trein. Dit kan bijvoorbeeld verlichting of geluid zijn. Het aantal functies dat bediend kan worden, is afhankelijk van de decoder en de centrale. De meeste centrales kunnen tot 12 functies aansturen. Door de toename van functies in locomotieven zijn er ook al (sound)decoders die tot 20 functies kunnen aansturen.


Instellingen

In het DCC-protocol is opgenomen hoe de verschillende instellingen opgeslagen moeten worden. Dit gebeurt in de CV's, configuratie variabelen. Binnen de specificaties van het DCC-protocol zijn een aantal CV's verplicht gesteld. Een decoder moet deze CV's minimaal ondersteunen, anders is de decoder officieel niet-compatible met het DCC protocol.


Asymmetrisch DCC

De firma Lenz kwam met dit idee en nu wordt het steeds meer overgenomen door andere fabrikanten. Met behulp van een aantal eenvoudige diodes kunt u ervoor zorgen dat een trein stopt op een bepaalde locatie. Het stoppen is alleen mogelijk met decoders die het ABC-systeem (Automatic Braking Control) van Lenz ondersteunen. Dit systeem kan werken doordat het signaal van het DCC-protocol symetrisch is. Door het veranderen van het signaal in een Asymmetrisch signaal kunt u de decoder daar op laten reageren. Met het ABC-systeem is het, met daarvoor geschikte decoders, ook mogelijk een pendelbaan aan te sturen.

De NRMA was bezig met standaardisering van asymmetrisch DCC, en had daarvoor de 'Werkgroep DCC' . Helaas is er bij de NMRA niets meer over deze werkgroep te vinden (medio 2016).
De NRMA is ook bezig met het herzien van hun website, dus wellicht komt er in een later stadium nog info naar buiten.


Kort overzicht

DCC Opmerkingen
Aantal locs aan te sturen.  ? Afhankelijk van de centrale.
Aantal locadressen. 10.239 -
Aantal rijstappen. 14, 28 en 128 -
Aantal locfuncties. 9999 Afhankelijk van de centrale.
Aantal accessoires. 2048 Afhankelijk van de centrale.
Tabel: 01
Tabel gemaakt door: Ronald KoertsMeer informatie

Encyclopedie:
Beneluxspoor.net:
over pendelbaanbesturing.
over pendelbaanbesturing met het ABC-systeem.
Externe websites:
Meer informatie over rem/stop-secties.
Lois Holleman. Ervaringen met asymmetrisch DCC.
Informatie over asymmetrisch DCC.
Informatie over asymmetrisch DCC.
Veel informatie over DCC.
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie