Persoonlijke instellingen

Het DCC protocol

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Ronald Koerts


Inleiding

Het DCC-protocol is ontwikkeld door de firma Lenz voor Märklin, die het gebruikte als gelijkstroomversie van hun digitale systeem. Ook werd het systeem door de firma Arnold gebruikt.

De Amerikaanse NMRA was op zoek naar een protocol dat eenvoudig en volledig gedocumenteerd beschikbaar was. Het protocol van Lenz voldeed aan alle eisen. De NMRA heeft een aantal aanpassingen aan het protocol doorgevoerd en heeft het protocol de naam "DCC" gegeven. De afkorting "DCC" staat voor: "Digital Command & Control". Door de standaardisering door de NMRA is het "DCC"-protocol de standaard voor digitale modelbaanbesturing geworden in Amerika. In Europa is het "DCC"-protocol vooral de laatste jaren zeer populair geworden. Alle grote fabrikanten in meer- of mindere mate dit protocol met locdecoders, wisseldecoders en digitale centrales.

Aantal locomotieven

Met het "DCC"-protocol zijn meer dan 10.000 adressen te besturen. De meeste digitale centrales kunnen dit aantal echter niet aan. Het aantal direct aan te sturen adressen is afhankelijk van de digitale centrale.

Rijstappen

Het "DCC"-protocol kent 14, 28 of 128 rijstappen. De nieuwere decoders kunnen 28 en/of 128 rijstappen aan en detecteren deze instelling automatisch. De instelling "14 stappen" komt alleen nog voor bij decoders van de eerste generaties.

Functies

Naast het aantal rijstappen ondersteunt het protocol ook extra functies voor in de loc of trein. Dit kan bijvoorbeeld verlichting of geluid zijn. Het aantal functies dat bediend kan worden, is afhankelijk van de decoder en de centrales. De meeste centrales kunnen tot 20 functies aansturen. Door de toename van functies in locomotieven zijn er ook al geluidsdecoders die eveneens tot 20 functies kunnen aansturen.

Instellingen

In het "DCC"-protocol is opgenomen hoe de verschillende instellingen opgeslagen moeten worden. Dit gebeurt in configureerbare variabelen (CV's). Binnen de specificaties van het "DCC"-protocol is een aantal CV's verplicht gesteld. Een decoder moet deze CV's minimaal ondersteunen, anders is de decoder niet-compatible met het "DCC" protocol.

Asymmetrisch DCC

De firma Lenz kwam met dit idee en nu wordt het steeds meer overgenomen door andere fabrikanten. Met behulp van een aantal eenvoudige diodes kan een trein dan stoppen op een bepaalde locatie. Het stoppen is alleen mogelijk met decoders die het "ABC"-systeem ("Automatic Braking Control") van Lenz ondersteunen. Dit systeem kan werken doordat het signaal van het "DCC"-protocol symmetrisch is. Door het veranderen van het signaal in een asymmetrisch signaal kan de decoder daar op reageren. Met het "ABC"-systeem is het, met daarvoor geschikte decoders, ook mogelijk een pendelbaan aan te sturen.

De NRMA was bezig met standaardisering van asymmetrisch "DCC", en had daarvoor de "Werkgroep "DCC"".

Kort overzicht

DCC Opmerkingen
Aantal locs aan te sturen. 10.239 Afhankelijk van de centrale.
Aantal locadressen. 10.239 -
Aantal rijstappen. 14, 28 en 128 -
Aantal locfuncties. 9999 Afhankelijk van de centrale.
Aantal accessoires. 2048 Afhankelijk van de centrale.
Tabel: 01
Tabel gemaakt door: Ronald Koerts

Meer informatie

Encyclopedie:
Beneluxspoor.net:
over pendelbaanbesturing.
Over pendelbaanbesturing met het ABC-systeem.
Externe websites:
Meer informatie over rem/stop-secties.
Remgeneratoren voor het ABC-systeem
Lois Holleman. Ervaringen met asymmetrisch DCC.
Informatie over asymmetrisch DCC.
Veel informatie over DCC.Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie 

Laatste wijziging: 23 apr 2024 10:42 (CET)