Persoonlijke instellingen

Uitleg digitaal

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Versie door Martin Hilvers (overleg | bijdragen) op 25 jan 2019 om 13:25 (Martin Hilvers heeft pagina Uitleg Digitaal hernoemd naar Uitleg digitaal: Geen hoofdletter in titel)
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net - Update door Fred Eikelboom


Zoals is uitgelegd in het voorgaande artikel, is het digitale signaal een blokvormig signaal.

Signaaldigitaal.gif
Afbeelding: 01
Vorm van het digitale signaal
Tekening gemaakt door: Fred Stevens

Om dit signaal te verkrijgen heeft u de volgende componenten nodig:

Centrale

U heeft een centrale nodig. Een centrale is de 'hersens' van de aansturing. Met de centrale bedient u de loc's en/of treinen, wissels en seinen.
De centrale zorgt er voor dat de handelingen die u wilt doen, in voor de trein (locdecoder) begrijpbare informatie worden omgezet. Er bestaan losse kleine centrales, waar u een Booster op aan dient te sluiten en grotere centrales, zoals bijv. de ECoS of de Intellibox, die een ingebouwde booster hebben, die het digitale signaal versterkt op de rails zet

DigitaalMultimaus.gif
Afbeelding: 02
Roco Multimaus
Bron: Roco.cc

De Roco Multimaus is zo'n centrale.

Booster

Het volgende onderdeel wat u nodig heeft is een booster (digitale versterker). De booster is niets meer dan wat de naam al zegt: Een versterker. Dit onderdeel neemt de commando's aan van de losse centrale, zoals bijv. de Roco Multimaus, en zet deze versterkt op de rails.

DigitaalBooster.jpg DigitaalTrafo.jpg
Afbeelding: 03 Afbeelding: 04
Roco booster (digitale versterker) 10764 Roco transformator 10725
Bron: Roco.cc Bron: Roco.cc

De Roco 10764 (zie afbeelding 03) is zo'n digitale versterker.

Trafo

De trafo (transformator) is het laatste onderdeel wat u nodig heeft. Deze trafo verzorgt de stroom voor de centrale en de booster(s). Deze bepaalt, in combinatie met de booster, ook hoeveel stroom de digitale aansturing kan leveren. Dat is belangrijk om te weten.

Wanneer uw digitale aansturing twee ampère kan leveren en een locomotief 0,5 ampère gebruikt, kunt u maximaal vier locomotieven/treinstellen tegelijk laten rijden. Wanneer u er meer laat rijden zal het niet werken en zullen er problemen optreden.

De Roco 10764 digitale versterker levert in combinatie met onderstaande trafo maximaal 3,2 ampère. Genoeg voor maximaal zes locomotieven/treinstellen.

De Roco 10725 trafo (zie afbeelding 04) is bedoeld voor de Roco 10764 digitale versterker.

Bovenstaande onderdelen zorgen samen voor het maken en verzenden van het digitale signaal. Het blokvormige signaal moet u eigenlijk zien als een verzameling enen en nullen. Er zijn verschillende protocollen voor de verzameling enen en nullen. Dit zijn eigenlijk een soort talen, namelijk 'DCC' , wat voornamelijk gebruikt wordt in Tweerail-oplossingen en 'Motorola' , wat voornamelijk in Drierail-oplossingen wordt gebruikt. Ze zien er beiden anders uit, maar hebben hetzelfde doel: commando's die de gebruiker d.m.v. de centrale geeft, overbrengen aan de locomotief.

E10.07.14-01.jpg ECoS 1.png
Afbeelding: 05 Afbeelding: 06
Uhlenbrock Intellibox II ESU ECoS 1
Bron: Conrad.nl Foto gemaakt door: Fred Eikelboom

De grotere centrales, zoals bijv. de Intellibox en de ECoS, hebben een ingebouwde booster. Ze zijn voorzien van twee rijregelaars, zodat u meteen twee loc's/treinstellen onafhankelijk van elkaar kunt bedienen.

  • De Intellibox II heeft een maximale uitgangsstroom van drie ampère. Wanneer een locomotief/treinstel 0,5 ampère gebruikt, kunt u maximaal zes locomotieven/treinstellen tegelijk laten rijden.
  • De ECoS heeft een maximale uitgangsstroom van vier ampère. Wanneer een locomotief/treinstel 0,5 ampère gebruikt, kunt u maximaal acht locomotieven/treinstellen tegelijk laten rijden.

Zender

Nu we een 'zender' (de centrale) hebben, die de opdrachten van de gebruiker omzet in enen en nullen, hebben we uiteraard ook een 'ontvanger' nodig.

Decoder

Deze ontvanger noemen we de decoder. Dit is een klein stukje elektronica (een printje met daarop een aantal IC's, en een aantal SMD-onderdelen) dat naar het blokvormige signaal 'luistert' en dit signaal decodeert. De opdrachten die de decoder 'hoort' zal hij uitvoeren. Hierbij moet u denken aan 'licht aan/licht uit' of 'vooruit rijden/achteruit rijden'.

Elke locomotief of treinstel die u wilt gebruiken op een digitale baan, dient te worden voorzien van een decoder.

DigitaalDecoder.jpg
Afbeelding: 07
Roco multiprotocol-decoder 10732
Bron: Roco.cc

De Roco 10732 is een zogenaamde multiprotocol-decoder. Een multiprotocol-decoder is een decoder die overweg kan met verschillende protocollen. De Roco 10372 kan overweg met Motorola digitaal en DCC digitaal.

Programmeren (instellen) van de centrale én de decoder

De kern van 'digitaal' is, dat u eerst de decoder in de loc moet instellen, c.q. een bepaald adres moet geven. Daarna moet u in de bibliotheek van de centrale, bij de betreffende loc, invullen welk adres u de decoder hebt gegeven. De centrale kan dan commando's versturen die alleen voor die decoder zijn bedoeld, en waar dus alleen die loc op reageert. Aldus kunt u iedere loc echt onafhankelijk besturen.
Kortom, het instellen van de decoder en het instellen van de centrale zijn aparte handelingen. Hoe u die twee handelingen verricht, staat in de handleiding van respectievelijk de centrale en de decoder.
Zie ook de onderstaande pagina's voor aanvullende informatie.

Welke centrale moet u aanschaffen?

Die vraag is niet te beantwoorden. Net als de vraag 'welke centrale is het beste?'. Omdat er steeds nieuwe centrales, met steeds meer mogelijkheden, op de markt verschijnen, moet de beste centrale nog gemaakt worden. Het hangt van heel veel factoren af, welke centrale in uw situatie het beste is. Ten eerste kunnen wij niet in uw portemonnee kijken. Ten tweede, wat zijn uw wensen? Wilt u een klein baantje en met een Multimaus en losse booster de loc besturen, of wilt u een centrale met ingebouwde booster en meer bedieningsgemak. Ook dient u te kijken of de centrale die u aan wilt schaffen gratis te updaten is, en of u dat zelf kunt doen via internet, of dat u voor elke update moet betalen, eventueel met bijkomende verzendkosten.
Wilt u een echte centrale met bedieningsknoppen, waarmee u één of twee loc's kunt besturen en meteen kunt gaan rijden (zoals bijv. de Intellibox en de ECoS), of wilt u een interface (zoals bijv. de z21 en Z21), waarop u eerst randapparatuur moet aansluiten, alvorens u kunt gaan rijden.
Oriënteer u bij de aankoop van een centrale hier in de encyclopedie, ga naar de diverse modelspoorfora op internet, spreek met mensen die ook digitaal rijden, en probeer indien mogelijk een aantal centrales uit, voordat u een keuze maakt.

Randapparatuur

Om randapparatuur (wisseldecoders, bezetmelders e.d.) aan een centrale aan te sluiten kan gebruik worden gemaakt van de volgende soorten bussen:

BUS Fabrikant
Can-Bus Zimo
I²C-bus Märklin
LocoNet Digitrax
Rs Lenz
Sx Selectrix
s88 Märklin
XPressNet (voorheen XBus) Lenz

Ontstoorcondensator in de aansluitrails verwijderen

Verwijder, voordat u de centrale aansluit op de rails, alle condensatoren die aanwezig zijn nabij (in) aansluitrails. Deze waren enkel nodig in analoog bedrijf (wettelijk voorgeschreven ontstoormaatregel) en storen bij de digitale besturing.

J- en K-aansluiting aan de rails

Bij de aansluitingen van de digitale modelbaan wordt door Lenz, LDT en Roco gesproken over een J- en een K-aansluiting voor hun DCC-systeem. De J-aansluiting is bruin. De K-aansluiting is rood.
Bij de originele DCC is er geen sprake van een echte massa of van + en -.

Lees ook de artikelen Systemen en Basis railsystemen over het Twee- en Drierailsysteem en de basis railsystemen (zie 'Meer informatie').

Let-op.jpg
  LET OP
Verbindt nooit (al-dan-niet per ongeluk) de bedrading van een transformator met de rails van uw baan wanneer op de rails van uw baan een centrale aangesloten is! De uitgang van de centrale krijgt dan een spanning op zijn uitgang die er niet hoort te zijn. Een lamp als kortsluitbeveiling kan dit niet beveiligen, omdat een lamp een stroombeveiliging is. Vreemde spanningen op de uitgang van de centrale leiden er toe dat u de centrale defect raakt, en u deze op mag sturen naar de importeur of fabrikant voor reparatie!

Meer informatie

Encyclopedie:
(Tweerail- of Drierail).
Beneluxspoor.net:
over de J en -K aansluiting
Externe website:
Allan Gartner's 'Wiring for DCC'. Website met veel info over DCC.Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie 

Laatste wijziging: 30 okt 2017 18:22 (CET)