Persoonlijke instellingen

Handmatig digitaal rijden

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Peter v.d. Leek


Wanneer de minimaal benodigde onderdelen zoals een centrale, booster met bijbehorende voeding en een loc met decoder beschikbaar zijn, is handmatig digitaal rijden mogelijk.

Adressen

Bij "digitaal" heeft elke decoder een eigen adres. Dit kan een "kort" adres zijn, Bij DCC met een waarde tussen 0 en 127, bij Motorola kan de hoogste waarde van het adres 255 zijn, of een "lang" adres met een waarde tussen 0 en 9999 (beide maximumwaarden zijn afhankelijk van het gebruikte systeem en decoder en kunnen dus anders zijn.) De opdrachten worden door de centrale via de rails verzonden. Deze opdrachten worden voorafgegaan door het adres van de specifieke decoder in de locomotief die de gebruiker wil bedienen. Iedere decoder "ziet" het adres en de opdracht en alleen als het verzonden adres gelijk is aan het decoderadres, zal de decoder de opdracht uitvoeren

Dus de opdracht zal bijvoorbeeld luiden: "Loc 1700 Licht aan". Het gevolg is, dat van de locomotief met adres 1700 het licht aan zal gaan. (De centrale moet dan wel ingesteld zijn op het gebruik van "lange adressen" (CV 29 moet dan op een hogere waarde dan 32 staan), anders kan er geen "1700" adres worden ingevoerd op de centrale. Dit instellen op "lange adressen" gaat via CV 17 en 18.

1700 licht uit.jpeg Multimaus licht aan.jpeg 1700 licht aan.jpeg
Afbeelding: 01 Afbeelding: 02 Afbeelding: 03
Het licht van de 1700 is uit Inschakelen van het licht Het licht van de 1700 is aan
Foto gemaakt door: Peter v.d. Leek Foto gemaakt door: Peter v.d. Leek Foto gemaakt door: Peter v.d. Leek

Het is standaard dat een nieuwe decoder als adres de waarde 3 heeft (dit is door de fabrikant zo ingesteld). Daarbij is het belangrijk te weten dat als er twee locomotieven op de rails staan, met allebei adres 3, deze allebei zullen reageren op commando's voor adres 3. Dus, bij gebruik van meerdere locomotieven tegelijk, dan zullen de adressen gewijzigd moeten worden. Hoe dit moet, komt in het artikelserie Decoders aan bod.

Digitaal rijden

Selecteer op de centrale eerst het adres van de te besturen loc - in dit geval adres 1700 - en geef vervolgens de opdracht om vooruit te rijden.

Multimaus rijden.jpeg 1700 rijden.jpeg
Afbeelding: 04 Afbeelding: 05
Verdraaien van de knop De loc gaat rijden
Foto gemaakt door: Peter v.d. Leek Foto gemaakt door: Peter v.d. Leek

Wanneer nog een tweede locomotief op de baan wordt geplaatst met bijvoorbeeld adres 05, dan is deze onafhankelijk van de andere loc met adres 1700 te besturen. Dus selecteer dan adres 05 en geef die locomotief de opdracht om bijvoorbeeld achteruit te rijden. Nu zullen beide locs tegelijk rijden, waarbij loc 1700 vooruit rijdt en loc 05 achteruit.


Meer informatie

Encyclopedie:
Externe website:
Allan Gartner's "Wiring for DCC". Website met veel info over DCC.Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie 

Laatste wijziging: 27 nov 2023 11:55 (CET)