Persoonlijke instellingen

Handmatig digitaal rijden

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Peter v.d. Leek


Wanneer u de minimaal benodigde onderdelen, zoals een centrale, booster met bijbehorende trafo en een loc met decoder heeft, kunt u digitaal gaan rijden.

Adressen

Zodra u, bij een analoge baan, aan de rijregelaar draait, gaan alle op de rails aanwezige locomotieven en/of treinstelen rijden.
Bij 'digitaal' werkt dat anders. Elke decoder heeft een eigen adres. Dit kan een kort adres zijn, met een waarde tussen 0 en 255, of een lang adres met een waarde tussen 0 en 9999 (beide maximumwaarden zijn afhankelijk van de gebruikte decoder en kunnen dus anders zijn)

Zoals is uitgelegd, worden opdrachten van de gebruiker door de centrale, via de rails naar de locs/treinstellen op de baan verzonden. Deze opdrachten gaan vooraf aan het adres van de specifieke locomotief die de gebruiker wil bedienen.

Dus de opdracht zal bijvoorbeeld luiden: 'Loc 1700 Licht aan'. Het gevolg is, dat van de locomotief met adres 1700 het licht aan zal gaan.
(De centrale moet dan wel ingesteld zijn op het gebruik van lange adressen (CV 29 moet dan op een hogere waarde dan 32 staan), anders kunnen we geen '1700' invoeren op de centrale. Dit instellen op lange adressen doen we met CV 17 en CV 18.

1700 licht uit.jpeg Multimaus licht aan.jpeg 1700 licht aan.jpeg
Afbeelding: 01 Afbeelding: 02 Afbeelding: 03
Het licht van de 1700 is uit Inschakelen van het licht Het licht van de 1700 is aan
Foto gemaakt door: Peter v.d. Leek Foto gemaakt door: Peter v.d. Leek Foto gemaakt door: Peter v.d. Leek

Het is standaard dat een nieuwe decoder als adres de waarde 03 heeft (dit is door de fabrikant zo ingesteld). Daarbij is het belangrijk te weten dat als er twee locomotieven op de rails staan, met allebei adres 03, deze allebei zullen reageren op commando's voor adres 03.

Dus, wilt u meerdere locomotieven tegelijk gebruiken, dan zult u de adressen moeten wijzigen. Hoe u dit doet komt in het artikel 'Decoders' aan bod (zie: 'Meer informatie').

Daadwerkelijk rijden

Wanneer we willen gaan rijden, selecteren we eerst het juiste adres - in dit geval adres 1700 - en geven vervolgens de loc opdracht om vooruit te rijden.

Multimaus rijden.jpeg 1700 rijden.jpeg
Afbeelding: 04 Afbeelding: 05
Verdraaien van de knop De loc gaat rijden
Foto gemaakt door: Peter v.d. Leek Foto gemaakt door: Peter v.d. Leek

Wanneer we nog een tweede locomotief op de baan plaatsen met bijv. adres 05, kunnen we deze onafhankelijk van de andere loc met adres 1700 bedienen. Dus we selecteren dan adres 05 en geven de locomotief de opdracht om bijvoorbeeld achteruit te rijden.

Nu zullen beide locs tegelijk rijden, waarbij loc 1700 vooruit rijdt en loc 05 achteruit rijdt.


Meer informatie

Encyclopedie:
Externe website:
Allan Gartner's 'Wiring for DCC'. Website met veel info over DCC.Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie 

Laatste wijziging: 23 nov 2017 10:48 (CEST)