Persoonlijke instellingen

Woorden - M

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Versie door Fred (overleg | bijdragen) op 30 dec 2017 om 16:08 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Koptekst |Vorige= Woorden - L |Volgende= Woorden - N |VorigeMenu= Verklarende woordenlijst |Auteur= }} {{Woorden-Introtekst |2eKolomPositie= 80%}} {{Trefwoord <!--Wa…')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net


Verklaring
Trefwoord
Zoeken op deze pagina: CTRL + F
Motorbak (bak c.q. rijtuig met aandrijving) Bijv. mDDM.

m.

Motorrijtuig eerste en tweede klasse met bagageafdeling.

mABD.

Motorrijtuig tweede en derde klasse.

mBC.

Motorrijtuig tweede klasse met bagageafdeling.

mBD.

Koprijtuig tweede klasse, met motor- en bagageafdeling.

mBDk.

Koprijtuig tweede klasse, met motorafdeling.

mBvk.

Motorrijtuig derde klasse.

mC.

Motorrijtuig derde klasse met bagageafdeling.

mCD.

Bagagerijtuig met motorafdeling.

mD.

Motorposttrekker.

mP.

Productnaam van Sikkens (Akzo Nobel). (Detergent) Ontvetter. Wordt bij het airbrushen gebruikt als verfverdunner. Meer over M600.

M600

(Grootspoor) Afkorting van Materieel Besturingscentrum NedTrain. Zie ook: OCCR.

MBN

Museum Buurt Spoorweg. Museale spoorwegmaatschappij uit Haaksbergen. Meer over MBS. .

MBS

Methylethylketon, ook bekend als butanon, is een oplosmiddel dat gebruikt wordt voor het lassen of smelten van polystyreen. Op deze wijze kan men van polystyreen gemaakte onderdelen aan elkaar vastmaken zonder toevoeging van een (vullende) lijm. Zie het artikel Welke lijmen, kitten of cementen.

MEK

Elektronica. MELF is een acroniem voor Metal Electrode Leadless Face, een type cylindrische SMD's dat aan de uiteinden gemetalliseerd is. Er zijn geen draden aan de component (in dit geval een diode) gemonteerd. (3)

MELF-diode

Elektronica. MELF is een acroniem voor Metal Electrode Leadless Face, een type cylindrische SMD-weerstanden dat aan de uiteinden gemetalliseerd is. Er zijn geen draden aan de weerstand gemonteerd. (3)

MELF-weerstand

Maatschappij tot Exploitatie van Tramwegen.

MET

Matterhorn Gotthard Bahn. Meer over MGB.

MGB

(Elektronica). Typeaanduiding voor condensatoren. MK staat voor Metall Kondensator. De derde letter geeft het type diëlektricum-materiaal aan. De P staat voor polypropyleen.

MKP

(Elektronica). Typeaanduiding voor condensatoren. MK staat voor Metall Kondensator. De derde letter geeft het type diëlektricum-materiaal aan. De T staat voor polyester.

MKT

(Elektronica). Typeaanduiding voor condensatoren. MK staat voor Metall Kondensator. De derde letter geeft het type diëlektricum-materiaal aan. De S staat voor polyester.

MKS

Afkorting van Verband der Modelleisenbahner und Eisenbahnfreunde Europas. Meer over MOROP (in het Duits, Engels of Frans).

MOROP

Afkorting van MetalOxide Semiconductor Field Effect Transistor. Zie: Elektronica basis.

MOSFET

Afkorting van Metal-Oxide Varistor. Elektronisch onderdeel dat beveiligd tegen te hoge spanningen.

MOV

Afkorting van Material Safety Data Sheet. Amerikaans systeem van documenten met informatie over de risico's van een gevaarlijke stof of preparaat, en aanbevelingen voor het veilig gebruik ervan op het werk. In Europa kennen we daarvoor het Veiligheidsinformatieblad. (3)

MSDS

Multi Sensible Feinsteuerung. Uitvinding van Fleischmann. Met het MSF-systeem kan zeer langzaam op rangeersnelheid gereden worden, door een continu regelbare overgang van halve periode-, via een mengvorm, naar hele periode gelijkrichting. Meer over de MSF-trafo

MSF

Materieel en Werkplaatsen.

MW

Aanduiding voor de bovenkant van de grond. De hoogte wordt doorgaans in meters t.o.v. het NAP aangegeven. (2)

Maaiveld

Term uit de elektro/elektronica-techniek. Hiermee wordt een contakt aangeduidt dat in rusttoestand geopend is (bijv. een relaiscontact, dat bij bekrachtiging van de spoel sluit). Zie: Elektronica basis.

Maak-contact

(België): 1. locomotief: het machine heeft een vuurslag gehad. 2. mechanisme, drijfwerk. (1)

Machine

De bestuurder van de locomotief of trein. Heeft tevens de hoogste rang aan boord van de locomotief of trein. Meer over Treinbestuurder. (3)

Machinist

De ruimte waarin de machinist staat of zit bij het bedienen van de loc. ook de stoker staat of zit hier. (1)

Machinistenhuis

(België): remkraan. hoewel er een groot aantal andere kranen zijn, die de machinist bedient, heet toch alleen de remkraan machinistenkraan. wellicht te verklaren uit het feit dal de stoker ook vele kranen bedient, maar in principe nooit de remkraan. deze kraan te bedienen is dus een van de privileges van de machinist. (1)

Machinistenkraan

Rapport waarin machinisten alle verrichtingen die zij met hun trein of locomotief hadden uitgevoerd, in vermelden. Meer over Machinistenrapport.

Machinistenrapport

Magere kolen: kolen met een gasgehalte van 8&mdash.14%. tegengesteld vetkolen, of vette kolen. (1)

Mager

Magnetic Levitation. Het door middel van magnetisme laten zweven van een voorwerp (metaal). Dit principe word toegepast in o.a. de Duitse Transrapid.
Meer over Maglev. (3) Zie ook: Magneetzweeftrein.

Maglev

Verzamelnaam. Uit onder andere metalen samengesteld materiaal, dat na magnetisatie zijn eigenschappen lang behoud. Meer over Magneet. (3)

Magneet

1. Wrijvingsremsysteem in het materieel, waarbij de normaalkracht tussen het remelement en de spoorstaaf wordt opgewekt door magnetische aantrekking tussen element en spoorstaaf. (2) 2. Een uitvoering die door middel van magnetisme, mechanisch wrijving met de spoorstaaf bewerkstelligd en een systeem dat op basis van wervelstromen werkt. Meer over de magneetrem. (2)

Magneetrem

Magneetzweeftrein

Bijnaam van de locomotieven van de serie NS 2000, die de zware postvervoerende boottreinen Vlissingen-Boxtel vervoerden. (1)

Mailtreinmachines

Merknaam. Polycarbonaat-plaat, geproduceerd door Bayer MaterialScience. Ook in de handel onder de merknaam Axxis. Sinds 1 juli 2000 maakt het vroegere Axxis NV in het Belgische Tielt, deel uit van Bayer Sheet Europe, een dochteronderneming van Bayer MaterialScience. Meer over Makrolon.

Makrolon

Doorslaan. vergelijk het malen = draaien van een molen. net als bij pivoteren geeft het snelle draaien van de wielen het doorslaan aan. (1)

Malen

Bijnaam van de zeer sterke locomotieven van de serie NS 4600. Net als bij mastodont krijgt de locomotief de naam van een zeer sterk prehistorisch dier. Ook: cakewalk, gans, schommelkont, Dempsey. (1)

Mammoet

Bijnaam bij de Hoogovens van de locomotieven van de serie NS 8200. deze naam verwijst naar de slechte stoomverdeling van deze locomotieven. ook: paddestoel, meikever, schildpad, platluis. (1)

Manke Nelis

Inrichting waarmee de spanning/de druk in de ketel gemeten wordt. (1)

Manometer

Amerikaanse kolen die in het kader van de Marshall-hulp aan Nederland na de tweede wereldoorlog ingekocht werden. waren licht ontbrandbaar, maar vormden veel slakken. (1)

Marshall-kolen

Elektrotechniek. Massa is op zich een relatief begrip. Vroeger waren er Engelse auto's waarbij de pluspool van de accu met de massa (metaal) van het voertuig verbonden was. Tegenwoordig hebben alle nieuwe auto's de min-pool aan de massa. Om verwarring te voorkomen spreken we bij het modelspoor daarom ook van min = massa. De min-pool wordt ook wel gnd (ground) genoemd.

Massa

(Eng.) computertechniek) Een Master werkt samen met een Slave. Het is een communicatiemodel, waar het ene apparaat eenrichtingscontrole over een of meer andere apparaten uitoefend. Meer over Master (Eng). (3)

Master

Bijnaam van de zeer sterke locomotieven van de serie NS 4600. Ook: mammoet, cakewalk, gans, schommelkont, Dempsey. (1)

Mastodont

Materieel '64. Voortgevloeid uit het prototype plan TT (Treinstel Toekomst) bouwjaar 1961. Meer over Mat '64. (3)

Mat '64

Afkorting van materieel. Zie: 'Materieel'.

Mat

Voertuigen die op het spoor (kunnen) rijden, die gebruik maken van de dragende en geleidende functies van het spoor (ook wel aangeduid met rollend materieel).
Meer over Materieel. (2)

Materieel

Zie: Omloop.

Materieel omloop

Instelling in de decoder, die er voor dient de maximale snelheid van de loc/het treinstel in te stellen op de hoogste rijstand. Zie: CV6 in Basis-instellingen decoder

Maximale snelheid

Merknaam. Oorspronkelijk firmanaam was Luftfarzeug- Motorenbau GmbH. Zij leverden tussen 1934 en 1941 diverse motoren aan de NS. Meer over Maybach. (3)

Maybach

Afkorting van Machinist.

Mcn

Materieel en Elektrische Inrichting.

Me

Mechanisch Bedienbaar Landhek. Speciaal ontworpen voor particuliere spoorwegovergangen. Meer over Mebela.

Mebela

Drijfwerk. binnenmekaniek: binnenliggend drijfwerk. buitenmekaniek: buitenliggend drijfwerk. (1)

Mechaniek

Op drukkere spoorlijnen werd vanaf 1875 op grote schaal het elektromechanisch blokstelsel ingevoerd. De spoorlijnen werden verdeeld in blokken, met aan het begin van elk blok een seinpaal. Seinpalen konden verschillende vormen hebben. De bekendste zijn de armseinpalen met een rond uiteinde (hoofdseinen) en met een recht uiteinde (voorseinen). (4)

Mechanische beveiliging

'Wissel' met 'tongbeweging' en een beweegbaar 'puntstuk' of beweegbaar 'kruis'. (het tegenovergestelde is een ééndelig wissel). Meer over Meerdelig wissel. (2)

Meerdelig wissel

Baanvak met meer dan twee parallelle hoofdsporen.

Meersporig baanvak

1. Machinist, die zowel leermeester van de stokerleerling was, als baas op de loc. 2. (België): machinist-instructeur, een rang hoger dan die van machinist. meester werd en wordt in België nooit gebruikt om de machinist aan te duiden, daarvoor gebruikt men machinist. de stoker werd ook altijd stoker genoemd, en nooit, zoals in Nederland, leerling. (1) Zie ook: 'Machinist'.

Meester

(België): Chef van een werkplaats in een depot. (1)

Meestergast

Benaming van een reeks meetvoertuigen van de NS. Meer informatie: Meer over Meettrein.htm. (4)

Meettrein

Bijnaam van de locomotieven van de serie NS 8200, die net als meikevers een groot schild droegen, en wel de over de ketel liggende waterkast. zie: platluis. (1)

Meikever

Bijnaam voor locomotief i.h.a.. zie ook: jonge juffrouw. het meisje onder de rokken voelen: de locomotief van onderen, aan het drijfwerk, aangebracht onder de voetplaten, controleren op warmgelopen lagers. (1)

Meisje

Zie: Mechaniek.

Mekaniek

(Modelspoor). Korte dunne stukjes draad, die aan een spoorstaaf (of aan een raillas gesoldeerd worden. Deze dunne draadjes kunnen door een klein gaatje in de plaat van de treintafel gestoken worden, waarna aan de onderzijde een langere en iets dikkere draad gesoldeerd wordt, die naar de bezetmeldprint gaat. Zie ook het artikel Bedrading aan spoorstaaf solderen.

Melddraden

Machinist die veel stoom en dus veel kolen erdoor jaagt, erdoor mept. zie ook: timmerman, hakkepoffer. (1)

Mepper

1. Metaallegering van koper en zink. Meer over Messing. (3) 2. Houtverbinding met 'messing en groef'. Meer over Houtverbinding. (3)

Messing

Spoorbaan met een spoorwijdte van 1000 mm. Meer over Meterspoor. (3)

Meterspoor

Combinatie van ondergronds en bovengronds stadsvervoer per spoor. Meer over Metro. (3)

Metro

Magazijnmeester.

Mgm

Een microcontroller (afgekort μc of MCU) is een microprocessor die wordt gebruikt om elektronische apparatuur te besturen. Een microcontroller is via software te programmeren, waardoor het een flexibel component is. De meerderheid van de moderne apparaten bevatten een microcontroller. Voorbeelden hiervan zijn wasmachines, magnetrons, telefoons en locdecoders. (3). Zie ook PIC. Meer over Microcontroller.

Microcontroller

Het gangpad van het rijtuig bevindt zich in het midden, het rijtuig bestaat uit een open ruimte, met aan beide zijden van het gangpad stoelen.

Middengang

Elektrotechniek. De negatieve pool van een accu of voeding, ook wel de massa of gnd (ground) genoemd. Zie ook: Polariteit.

Min-pool

Bij mijnheertje komen: bij de baas, de depotchef, komen, als er 'iets aan de hand was', als men iets misdaan had of iets dergelijks. (1)

Mijnheertje

Algemene term voor locomotieven van mijnbouw maatschappijen. Dit geld zowel voor de 'bovengrondse' als ook voor de locomotieven die in de mijnen zelf, werden gebruikt. (materieeloverzicht)

Mijnlocomotief

(België): Bijnaam voor locomotieven van het type 98. deze locomotieven hadden een asindeling 1’D’1, d.w.z. een loopas voor, vier gekoppelde (aangedreven) assen, en een loopas achter. in zeer veel landen over de hele wereld hadden locomotieven met deze asindeling de bijnaam Mikado. dit was de titel van de keizer van Japan (door vreemdelingen gebezigd, in Japan zelf alleen dichterlijk gebruikt). mogelijk is deze asindeling een Japanse vinding. (1)

Mikado

Instelling in de decoder, die er voor zorgt dat de loc/het treinstel nog net blijft rijden op rijstand 1 Zie: CV2 in Basis-instellingen decoder

Minimale snelheid

Inrijpremie, inhaalpremie. (1)

Minutengeld

Mistbaken: baken in de vorm van een langs de spoorlijn opgestelde, wit-zwartgestreepte balk of plank, dat de nadering van een sein aankondigt. het geoefende oor van de machinist kan ook het geluid, dat het baken terugkaatst bij het erlangsrijden, herkennen als afkomstig van het baken, dat daardoor zowel optisch als geluidssignaal is. (1)

Mistbaak

(België): Mistbaken, dat uit een balk of plank bestaat. (1)

Mistbalk

Verhouding tussen (vracht)vervoer over de verschillende modaliteiten zoals per trein/(vracht)auto/fiets/boot/vliegtuig, enz. (2)

Modal split

Vervoerwijzen (weg, spoor, binnenvaart etc.) (2)

Modaliteiten

(België): Regulateur, (het woord lat, in Nederland algemeen, wordt in België niet gebruikt). (1)

Moderateur

1. Onderdeel van een groter geheel. Wordt in sommige modelspoorclubs gebruikt om individueel te kunnen bouwen en toch gezamenlijk een baan te kunnen presenteren. 2. Verhouding tussen effectieve diameter en het aantal tanden van een tandwiel. Zie: 'Modulus'.

Module

Modelspoorbaan opgebouwd uit verschillende losse componenten (modules). Zie: 'Module'.

Modulebaan

Verhouding tussen effectieve diameter en het aantal tanden van een tandwiel. Meer over Modulus. (3)

Modulus

Het water staat in de moer: staat nog lager in het peilglas dan het laagste niveau erin, staat ter hoogte van de moer waarmee het peilglas onderaan gemonteerd is. hij staat onder de moer: het water staat lager dan de moer. (1)

Moer

Railvervoer door middel van één enkele rail. Meer over Monorail. (3)

Monorail

Elektronica. Vakjargon. Multivibrator met maar één stabiele toestand. (3)

Monostabiele multivibrator

(Frans): Op montagne zetten: gezegd van het remsysteem, wanneer dit bij het afrijden van een berg omgeschakeld wordt van 'Westinghouse' op 'Henry', dit om uitmelken te voorkomen. (1)

Montagne

1. Stootijzer, stookgereedschap dat gebruikt wordt als loopkolen het rooster verstoppen. met dit gereedschap steek je openingen in de dichte slakken- laag, wat een moordend werk is (vooral op grote locs als de NS 6300). ‘n andere verklaring is: het is net zo’n puntig gereedschap als ‘n lans, zodat je er iemand mee kan doodsteken, vermoorden. 2. (België): trommelaar. een zo rijdende machinist vermoordt zijn loc, en voor de stoker is het werk zwaar, omdat het vuur vermoord wordt door het doorslaan. de geforceerde trek wordt zo groot, dat de brandstof helemaal naar voren, tot onder de vuurbrug, gezogen wordt, waardoor de stoker een heel nieuw vuur moet opbouwen, wat een moordend werk is. zie ook: hakkepoffer, timmerman. (1)

Moordenaar

Bijnaam van de locomotieven van de serie NS 8800, een klein tenderlocomotiefje. zie ook: jeep. (1)

Moppie

Machine voor het omzetten van energie uit fossiele brandstof of elektriciteit in praktische beweging. Enkele bekende voorbeelden: verbrandingmotor, elektromotor of turbine. Meer over Motor. (3)

Motor

1. (Modelspoor). De oranje en de grijze draad van de decoder. Hierop wordt de elektromotor aangesloten. 2. De koolborstel-aansluitingen van de elektromotor. Hierop sluit u de spanning aan. Zie: artikel Decoders.

Motoraansluiting

Bij modelspoor wordt hiermee een wissel bedoeld die aangedreven wordt door een elektro-motor. Die motor is dan af fabriek gemonteerd in bijv. een Toirtoise wisselaandrijving en vormt daarmee één geheel. Het gaat hierbij dus niet om een elektro-magnetisch aangedreven wissel. Niet te verwarren met een servo, want een servo is niet per definitie een wisselaandrijving.

Motorische wisselaandrijving

Op een elektromotor aangebrachte bevestigingsmogelijkheid voor het aansluiten van de stroomdraden (bijv. soldeerlippen of een schroefbevestiging). Zie: artikel Decoders. Zie ook: Motoraansluiting.

Motoraansluitingen

Naam van elektronica-onderdelen fabrikant. Levert ook kant-en-klare apparatuur. De naam is gewijzigd in Freescale. Het bedrijf heeft ook het Motorola protocol ontwikkeld, dat in locdecoders gebruikt wordt.

Motorola

Rijtuig voorzien van een tractie-installatie en ruimte voor het vervoeren en, vroeger, sorteren van poststukken. (3)

Motorpost

Zie Motorpost.

Motorpostwagen

Benaming voor de DE1. De DE is géén treinstel, want de naam zeg het al: treinstel, een stel = twee of meer. Aangezien de DE' als enkele bak 'door het leven ging', noemde men het consequent motorrijtuig. Zie ook Trein.

Motorrijtuig

Rijtuig waarin de motor voor aandrijving van dat rijtuig (+ evt. andere rijtuigen) geplaatst is. in uitgebreide betekenis: zo’n voertuig samen met de (in vaste samenstelling) ermee verbonden rijtuigen, treinstel (in België veelal deze ruimere betekenis). (1) Zie ook: Motorrijtuig.

Motorwagen

Het verwisselen (vervangen) van de motor. Term wordt vaak gebruikt in de formule 1 en de rallysport.

Motorwissel

Latere bijnaam (rond 1920) van de locomotieven van de serie NS 1300, die traag wegtrokken en moeizaam op gang kwamen. Ook: dressed to kill, grote groenen. (1)

Muilezels

Een E-loc of treinstel geschikt voor verschillende voedingsspanningen. (3)

Multi-systeem

Merknaam van Roco en Fleischmann. DCC centrale met handregelaar. Zie: Roco Multimaus.

Multimaus

Ook: Universeelmeter. Meetinstrument met verschillende meetgrootheden zoals: weerstand in ohms (Ω), stroom in ampères (A) en spanning in Volts (V). Meer over de Multimeter. (3)

Multimeter

1. Bij Grootspoor. Een trein laten trekken door meerdere, meestal identieke locs, die bediend worden door middel van een stuurstroomkabel vanuit de voorste loc (zie ook in Voorspan). 2. Bij modelspoor. Meerdere locomotieven, die gekoppeld rijden. Bij digitaal bedrijf wordt dit in de centrale of de decoders ingesteld (zie ook het artikel Multi-tractie_rijden).

Multi-tractie

Een multivibrator is een elektronische schakeling, gebruikt voor de realisatie van een aantal eenvoudige twee-toestanden-systemen, zoals knipperlichten, timers en flip-flops. De multivibrator bestaat uit twee onderdelen met versterkereigenschappen (transistoren, elektronenbuizen of andere apparaten) die kruislings meegekoppeld zijn door middel van weerstanden en condensatoren. (3)

Multivibrator

Takkenbossen voor 't aanmaken van 't vuur in de locomotieven. (1)

MusterdsHoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie 

Laatste wijziging: 22 nov 2017 20:35 (CET)