Persoonlijke instellingen

Woorden - T

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Versie door Fred (overleg | bijdragen) op 26 jan 2018 om 19:08
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net


Verklaring         Zoeken op deze pagina: CTRL + F.

Woord of afkorting.

Afkorting van Trein Afhandelings Documenten.

TAD.

Afkorting van Trein Aanwijs Schermen. Alle blauwe schermen die op een perron aanwezig zijn, zoals TBP en PV.

TAS.

Afkorting van Trein Beeld Perron. De TBP-schermen zijn de vervangers van de eerste generatie CTA-schermen op de perrons. De TBP-schermen tonen de treinsoort, het logo van de vervoerder, vertrektijd, de eindbestemming en alle tussenstations. Er naast hangt een klok. (3) Zie ook: PV.

TBP.

Afkorting van Trein Incident Scenario.

TIS.

Afkorting van Ten onrechte bezet spoor. Een sectiestoring, waarbij de sectie zich meldt als bezet, terwijl die bezetting niet wordt veroorzaakt door materieel of een kortsluitlans. (5)

TOBS.

Afkorting van Ter plaatse bediende relaisbeveiliging. (3)

TPRB.

Afkorting van Transient Voltage Suppressor (= een speciale diode). Elektronisch onderdeel dat beveiligd tegen te hoge spanningen. De TVS reageert vele malen sneller dan een varistor of een gasontladingsbuis. (3)

TVS.

Afkorting van Transistor-transistorlogica. TTL is een standaard voor digitale logica. (zie ook Logische uitgang in Woorden - L. (3)

TTL.

Afkorting van Tracking & Tracing. Dit is een programma dat gebruikt wordt binnen NS, om treinstellen te volgen. De treinstellen zijn voorzien van een GPS-antenne, zodat de positie van de treinen bekend is, voor de daartoe aangewezen personeelsleden. (7) Meer over T&T

T&T.

(Kop-)spoor dat lang genoeg is om te worden gebruikt om snel van de ene aankomst-/vertrekbundel naar de andere te kunnen doorwisselen (met een zig-zag beweging). Tailtracks voor reizigerstreinen worden doorgaans dicht in de buurt van de perronsporen aangelegd. (2) Zie: artikel Basisvormen.

Tailtrack

Taluud, glooiing, schuinte.

Talud

Installatie voor de opslag van brandstof, inclusief de mogelijkheden om spoorvoertuigen van brandstof te voorzien, op een milieuverantwoordelijke wijze.

Tankinstallatie

Tankplaat

Elco (elektrolyitische condensator) gemaakt van tantalium. Dit type elco heeft vooral bij hogere frequenties een kleinere inductieve weerstand dan aluminium-elco's. Heeft, in vergelijking met aluminium-elco's, kleinere afmetingen. Zie: Elektronica basis.

Tantaal-elco

De trein rijdt over linkerspoor. Dus op het andere spoor dan het normale spoor.

Tegenspoor

Telerail was een radiografisch communicatiesysteem op vrijwel alle treinen in Nederland. Via telerail kon de treindienstleider contact opnemen met de machinist en omgekeerd. Tevens konden de machinisten onderling communiceren. Oorspronkelijk waren ook de verkeersleiding en de centrale meldkamer van de spoorwegpolitie via telerail bereikbaar. Op 1-1-2007 is Telerail vervangen door GSM-R. Meer over Telerail (3) Zie ook: Telerail (2)

Telerail

Zie XPS.

Telgopor

Zie: EPS.

Tempex

Een tender is de wagen die veel stoomlocomotieven achter zich meevoeren. In de tender zitten het water en de brandstof die de locomotief nodig heeft. De brandstof is meestal steenkool of stookolie, maar kan ook hout zijn. (4) Meer over Tender (4)

Tender

Bijnaam van de locomotieven van de serie NS 3700-3800 (SS 700), een type dat zo sterk was als een olifant. Ook de bijnaam van een andere sneltreinlocserie, de 2100-en, die weliswaar kleiner, maar ook tot grote prestaties in staat waren. Deze machines werden ook wel kleine jumbo’s genoemd. Deze bijnaam werd ook gebruikt voor de 1700-en. Grote jumbo was de bijnaam van de serie 3900-en, die je inderdaad als een soort vergrote uitvoering van de 3700-en kunt beschouwen. Zie ook: 'Jumbo'.(1)

Tenderjumbo

Locomotief waarop water en brandstof op de loc zelf worden meegenomen. (4) Meer over tenderlocomotief (4)

Tenderlocomotief

(Aluminothermie) Een techniek waarbij spoorstaven met een zeer hoge temperatuur aan elkaar worden gelast. Dit gebeurt met thermiet, een mengsel van ijzer en aluminiumpoeder. Meer over Thermietlassen. (4)

Thermietlassen

Benaming voor materiaal dat thermoplastische eigenschappen bezit. Zie: Thermoplastisch.

Thermoplast

Het materiaal heeft in normale toestand (bij kamertemperatuur) een vaste vorm. Bij verhitting wordt het materiaal zacht en is in diverse vormen te buigen (kan vervormd worden). Na afkoeling behoudt het zijn nieuwe vorm. (3)

Thermoplastisch

(Elektronica). Ook wel gespeld als thru-hole, is een montagemethode voor elektronische componenten. De componenenten zijn voorzien van aansluitdraden, die in de (van te voren) geboorde gaten van een print (PCB) gestoken worden. De aansluitdraden worden daarna aan de onderzijde van de print aan de koperbanen gesoldeerd, en het overtollige draad wordt afgeknipt. De montage kan met de hand of machinaal gedaan worden. (3) Zie ook het artikel Handleiding voor het solderen.

Through-hole technologie

Het grootbedrijf is in tijdperken onder te verdelen. De scheidingen der tijdperken liggen bij kenmerkende veranderingen in het gebruikte materieel. Meer over Tijdperken.

Tijdperk

Het moment van het uitvoeren van onderhoud wordt bepaald naar aanleiding van inspectie en meetresultaten. (2) Zie artikel Onderhoud.

Toestand-afhankelijk-onderhoud

Tong

Benaming voor een type veer. Zie Voluutveer. Meer over tonveer. Nog meer over tonveer.

Tonveer

Spoorstaafgebonden systeem om te kunnen bepalen of er een trein in de betreffende sectie staat c.q. rijdt. (2)

Toonfrequente spoorstroomlopen

Energievoorziening ten behoeve van de aandrijving van elektrische treinen. Dit ter onderscheid van de energievoorziening voor bijvoorbeeld de beveiliging of de wisselverwarming. (2)

Tractie-energievoorziening

(Elektrotechniek). Afkorting van Transformator.

Trafo

Impulsresponsie. Het reageren op een (snel) wisselende belasting. Bijv. bij spanningstabilisatoren het gedrag bij sterk variërende stroomafname.

Trancient response

Dient om een wisselspanning (AC) om te zetten naar een wisselspanning met een hogere- of lagere waarde. Bijv. van 230 Volt AC naar 12 Volt AC. Zie artikel Elektronica basis.

Transformator

Ongelijkvloerse, hoog gelegen voetgangersoversteek. (2) Zie ook: Passerelle.

Traverse

Trdl

Een trein is een beweging voor het vervoer van reizigers of goederen, of de overbrenging van leeg materieel, met een bepaalde infra-inzet volgens een gepland tijdschema. Het kan dus zowel om een goederentrein, als om een personentrein gaan, maar niet om een losse loc. (5) Meer over Trein . (2)

Trein

Paneel dat in veel Nederlandse stations boven de perrons hangt, vanwaar reizigerstreinen vertrekken. Meer over treinaanwijzers (4)

Treinaanwijzer

Vertrek, aankomst of het doorrijden van een trein. (2)

Treinbeweging

(Grootspoor). 1. Het komt bij het grootspoor maar zelden voor dat een koppeling tussen twee voertuigen loslaat. Wanneer dat echter wèl gebeurt, zal de remslang breken, de lucht uit de treinleiding ontsnappen en de trein stoppen (zowel het trekkende gedeelte als het losgeraakte deel). 2. (Modelspoor). Ook bij het modelspoor komt het wel eens voor dat één of meerdere wagens/rijtuigen losraakt/losraken, doordat een koppeling losgaat. Ook dit wordt een treinbreuk genoemd.

Treinbreuk

(Afgekort: Trdl) regelt de treinenloop op een station en/of baanvak en is verantwoordelijk voor de veiligheid.

Treindienstleider

Procesleiding op het spoor. (4).

Treindienstleiding

Bijvoorbeeld: InterCity, InterRegio (sneltreinen), Agglo-Regio (stoptrein), Sprinters (stoptrein), Light rail en goederentreinen. Meer over Treindienstsoort (2)

Treindienstsoort

Voorziening voor draadloze communicatie tussen personeel in de trein (machinist) en personeel buiten de trein dat bij het vervoersproces betrokken is (verkeersleiding). Voorbeelden zijn het voormalige Telerail en het huidige GSM-R. (2)

Treinradio

(Grootspoor). Hiermee wordt aangegeven uit welk materieel een trein bestaat. Deze samenstelling wordt aangegeven in de dienstvoorschriften. Meer over Treinsamenstelling. Nog meer over Treinsamenstelling.

Treinsamenstelling

Treinen zijn aan de voor- en achterzijde voorzien van verlichting: witte of gele frontseinen en rode sluitseinen. Vroeger reden treinen overdag zonder verlichting. Dan werden er achterop de trein sluitborden gehangen. Front- en sluitseinen werden en worden ook gebruikt om bijzondere boodschappen door te geven, zoals bijvoorbeeld het gevaarsein. (4)

Treinseinbeelden

Benaming voor een zelfstandig rijdend railvoertuig voor personenvervoer. Dit kan niet uit een enkele bak) bestaan, want dan is het een motorrijtuig, maar wel uit een aantal gekoppelde bakken. Deze zelfstandig rijdende railvoertuigen kunnen ook met één- of meerdere andere treinstellen gekoppeld rijden, en dan heet het geheel een (personen)trein. (3)

Treinstel

Treinen die langs dezelfde route onderweg zijn van hetzelfde vertrekpunt naar dezelfde bestemming. Vertrekpunt en bestemming kunnen zijn: splitsingspunt en knooppunt. (2)

Treinstroom

Verbinding tussen stations verzorgt door een treindienst. (2)

Treinverbinding

(Afgekort: TVP) De buitendienststelling van een spoor. (2)

TreinVrije Periode

Trein die zowel getrokken als geduwd kan rijden. Aan één zijde bevindt zich een loc en aan de andere zijde bevindt zich een stuurstandrijtuig. Meer over Trek-duwtrein (3)

Trek-duwtrein

Afkorting van Triode Alternating Current. Onderdeel wat gebruikt wordt om wisselspanning te regelen, d.m.v. fase-aansnijding (zit bijvoorbeeld in een lichtdimmer). Zie ook: triac.

Triac

Een kunstwerk waar de sporen overdekt zijn over een grotere lengte dan een brug of aquaduct. (2)

Tunnel

Betonnen bak die in het landschap wordt gegraven, waardoor het spoor verdiept komt te liggen, maar die niet overdekt is. (2)

Tunnelbak

(Eng.) Wissel.

Turnout

(Eng.) Wissel.

Turnout Switch

(Eng.) Wisselaandrijving.

Turnout motor

Bij Tweerail zijn twee spoorstaven aanwezig. Hierbij staat bij analoog de plus (+) op de ene spoorstaaf en de min (—) op de andere spoorstaaf, ofwel gelijkspanning. Van rijrichting wisselen gebeurd door de polen om te keren met de draaiknop van de trafo.
Bij digitaal rijden staat er geen gelijkspanning op de beide spoorstaven, maar een blokvormig signaal, waarbij de plus en de min snel omgepoold worden. Zie het artikel Systemen.

Tweerail

In het Engels: Binary. Een binair getal bestaat uit enen en nullen. Zie het artikel Uitleg Digitaal.

Tweetallig

Benaming voor een Fleischmann decoder (bijv. de 6848), die zowel DCC als FMZ begrijpt c.q. verstaat. Dit is dus een Multi-protocol-decoder.

Twin decoder


Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie 

Laatste wijziging: 14 jan 2018 11:50 (CET)