Persoonlijke instellingen

Woorden - U

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Versie door Fred (overleg | bijdragen) op 26 jan 2018 om 19:10
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net


Verklaring         Zoeken op deze pagina: CTRL + F.

Woord of afkorting.

(Elektronica en Elektrotechniek). Aanduiding voor spanning. Zie: Elektronica basis.

U.

(Duits). Afkorting van Universal Fahrweg Messfahrzeug. Meetvoertuig dat de conditie van het spoor (rails en bovenleiding) controleert. Meer over UFM

UFM.

(Fr.) Union Internationale des Chemins de Fer (Internationale Spoorwegunie)

UIC.

Twaalfcijferige codering op wagens en rijtuigen. Zie: artikel UIC-codering rijdend materieel. Is vervangen door het EVN/NVR nummer.

UIC Codering

Norm van de Internationale Spoorwegunie Meer over UIC-Norm (2)

UIC-Norm

Type spoorstaaf met een hoogte van 159 mm, kopbreedte van 70 mm, voetbreedte van 140 en een gewicht per meter van 54,4 kg. (3) Zie: Rail (spoorstaaf), hoogte en materiaal.

UIC54.

Type spoorstaaf met een hoogte van 172 mm, kopbreedte van 72 mm, voetbreedte van 150 en een gewicht per meter van 60,3 kg. (3) Zie: artikel Rail (spoorstaaf), hoogte en materiaal.

UIC60.

Afkorting van Uni Junction Transistor. Deze transistorsoort heeft, inplaats van een collector, een extra basisaansluiting. Zie ook: UJT.

UJT.

Stofidentificatienummer. Dit is een getal van vier cijfers dat een gevaarlijke stof identificeert tijdens het transport. Meer over Stofidentificatienummer (3)

UN-nummer

Afkorting van UltraSoonTrein. Meetvoertuig dat met behulp van ultrasoon geluid (=niet hoorbaar geluid) de rails controleert op afwijkingen. Meer over UST

UST.

Afkorting van Unshielded Twisted Pair. Aanduiding voor een netwerkkabel die voorzien is van vier aderparen, die om elkaar gedraad (getwist) zijn. De kabel heeft geen afscherming.

UTP.

(Grootspoor). Meer over Uithaalspoor (2) Zie: artikel Treinen keren.

Uithaalspoor

De unimobiel is een rail/weg-voertuig, er zijn er maar drie van in Nederland. Voor- óf achter de Unimobiel mogen maximaal twee ballastwagen's worden aangekoppeld. Meer over uni-mobiel (5)

Unimobiel

De Utrechtboog is een spoorviaduct dat een rechtstreekse treinverbinding mogelijk maakt tussen Schiphol en Utrecht. Met deze boog is de overstap in station Duivendrecht niet meer nodig, waardoor de reistijd met zeven minuten verkort wordt. Meer over Utrechtboog (3)

Utrecht-boogHoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie 

Laatste wijziging: 14 jan 2018 14:59 (CET)