Persoonlijke instellingen

Bedrading aan spoorstaaf solderen

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Fred Eikelboom


Draad aan de rails solderen

Het aansolderen van de draden (voor de terugmelding en/of naar de ringleiding) kunnen we doen wanneer de rails op de treintafel, modulebak of andere ondergrond ligt, maar we kunnen het ook van te voren doen. Het gemakkelijkst kunnen we dan de draden, bijvoorbeeld de "melddraden", op de volgende wijze aan de spoorstaaf solderen: neem een blokje hout, en klem dat samen met het te solderen stuk rails in een bankschroef (zie foto 01)
Het grote voordeel van een kort dun draadje aan de rails solderen, is dat er later geen dikke draad zichtbaar is.
Let er wel op, dat de draden altijd aan de buitenzijde van de spoorstaaf gesoldeerd worden. Doet we dat aan de binnenzijde, dan blijkt dit later vaak de oorzaak van ontsporingen te zijn.

Melddraad.gif
Afbeelding: 01
Rails geklemd d.m.v. een blokje hout
Foto gemaakt door: Fred Eikelboom

De bovenzijde van het blokje plaatsen we dan bij voorkeur ongeveer een halve tot een millimeter boven de spoorstaaf. Hierdoor wordt voorkomen dat soldeertin op de kopse kant van de spoorstaaf terechtkomt.

Het aan te solderen draadje klemmen we in een krokodilleklem (zie foto 01) (deze krokodilleklem is onderdeel van een handig hulpstuk; een zogenaamd "derde handje", verkrijgbaar in o.a. electronicazaken). Het omgebogen stukje draad is ongeveer één cm lang, en het staande stukje is ongeveer zes cm lang.

Om een goede hechting van het soldeer te bevorderen, maken we de spoorstaaf goed schoon, met een in wasbenzine gedrenkt wattenstaafje. Daarna licht schuren met fijn schuurpapier (korrel 400), en daarna goed stofvrij maken met behulp van een zacht penseel.
Dus, eerst ontvetten en daarna opruwen en tenslotte stofvrij maken, anders worden vuil en vet alleen maar verplaatst en komen daardoor in de door het opruwen in het metaal veroorzaakte groeven en hecht het soldeertin niet goed! Mocht het solderen niet helemaal goed lukken (bijv. bij het solderen aan nieuw-zilver spoorstaven), gebruik dan een heel klein beetje zuurvrije soldeerpasta.

Na het solderen leggen we de rails op zijn plek en boren we net naast de rails een gaatje met een 1 mm boortje. Daarna steken we het blanke draadje door het gaatje. Nu kan, aan de onderzijde van de treintafel, een iets dikkere draad (0,14 kwadraad) aan het blanke draadje gesoldeerd worden, en kunnen we de draad doortrekken naar de gewenste plaats, bijv. de CVL (Centrale Voedings Leiding) of een bezet-/terugmeldprint. Vergeet niet om op de juiste plaatsen isolerende lassen aan te brengen!

Märklin of RVS rails

Bij Märklin of RVS-rails moeten we een speciaal vloeimiddel gebruiken, zoals S39 RVS, anders lukt het solderen niet. Daarbij altijd eerst ontvetten en pas daarna opruwen en stofvrij maken (zie: "Meer informatie").

Schoonmaken na het solderen

Maar wat we ook gebruiken, het komt er op neer dat we "altijd" resten van het vloeimiddel na het solderen moeten verwijderen, op straffe van optredende corrosie.


Meer informatie

Encyclopedie:
Beneluxspoor.net:
over draden solderen aan de rails.
over draden solderen aan Märklin en RVS rails.



Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie 

Laatste wijziging: 9 sep 2023 10:00 (CET)