Persoonlijke instellingen

Coulissen en verdwijnpunten

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Hans van de Burgt


Inleiding

In het artikel Schalen (zie: 'Meer informatie') is al aan de orde geweest, dat het op schaal nabouwen van een stuk baanvak naar Nederlands voorbeeld eigenlijk onmogelijk is. De benodigde lengtes voor baanvakken, of voor realistische bogen, hebt u eenvoudig niet. Er moeten dus concessies gedaan worden.
Daarbij helpt het als u leert kijken naar de werkelijkheid 'als door het oog van een fotograaf'. In het echt ziet u immers vaak maar een gedeelte van de werkelijkheid. De treinen verdwijnen al snel uit het zicht; achter bomen, gebouwen, obstakels, viaducten en achter heuvels.
Bergen? ..., nee, maar heuvels en 'duinen' wel. En wanneer u even meerekent, een heuvel van 60 meter hoog, zal op een modelbaan als een 'echte berg' ervaren worden.

Door handig gebruik te maken van coulissen en verdwijnpunten kunnen we treinen laten verdwijnen achter de schermen, en dus naar niet zichtbare baangedeeltes laten rijden.
Hieronder worden een aantal voorbeelden van deze coulissen en verdwijnpunten toegelicht;


Het 'bos'

Verdwijnlinks.jpg
Afbeelding: 01
Achter het Bos
Tekening gemaakt door: Hans van de Burgt


De trein rijdt eerst onder het viaduct van het fietspad door, en verdwijnt dan vervolgens in een tunnel. Het dak van deze tunnel vormt de 'bodem' van het bos. Het bos wordt gevormd door drie rijen bomen achter elkaar te plaatsen. Maar hier wordt dan wel een slimme truc uitgehaald. U plaats voorop een rij bomen van de volle lengte, daarachter een rij 'boomkruinen' (dus bomen van een halve lengte), en tenslotte een rij boomtoppen (bomen van een kwart lengte). De bomen zijn trouwens veel langer dan de meeste hobbyïsten denken, (zie hiervoor het artikel Bomen op schaal bij 'Meer informatie').


Het VAM laad- en losstation

Vam-rechts.jpg
Afbeelding: 02
VAM-laad- en losstation
Tekening gemaakt door: Hans van de Burgt


Een andere mogelijkheid is een trein te laten verdwijnen achter een industrieel complex. In dit geval een laad- en losstation van de Vuil Afvoer Maatschappij (VAM).
Tot de 'jaren 80' werd het vuil door gemeentelijke huisvuilwagens verzameld, die hun vracht naar één van de VAM laad- en losstations brachten. In een dergelijk station werd het vuil overgeladen van de auto's in de VAM-wagens.

De VAM-treinen brachten het vuil vervolgens naar haar grote stortplaatsen in Wijster in Drente, of naar Mierlo in Noord-Brabant. Als men kiest voor een thema in spoorperiode IV, dan kan men prima gebruik maken van de modellen van ROCO, die verschillende VAM-wagens op de markt heeft gebracht.


Gerco-VAM-06.jpg Vamwagon.jpg
Afbeelding: 03 Afbeelding: 04
VAM-wagen in model VAM-wagens bij het grootspoor
Foto gemaakt door: Gerco van Beelen Foto gemaakt door: Steven Volp

De VAM heeft in de loop der jaren in meerdere steden een laad- en losstation gehad. Het gekozen laad- en losstation stond in Delft, iets ten zuiden van het hoofdstation.
Vroeger was het interessant om te zien hoe de VAM-wagens door een rangeerloc onder het overlaadstation werden geduwd. Is het overlaadstation te Delft te groot voor uw modelspoorbaan, dan kan het gebouw worden ingekort. Inplaats van drie garage-ingangen maakt u er twee of één.

Vam.jpg
Afbeelding: 05
Het VAM-laad- en losstation
Tekening gemaakt door: Hans van de Burgt


Langs het HSL-scherm

HSL-geluidswal.jpg
Afbeelding: 06
De HSL en geluidsscherm
Foto gemaakt door: Peter Honig


Om een scheiding te maken tussen het zichtbare baangedeelte aan de voorzijde en een verborgen baangedeelte aan de achterzijde, kunt u een scheiding aanbrengen in de vorm van een betonnen geluidscherm. Als voorbeeld diende het HSL-scherm, dat gebouwd is langs de A16 tussen Breda en Dordrecht, ter hoogte van Lage Zwaluwe. Dit scherm bestaat uit licht gebogen beton-elementen. Het bijzondere hier aan is, dat dit scherm geplaatst is naast het oude spoor. De HSL ligt er pal naast. In plaats van een betonnen scherm kunt u echter ook een verhoogde dijk als scheiding gebruiken.

Hsllinks.jpg
Afbeelding: 07
Achter het HSL-scherm
Tekening gemaakt door: Hans van de Burgt


Aan de linkerzijde van de scheiding verdwijnt de trein onder een landschapsviaduct. De bovenzijde van dit viaduct is begroeid met lage struiken en grassen. Het viaduct vormt de overgang naar het bos.


Achter de woonhuizen

Verdwijnrechts.jpg
Afbeelding: 08
Achter de huizen
Tekening gemaakt door: Hans van de Burgt


Aan de rechterzijde verdwijnt de trein achter enkele huizen. Zoals u ziet, hoeven deze huizen niet eens geweldig hoog te zijn.


Meer informatie

Encyclopedie:Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie