Faller 161772 verkeersregeling met servoUit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Fred Eikelboom
Met het Faller Car System (FCS) kan de Faller 161772 verkeersregeling met servo gebruikt worden. Daarvoor moet een servo-aansturing toegevoegd worden. De servo wordt bediend via dezelfde aansluitingen (+ en A5) als de gewone Faller-wissel. De werkingOnder een FCS voertuig moet op de juiste plaats een extra magneetje gemonteerd worden. Het voertuig passeert sensor 3 en daarna sensor 1. De extra magneet activeert sensor 1, waarna de wegsplitsing gedurende 1 seconde in de stand "afbuigen" wordt gezet door de servo. Het voertuig buigt af en passeert daarna met de extra magneet sensor 2. Sensor 2 activeert nu de module waardoor de stopspoel op de halte (zie afb. 03) spanning krijgt. Op hetzelfde moment gaat de wachttijd in. Zodra het voertuig bij "Halte" aangekomen is, stopt het.
WachttijdDe wachttijd kan met P1 van 7 t/m 35 seconden ingesteld worden. Het overige verkeerAlle voertuigen die over sensor 3 rijden, gaan gewoon rechtdoor. Wanneer een voertuig sensor 3 passeert, wordt de wachttijd opnieuw gestart. Pas wanneer er langere tijd geen voertuigen over sensor 3 rijden, krijgt het voertuig bij de stopspoel toestemming om te vertrekken. WerkvolgordeDe beste volgorde van de werkzaamheden i.v.m het wissel en de aansturing is:
Testen van de servo-positiesSluit na het afstellen van de [[Woorden - S#Servo|servo] de ingang "In 1" even aan op de 16 volt~ aansluiting (tijdelijk een paar extra draden aansluiten op de spanning-ingang van de TM 72726 en de draden even op ingang "In 1" houden). Dan is te zien of de servo in de juiste positie komt. Zo, niet, dan beter afstellen. Let op! De draden + en A5 van de 1772 naar de TM 72726 nog niet aansluiten. Het wissel
Een voorbeeld voor het maken van het wissel: neem een stukje rijdraad en buig dit haaks om zoals in afbeelding 02. Maak nu een lagerbus van bijvoorbeeld een afgeknipt wattenstaafje. Maak in de plaat, op de plaats waar het scharnierpunt komt, een gat waar de lagerbus strak in past. De lagerbus komt gelijk met de bovenzijde van de (nog te maken) verlaging en moet circa 2 mm onder de plaat uitsteken. Steek nu het haaks omgebogen stuk draad van boven af in de lagerbus. Teken nu de beide eindposities van het wissel af.
Nadat de [[Woorden - S#Servo|servo] gemonteerd is, buigen we het gedeelte van de draad dat onder de kroonsteen uitsteekt haaks om (zie afbeelding 03). Gebruik hierbij een tang om de kroonsteen te steunen, anders vervormt de draad erboven en draait het wissel niet meer soepel. Denk er daarbij aan, dat dit gebeurt in een zodanige positie dat de koppelstang goed met de servo verbonden kan worden. Maak nu een oog aan de draad waar straks de koppelstang in past (zie afbeelding 04). De positie van de sensorenSensoren 1 en 2 bevinden zich naast de rijdraad. Sensor 3 bevindt zich in een onderbreking van de rijdraad. Maar... op welke afstand van het wissel moeten nu de sensoren 1, 2 en 3 geplaatst worden voor de besturing? De enige indicatie voor sensor 3 is de tijdsduur dat het wissel omklapt naar de afbuigende stand, namelijk 1 seconde. Dus het voertuig met de extra magneet moet binnen 1 seconde van sensor 3 naar het wissel rijden. Om dus de exacte afstand te weten, moet de rijsnelheid van het voertuig bekend zijn. Meerdere voertuigen bij de halteBij twee autobussen die om beurten kunnen stoppen bij de halte, is het zaak ervoor te zorgen dat de afstand stuurmagneet - extra magneet exact gelijk is. Zo niet, dan bestaat de kans dat de extra magneet van een van de voertuigen sensor 2 mist. Tevens dienen de extra magneten even ver van het midden van het voertuig te zitten. De spanningsvoorzieningVoor de spanningsvoorziening adviseert Faller de transformator met artikelnummer 180641 (50 VA, 50-60 Hz). Deze levert:
SensorenVoor de sensoren zijn de originele BV14123 te gebruiken, maar ook reedcontacten van een elektronica-onderdelen leverancier zijn bruikbaar. UpdateHet bestelnummer 161772 is inmiddels vervangen door 161651. GebruiksaanwijzingDeze is hier te downloaden. Meer informatie
|