Persoonlijke instellingen

Gras, weide en heide

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Huib Maaskant


Dit artikel beschrijft het maken van gras, weide en heide met een statische begrasser, een "elektrostaat".

Gras groeit omhoog. Dat klinkt als een open deur, maar op veel modelspoorbanen is dat echter niet het geval. Strooivezels blijven nu eenmaal niet uit zichzelf overeind staan wanneer ze uit het zakje in de lijm vallen. Er is wel het verhaal van de plastic strooibusjes; door het busje te schudden, zouden de vezels statisch opgeladen worden en wel recht overeind blijven staan. Het klinkt mooi, maar helaas is het eerder een fabel dan een feit.


Info sappig grasland 1 1.jpg
Afbeelding: 01
Twee stuks NS 2200 op een mooie spoordijk
Foto gemaakt door: Huib Maaskant


Gelukkig is er een veel betere techniek: begrassen met een elektrostaat. Simpel uitgelegd is dat een zeef (of rooster) die onder een hoge spanning staat. Die hoge spanning wordt verkregen uit een transformator en wat elektronica, die van een lage spanning (bijv. 9 of 12 volt), een hoge spanning maakt (bijv. 8000 tot zelfs 55000 volt). De ene pool van de hoogspanning zit aan de zeef, de andere pool wordt als massa-aansluiting gebruikt.


Sappig grasland 1 2.jpg Sappig grasland 1 2a.jpg
Afbeelding: 02 Afbeelding: 03
Noch 'elektrostaat' Diverse grassoorten
Foto gemaakt door: Huib Maaskant Foto gemaakt door: Huib Maaskant

'Elektrostaten' waren niet zo lang geleden onbetaalbaar voor de hobbyïst maar de fabrikant Noch heeft daar verandering in gebracht met de Gras-Master. Er zijn ook voordeliger alternatieven, zoals de elektrostaat van ML. Als die nog te duur zijn, kan altijd nog zelf een elektrostaat te bouwen. Op het internet zijn hiervoor diverse schema's te vinden.


Sappig grasland 1 3.jpg Sappig grasland 1 3a.jpg
Afbeelding: 04 Afbeelding: 05
Witte houtlijm en groene muurverf Aanbrengen van het lijmmengsel
Foto gemaakt door: Huib Maaskant Foto gemaakt door: Huib Maaskant

Geen enkel grasveld is in werkelijkheid perfect egaal. Er groeit van alles in het gras, zoals andere soorten gras, hoge pollen, paardenbloemen en madeliefjes. Vergeet ook niet de molshopen, bloembollen en struiken. In het gras gebeurt veel meer dan op het eerste gezicht blijkt.

Het plakproces begint met het insmeren van de ondergrond. Gebruik altijd een mengsel van witte houtlijm en groene muurverf. De groene kleur zorgt ervoor dat de ondergrond niet door het gras schijnt.


Sappig grasland 1 4.jpg Sappig grasland 1 4a.jpg
Afbeelding: 06 Afbeelding: 07
Aanbrengen van 'donkere grond' Aanbrengen van groene turf
Foto gemaakt door: Huib Maaskant Foto gemaakt door: Huib Maaskant

Zodra de ondergrond in de lijm zit, is het een kwestie van gestaag doorwerken. Laat hier en daar wat Woodland Scenics turf in de kleur 'donkere aarde' in de lijm vallen. Op deze plaatsen hechten de grasvezels dan niet en ontstaan er kaalgelopen stukken in het gras. Bijvoorbeeld bij het hek, waar de koeien de wei inlopen. Breng ook gelijk wat onkruid aan, door groene turf in de lijm te strooien.


Sappig grasland 1 5.jpg Sappig grasland 1 5a.jpg
Afbeelding: 08 Afbeelding: 09
Vullen van de 'elektrostaat' Gebruik van de 'elektrostaat'
Foto gemaakt door: Huib Maaskant Foto gemaakt door: Huib Maaskant

Dan is het moment aangebroken om de 'elektrostaat' te vullen. De truc is om altijd een mengsel van een paar kleuren gras te gebruiken, anders wordt het grasveld veel te monotoon. Een goede combinatie voor een zomerse spoordijk bestaat uit lange vezels in een wat donkergroene tint, plus wat lichtgroen en een paar plukken geel gras. Draai daarna de zeef erop, steek een spijker of speld in de natte lijm en klem daar de loshangende massadraad aan vast. Houd het apparaat vlak boven de lijm en schud het apparaat op en neer, zodat de vezels uit (of door) de zeef vallen. De vezels blijven dan inderdaad recht overeind. Laat daarna het gras met rust totdat de lijm uitgehard is.


Sappig grasland 1 6.jpg Sappig grasland 1 6a.jpg
Afbeelding: 10 Afbeelding: 11
Begroeiing aan de waterkant Onkruid in de wei
Foto gemaakt door: Huib Maaskant Foto gemaakt door: Huib Maaskant

De volgende dag is alles door-en-door droog. Het overtollige gras wordt opgezogen met de stofzuiger. Het grasveld ziet er nu nog redelijk maagdelijk uit. Daar moet veranderen door onkruid-, struiken- en ander groen te planten. Er zijn talloze soorten schuimrubbervlokken, maar ook natuurlijke materialen. Gebruik verschillende kleuren Heki-Flor, vlokken van Woodland Scenics en de mossen van Busch. Plus een verzameling takken en frutsels van onduidelijke herkomst. Al dat groen wordt min-of-meer lukraak in het gras geplant.


Sappig grasland 1 7.jpg Sappig grasland 1 7a.jpg
Afbeelding: 12 Afbeelding: 13
Paddestoelen in het gras Koeien in de wei
Foto gemaakt door: Huib Maaskant Foto gemaakt door: Huib Maaskant

Bosjes, bomen en struiken

Bosjes staan vaak in groepjes bij elkaar. Bomen staan langs de rand van een weiland en maar zelden in het midden ervan. Een spoordijk wordt zelden gemaaid, maar toch wel een keer per jaar. Op de spoordijk staan lage struiken, bodembedekkers en lang gras, maar nauwelijks bomen (zie: afbeelding 01). Busch heeft de afgelopen jaren hard aan de weg getimmerd met bouwdoosjes van allerlei soorten planten. Zo zijn er paddenstoelen, varens, sierbloemen en groenten voor in de moestuin. Zulke kleine details zijn erg leuk voor aan de voorkant van de modelspoorbaan.


Meer informatie

Encyclopedie:
Externe website:
Busch.
Avontuur in miniatuur (Huib Maaskant).
Heki Flor.
Modelspoorsceneryshop.
Noch Modellbau.
Gras-Master elektrostaat.
Greenkeeper elektrostaten.
Woodland Scenics.
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie