Persoonlijke instellingen

Gras, weide en heide

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Huib Maaskant


Velden en weiden begrassen

Gras groeit omhoog. Dat klinkt als een open deur, maar op veel modelspoorbanen is dat echter niet het geval. Strooivezels blijven nu eenmaal niet uit zichzelf overeind staan wanneer u ze uit het zakje in de lijm laat vallen. Natuurlijk is er het verhaal van de plastic strooibusjes. Door het busje te schudden, zouden de vezels statisch opgeladen worden en wel recht overeind blijven staan. Het klinkt mooi, maar helaas is het eerder een fabel dan een feit.


Info sappig grasland 1 1.jpg
Afbeelding: 01
Twee stuks NS 2200 op een mooie spoordijk
Foto gemaakt door: Huib Maaskant


Gelukkig is er een veel betere techniek: 'begrassen' met een 'elektrostaat'. Simpel uitgelegd is een 'elektrostaat' een zeef (of rooster) die (dat) onder een hoge spanning staat. Die hoge spanning verkrijgen we via een transformator, die van een lage spanning (bijv. 9 of 12 volt), een hoge spanning maakt (bijv. 8000 tot zelfs 55000 volt). De ene pool van die hoogspanningsvoeding zit aan de zeef, en de andere pool wordt als massa-aansluiting gebruikt.


Sappig grasland 1 2.jpg Sappig grasland 1 2a.jpg
Afbeelding: 02 Afbeelding: 03
Noch 'elektrostaat' Diverse grassoorten
Foto gemaakt door: Huib Maaskant Foto gemaakt door: Huib Maaskant


'Elektrostaten' waren niet zo lang geleden onbetaalbaar voor de hobbyïst. Noch heeft daar verandering in gebracht met de 'Gras-Master'. Er zijn ook voordeliger alternatieven, zoals de elektrostaat van ML. Wie dat nog steeds te duur vindt, kan altijd nog proberen om zelf een elektrostaat te bouwen. Op het internet zijn diverse schema's 'te Googlen'.


Sappig grasland 1 3.jpg Sappig grasland 1 3a.jpg
Afbeelding: 04 Afbeelding: 05
Witte houtlijm en groene muurverf Aanbrengen van het lijmmengsel
Foto gemaakt door: Huib Maaskant Foto gemaakt door: Huib Maaskant


Geen enkel grasveld is in werkelijkheid perfect egaal. Er groeit van alles in het gras, zoals andere soorten gras, hoge pollen, paardenbloemen en madeliefjes. Vergeet ook niet de molshopen, bloembollen en struiken. In het gras gebeurt veel meer dan u op het eerste gezicht zou denken.

Het plakproces begint met het insmeren van de ondergrond. Gebruik altijd een mengsel van witte houtlijm en groene muurverf. De groene kleur zorgt ervoor dat de ondergrond niet door het gras schijnt.


Sappig grasland 1 4.jpg Sappig grasland 1 4a.jpg
Afbeelding: 06 Afbeelding: 07
Aanbrengen van 'donkere grond' Aanbrengen van groene turf
Foto gemaakt door: Huib Maaskant Foto gemaakt door: Huib Maaskant


Zodra de ondergrond in de 'kledder' zit, is het een kwestie van gestaag doorwerken. Laat hier en daar wat Woodland Scenics turf in de kleur 'donkere aarde' (Engelse term: 'soil') in de lijm vallen. Op deze plaatsen hechten de grasvezels niet en ontstaan er kaalgelopen stukken in het gras. Bijvoorbeeld bij het hek, waar de koeien de wei inlopen. Breng ook gelijk wat onkruid aan, door groene turf in de lijm te strooien.


Sappig grasland 1 5.jpg Sappig grasland 1 5a.jpg
Afbeelding: 08 Afbeelding: 09
Vullen van de 'elektrostaat' Gebruik van de 'elektrostaat'
Foto gemaakt door: Huib Maaskant Foto gemaakt door: Huib Maaskant


Dan is het moment aangebroken om de 'elektrostaat' te vullen. De truc is om altijd een mengsel van een paar kleuren gras te gebruiken, anders wordt het grasveld veel te monotoon. Een goede combinatie voor een zomerse spoordijk bestaat uit lange vezels in een wat donkergroene tint, plus wat lichtgroen en een paar plukken geel gras. Daarna draait u de zeef erop. Steek een spijker of speld in de natte lijm en klem daar de loshangende draad aan vast. Houd het apparaat vlak boven de lijm en schud het apparaat goed op en neer, zodat de vezels uit (of door) de zeef vallen. U zult zien dat de vezels inderdaad recht overeind blijven staan. Laat, wanneer u gereed bent, het gras een nachtje met rust.


Sappig grasland 1 6.jpg Sappig grasland 1 6a.jpg
Afbeelding: 10 Afbeelding: 11
Begroeiing aan de waterkant Onkruid in de wei
Foto gemaakt door: Huib Maaskant Foto gemaakt door: Huib Maaskant


De volgende dag is alles door-en-door droog. Het overtollige gras wordt opgezogen met de stofzuiger. Het grasveld ziet er nu nog redelijk maagdelijk uit. Daar gaan we verandering in brengen, door onkruid-, struiken- en ander groen te planten. Er zijn talloze soorten schuimrubbervlokken, maar ook natuurlijke materialen. Gebruik verschillende kleuren Heki-Flor, vlokken van Woodland Scenics en de mossen van Busch. Plus een verzameling takken en frutsels van onduidelijke herkomst. Al dat groen wordt min-of-meer lukraak in het gras 'geplant'.


Sappig grasland 1 7.jpg Sappig grasland 1 7a.jpg
Afbeelding: 12 Afbeelding: 13
Paddestoelen in het gras Koeien in de wei
Foto gemaakt door: Huib Maaskant Foto gemaakt door: Huib Maaskant


Bosjes, bomen en struiken

Bosjes staan vaak in groepjes bij elkaar. Bomen komt u tegen langs de rand van een weiland en maar zelden in het midden ervan. Een spoordijk wordt zelden gemaaid, maar toch wel een keer per jaar. Op de spoordijk vindt u lage struiken, bodembedekkers en lang gras, maar nauwelijks bomen (zie: afbeelding 01). Busch heeft de afgelopen jaren hard aan de weg getimmerd met bouwdoosjes van allerlei soorten planten. Zo zijn er paddenstoelen, varens, sierbloemen en groenten voor in de moestuin. Zulke kleine details zijn erg leuk voor aan de voorkant van de modelspoorbaan.Meer informatie

Encyclopedie:
Externe website:
Busch.
Avontuur in miniatuur (Huib Maaskant).
Heki Flor.
Modelspoorsceneryshop.
Noch Modellbau.
Gras-Master elektrostaat.
Greenkeeper elektrostaten.
Woodland Scenics.
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie