Persoonlijke instellingen

Uhlenbrock Loconet-adapter 63840

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Karst Drenth - Bewerkt door Fred Eikelboom


Op het BeneluxSpoor.net forum stelde Frederikus een vraag over de Uhlenbrock LocoNet-adapter 63840 voor de Multimaus/Twincenter. Er was blijkbaar een probleem met de aansturing van de functie's, want Frederikus kon de functie's F9 en hoger niet aansturen met het Twin Center.

Karst Drenth was zo vriendelijk om een-en-ander uit te zoeken:


Protocollen

We hebben in dit geval te maken met drie verschillende protocollen:

  • DCC, het 'rail' protocol dat de decoders aanstuurt en gegenereerd wordt door o.a. de IntelliBox en alle Lenz-achtigen.
  • LocoNet, het 'netwerk'-protocol dat o.a. de IB van huis uit spreekt.
  • XPressNet, het 'netwerk' protocol dat de Maus-familie van huis uit spreekt.


Functie's

Dan naar de functies en hun gestandaardiseerde ondersteuning in de diverse protocollen:

Protocol F0-F4 F5-F8 F9-F12
DCC Ja Ja Ja
LocoNet Ja Ja Nee
XPressNet Ja Ja Ja


Afwijking van het protocol

Hier zien we dus iets opvallends: LocoNet in zijn originele specs (Personal Edition 1.0) definieert geen mogelijkheid om F9-F12 te besturen! De specificatie spreekt over de commando's: A0 = DIR (rijrichting) + Licht, A1 = F1-F4 en A2 = F5-F8. Logisch zou zijn geweest om A3 = F9-F12 te sturen, maar helaas... Opvallend is, dat o.a. de Fleischmann ProfiBoss wel A3 gebruikt om F9-F12 te besturen! En... de IB met software-upgrade 2.0 deze ook begrijpt!

De MultiMaus kent en stuurt F9-F12 gewoon en stuurt dit ook uit op XPressNet. Alleen... De 63840 is niet van recente datum en houdt zich dus aan het oorspronkelijke LocoNet-protocol. Daardoor is het niet mogelijk via de 63840 Maus-adapter met een MultiMaus de functies F9 en hoger aan te sturen op een Intellibox. F5-F8 werken prima!! Mocht de 63840 updateable zijn, dan zou het Uhlenbrock sieren hier ook een upgrade voor uit te brengen. Kortom, een heel gedoe over protocollen en de mis-match daartussen. Het is dus niet zo, dat Uhlenbrock zich niet aan de LocoNet specificaties heeft gehouden. De boosdoener in dezen is DigiTrax, die F9-F12 niet in het (openbare!!) protocol heeft opgenomen. En als zo vaak, krijgt u dan eigen interpretaties, zoals het gebruik van de A3 code. Wel een heel logische, maar kennelijk niet naar de opvattingen van DigiTrax... vermoedelijk gebruikt DigiTrax in haar DT-regelaars andere commando codes die, niet netjes, niet openbaar zijn gemaakt.

Jammer, dat Digitrax de verdere ontwikkeling voor zich houdt. Dan is het inderdaad logisch dat er verschillende opvolgers ontstaan, waardoor de standaard geen standaard meer is.


Meer informatie

Encyclopedie:
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie