Persoonlijke instellingen

Het stationsplein

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Ronald Koerts


De meeste stations in Nederland hebben een soort van stationsplein. Het is de plaats waar verschillende functies bij elkaar komen. Op- of bij het stationsplein zijn meestal veel voorzieningen aanwezig. Deze voorzieningen zijn bijvoorbeeld openbaar vervoer, parkeren, winkels en cafés. De grootte van het stationsplein hangt af van de grootte van het station. Een klein station heeft meestal niet meer dan alleen een voorplein, waar we op de bus kunnen stappen, onze fiets kunnen stallen of onze auto kunnen parkeren. Bij grote stations is meestal een compleet tram/busstation aanwezig, met toegang tot de metro, taxistandplaatsen, enzovoort. We zullen de verschillende onderdelen van het stationsplein onder de aandacht brengen.

E07.01.08-01.jpg
Afbeelding: 01
Stationsplein station Geldermalsen
Foto gemaakt door: Ronald Koerts
E07.01.08-03.jpg
Afbeelding: 02
Stationsplein station Varsseveld
Foto gemaakt door: Ronald Koerts

Openbaar vervoer

Het Openbaar vervoer bij het station kan op vele manieren zijn geregeld zijn. Hieronder staan een aantal opties genoemd:

Bus

Bij kleinere stations is alleen maar een bushalte aanwezig, om de reizigers verder te brengen. Bij veel kleine stations is alleen een soort belbus beschikbaar, die op afroep te bestellen is.

Bij grotere stations zijn meestal enkele haltes aanwezig, om meerdere bussen te gelijk te verwerken. Ook zijn hier meestal een aantal schuilplaatsen aanwezig om op de bus te kunnen wachten. Dit is meestal in de vorm van een ABRI of een wachthuisje.

Bij de Centraal Stations in de grote steden zijn meestal complete "busstations" aanwezig, waar veel buslijnen bij elkaar komen en de reiziger kunnen overstappen op de verschillende lijnen. Er zijn verschillende vormen van busstations. Net als bij treinen, komen ook bussen langs het perron, deze perrons kunnen naast elkaar liggen of juist in een soort van eiland gelegen zijn. Bij veel grotere busstations biedt het perron ook de mogelijkheid om te schuilen tegen slecht weer.

Tram

In de grote steden kunnen we naast de bus nemen, ook overstappen op de tram. Deze deelt meestal een gedeelte van het stationsplein met de bus.

Metro

In Amsterdam en Rotterdam kan men de metro nemen om verder te reizen. Dit bestaat meestal uit niet meer dan een gebouwtje met een ingang op het stationsplein of een ingang van de metro, die direct in het stationsgebouw gelegen is.

Trolleybus

Komt in Nederland alleen voor in Arnhem en omgeving. De trolleybus is een elektrische bus die vanuit een dubbele bovenleiding wordt gevoed.

Taxi's

Op veel plaatsen hebben de taxi's een eigen standplaats. Meestal in de buurt van de ingang van het station en het busstation.

Fietsenstalling

Bij bijna alle Nederlandse stations zijn fietsenstallingen te vinden. De afgelopen jaren hebben de spoorwegen veel geld geïnvesteerd om de fietsenstallingen te moderniseren en te verbeteren. Bijna overal is er de mogelijkheid om de fiets in een kluisje te plaatsen. Daarnaast krijgen steeds meer stations bemande en bewaakte fietsstallingen.

E07.01.08-02.jpg
Afbeelding: 03
Moderne fietsenstalling bij station
Foto gemaakt door: Ronald Koerts

Parkeren

Bij veel stations is het nog mogelijk om zowel kort als lang te parkeren. In de jaren 80 en 90 is daarvoor P+R uitgedacht. "P+R" staat voor Parkeren en Reizen, hierdoor kunnen mensen hun auto parkeren en met de trein verder reizen. De parkeerplaatsen liggen meestal bij de wat grotere stations, met een goede verbinding naar de grote steden en de Randstad. Bij de kleinere en niet "P+R"-stations zijn gewoonlijk een aantal parkeerplaatsen beschikbaar bij het station. Bij stations in de grotere steden kan meestal alleen geparkeerd worden in parkeergarages.

In Model

Het in model maken/bouwen van een stationsplein is goed te doen. Een klein stationsplein met een bushalte, wat parkeerplaatsen, een telefooncel, een aantal bankjes en afvalbakken en wat fietsenstallingen, zijn voldoende voor een klein tot middelgroot station. Doordat veel mensen het station aan de rand van de baan hebben gesitueerd hoeft niet alles nagebouwd te worden. Het stationsplein bij grotere steden kan een heel apart thema worden, met rijdende bussen (volgens de technieken van het Car System) en rijdende trams.
Diverse fabrikanten leveren materialen voor wegen en tevens accessoires voor het aankleden van het stationsplein.


Meer informatie

Encyclopedie:
Externe websites:
Car SystemHoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie 

Laatste wijziging: 17 jul 2024 11:15 (UTC)