Lasersnijden en -graverenUit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Hans van de Burgt
Wat is lasersnijden?Lasersnijden is het snijden van materialen met behulp van een laserstraal. We kunnen met laserlicht zeer nauwkeurig en met hoge snelheid materialen snijden. Lasersnijden gebeurt met de lasersnijmachine. De lasersnijmachine bestaat uit een laserbron, de snijkop of de focusseringsoptiek en de snijtafel.
Proces van het lasersnijdenDe laserstraal wordt opgewekt in de laserbron. Hierna wordt de laserstraal getransporteerd naar de snijkop. In de snijkop wordt de laserstraal door een lens gebundeld. Dit is nodig om de laserstraal krachtig genoeg te maken om een materiaal te kunnen smelten. Om de laserstraal heen wordt door het gasmondstuk, de "nozzle", een snijgas toegevoerd. Dat ervoor zorgt dat het gesmolten materiaal wordt weggeblazen of verbrand.
Er zijn drie verschillende soorten lasersnijtechnieken: - Lasersublimatiesnijden Bij het lasersublimatiesnijden gaat het materiaal tijdens het smelten direct over in damp. Deze damp wordt daarna weggeblazen door een snijgas, meestal stikstofgas. Er ontstaat een smalle en zeer gladde snede. Vergeleken met andere lasersnijtechnieken is er veel energie nodig. Bovendien is de snijsnelheid vrij laag. Voorbeelden van materialen die we met de sublimatietechniek kunnen lasersnijden zijn: - Lasersmeltsnijden Bij het lasersmeltsnijden wordt het materiaal door de laserstraal tot smelten gebracht. Het vloeibare materiaal wordt daarna met een snijgas, meestal stikstof, onder hoge druk weggeblazen. - Laserbrandsnijden Laserbrandsnijden lijkt heel erg op het autogeen snijden. Het materiaal wordt door de laserstraal niet direct gesmolten maar op ontstekingstemperatuur gebracht. Bij deze temperatuur wordt het materiaal ontstoken door het snijgas en verbrandt. Het snijgas is bij dit proces zuurstofgas. Het zuurstofgas zorgt er ook voor, dat het verbrande materiaal wordt weggeblazen. Met laserbrandsnijden zijn snijsnelheden te bereiken die een factor twee à drie hoger liggen dan bij het lasersmeltsnijden. Voor welke techniek gekozen wordt, hangt af van:
Lasergraveren
Lasergraveren is het schrijven van teksten of afbeeldingen op producten met behulp van een laser. Vaak wordt ook de term lasermarkeren gebruikt, maar eigenlijk is markeren een soort stempelen. Doorgaans worden hiervoor CO2-lasers ingezet. Bij dit soort lasers wordt meestal een vast masker of sjabloon gebruikt dat verkleind op het product wordt afgebeeld. Dit werkt supersnel want het masker bevat alle details. Vaak is maar één laserpuls nodig om een markering aan te brengen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aanbrengen van een typenummer op een printplaat. Nadeel van markeren is, dat het niet flexibel is. Voor elke markering hebben we een ander masker nodig. Bij het graveren wordt met een kleine spot (= zeer kleine lichtbundel) geschreven op het materiaal. Daarbij kunnen we zowel het materiaal als de bundel bewegen. Bij het bewegen van het materiaal wordt gebruik gemaakt van CNC-tafels, bij het bewegen van de bundel van spiegels. Afhankelijk van de soort laser en bijvoorbeeld materiaalafmetingen of gewenste nauwkeurigheid wordt voor één van deze methodes gekozen. Het voordeel van spiegels is de hoge snelheid waarmee bewerkt kan worden. Nadeel is het beperkte werkveld omdat hiervoor speciale optieken nodig zijn. In principe is lasergraveren zeer flexibel. De CNC tafels of de spiegels worden softwarematig aangestuurd. Lasersnijden en -graveren op de modelspoorbaanSteeds meer fabrikanten van modelspoorartikelen ontdekken het gemak van de laser. Zo leveren bekende leveranciers als Faller en Noch inmiddels bouwpakketten op basis van gelaserd karton. Vaak worden dan de fijnste details bijgeleverd in zeer filigraan geëtst messing. Een voorbeeld van een lasergesneden bouwpakket is te vinden in het artikel Karton; geen brug te ver.
En dat met karton de meest waanzinnige constructies mogelijk zijn bewees het Duitse bedrijf Huppertz-Modellbau & Engineering LTD (HMB). Helaas blijkt Huppertz Modell Bau blijkt niet meer te bestaan begin 2016. Zij brachten o.a. het volgende model op de markt:
Kerf offset instellingWanneer we zelf gaan werken met een lasercutter (lasersnijder) krijgen we te maken met de "kerf offset" instelling. De kerf is het gedeelte van het materiaal dat de laser wegbrandt tijdens het snijden. Het is de breedte van de laserstraal, ook "spot" genoemd. Deze varieert meestal van 0,08 mm – 1 mm, afhankelijk van het materiaaltype en andere voorwaardelijke factoren. Enkele factoren die de "laserkerf" kunnen vergroten zijn:
Tabel met de mogelijkheden van lasersnijden en -graveren
Meer informatie
Overgenomen van "https://encyclopedie.beneluxspoor.net/index.php?title=Lasersnijden_en_-graveren&oldid=52008"
Verborgen categorie: |