Persoonlijke instellingen

Mader Magnet Truck

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Ronald Koerts


Mader Magnet Truck (MMT) is een systeem voor het laten rijden van modelvoertuigen op de modelbaan. Hierbij wordt gebruik gemaakt van magneetstroken in het wegdek.

Het principe

Het voertuig wordt voorzien van een motor, accu en een stuurbare vooras. Met behulp van een magneet aan de vooras, wordt een magneetstrook in het wegdek gevolgd. Standaard heeft een Mader Magnet Truck-voertuig elektronica aan boord voor extra functies zoals richtingaanwijzers en infrarood-besturing. Het principe heeft veel overeenkomsten met het Faller Car System (FCS).

Snelheid

Het MMT-systeem kent twee rijsnelheden, één stand voor volle snelheid en één stand voor halve snelheid. Dit is d.m.v. een verandering van het magnetisch veld in de rijbaan te regelen. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld de voertuigen afremmen voor bochten.

Stopplaatsen

Met magneetspoelen wordt een reedcontact in het voertuig geactiveerd, waardoor dit de auto laat stoppen. Standaard hebben MMT-voertuigen een vliegwiel op de aangedreven as zitten, waardoor deze voertuigen een kleine uitloop hebben en dus niet abrupt stoppen.

Richtingveranderen

Met behulp van wissels kan er van richting worden veranderd. Met behulp van infraroodbesturing kunnen de richtingaanwijzers aan- en uitgezet worden.

Computer en terugmelding

Het MMT-systeem heeft de mogelijkheid om met een computer aangestuurd te worden. Daarvoor dient er terugmelding gerealiseerd te worden. Dit kan met reedcontacten of een ander soort van terugmelding.

Opladen

Het MMT-systeem heeft standaard laadstations, waar voertuigen op kunnen rijden en dan worden opgeladen. Hiervoor hoeft de auto niet van de baan genomen te worden. Tussen de achterwielen zitten twee pinnen, die voor de elektrische verbinding zorgen. Standaard zijn losse laadstations beschikbaar voor inbouw, maar ook een variant met een tankstation, als bouwpakket.

Uitbreiden

Het MMT-systeem is simpel aan te passen aan de andere computergestuurde systemen, zoals Dinamo/MCC, DC-Car en InfraCar.


Meer informatie

Encyclopedie:
Externe website:
Mader Magnet Truck.Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie 

Laatste wijziging:12 mei 2020 10:56 (CEST)