Persoonlijke instellingen

Schuimplaatsnijder

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Fred Eikelboom


Piepschuim ("Styropor", polystyreen, XPS, "Roofmate", "blauwschuim") kan worden gebruikt voor de ondergrond van een modelbaan. Dit artikel geeft aan hoe op eenvoudige wijze een schuimplaatsnijder kan worden gemaakt van een figuurzaagbeugel.

Piepschuimsnijder 01.PNG
Afbeelding: 01
Figuurzaag als snijder
Tekening gemaakt door: Fred Eikelboom

Monteer aan de figuurzaagbeugel (zie tekening 01) een stuk "Ritro" (= merknaam) -weerstanddraad van bijvoorbeeld 10 Ohm per meter. Zorg er wel voor dat één uiteinde van de weerstanddraad geïsoleerd is van het metaal van de zaagbeugel. Voor die isolatie dient een hittebestendig materiaal gebruikt te worden, omdat de weerstanddraad behoorlijk heet kan worden. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een stukje isolatiekous uit een afgedankt koffiezetapparaat. Daarin zit om de aansluitdraden van het warmhoudplaatje vaak prima geschikt isolatiekous. Het stukje isolatiemateriaal mag niet te stug zijn, omdat de weerstanddraad goed stevig in de klem van de figuurzaagbeugel gemonteerd moet worden. De aansluiting van de rode draad is hier met een kabelschoen en een zelftapper aan de onderzijde van de beugel gemaakt. Die rode draad kan vanzelfsprekend ook aan de bovenzijde van de beugel, aan de zaagklem bevestigd worden.

Schuimplaat in plakken snijden

Om (grotere) stukken schuim in plakken te kunnen snijden, is een horizontaal gespannen stuk weerstanddraad en een vlakke tafel (of werkbank) nodig. Zie tekening 02 voor een voorbeeld.

Piepschuimsnijder 02.PNG
Afbeelding: 02
Snijdconstructie op een tafel (of werkbank) om plakken schuim mee te "zagen"
Tekening gemaakt door: Fred Eikelboom

Aan de zijkanten van het tafelblad zijn twee stukken panlat gemonteerd. De stukken panlat worden met stukken draadeind (diameter 6 mm) en een aantal moeren en ringen aan de tafelpoten bevestigd. Dit is noodzakelijk omdat de weerstanddraad een behoorlijke trekkracht uitoefent op de stukken panlat. In de stukken panlat zijn op de gewenste hoogte gaten geboord, waardoor een schroefoog gestoken wordt. Aan één zijde van de weerstanddraad wordt een spiraalveer gemonteerd om de weerstanddraad onder (trek-)spanning te houden, de weerstanddraad wordt langer bij verhitting. Met behulp van een vleugelmoer is de trekspanning van het weerstanddraad in de ruststand in te stellen. Wanneer een stroom van voldoende sterkte door de weerstanddraad loopt en het schuim langzaam naar voren wordt bewogen, kan op deze wijze prachtig dunnere plakken schuim worden gemaakt. Mocht het schuim op sommige plekken weer aan elkaar smelten, ga dan met een gekarteld mes tussen de beide helften door.

De stroomvoorziening

Om de weerstanddraad voldoende te verhitten, moet een vrij zware voeding worden gebruikt, die de vereiste stroom (meerdere ampères) kan leveren. Het mooist is dan een regelbare stroombron. De sterkte kan dan geheel naar wens worden ingesteld.

Een andere mogelijkheid is om van een autoaccu gebruik te maken. De stroomsterkte kunnen we instellen door één of meerdere autolampen te gebruiken. Wanneer één autolamp van 12 Volt/45 Watt niet voldoende stroom doorlaat voor het voldoende verhitten van de weerstanddraad, kunnen eenvoudig meerdere lampen parallel worden geschakeld. Ook kan een lamp van 45 Watt parallel worden geschakeld aan een lamp van 21 Watt, of 5 Watt, om zodoende de vereiste stroomsterkte in te stellen.

Advies: neem, voordat met het "grotere werk" wordt gestart, eerst een klein stuk schuim om te experimenteren met de vereiste stroomsterkte.

Let-op.jpg
  LET OP
De weerstanddraad wordt gloeiend heet. Draag beschermende handschoenen!
Let-op.jpg
  LET OP
Bij het snijden van het schuimmateriaal ontstaan giftige dampen!!
Zorg voor voldoende ventilatie of bewerk het materiaal in de buitenlucht.

Meer informatie

Encyclopedie:



Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie 

Laatste wijziging: 20 nov 2023 11:07 (CET)