Persoonlijke instellingen

Thema kiezen

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Versie door Fred (overleg | bijdragen) op 8 apr 2023 om 11:22 (txt)
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Hans van de Burgt


Thema

Doelloos 'rondjes rijden' zal snel gaan vervelen. Beter is het om een thema te kiezen; personentreinen laten stoppen bij een halteplaats, rangeren met goederentreinen bij een laad- en losperron of een haventerrein.

Afhankelijk van de beschikbare ruimte is altijd een passend thema te vinden. Natuurlijk leent niet elke baan zich voor een groot station, maar een kleinschalige halteplaats aan een enkel- of dubbelsporig baanvak is altijd mogelijk.

Het thema 'industrieterrein' biedt vele mogelijkheden; goederen worden af- en aangevoerd al-dan-niet met gebruikmaking van rangeerlocs om te rangeren en opstelsporen om treinen samen te stellen. Vooral een industriecomplex in combinatie met een haven geeft de nodige bedrijvigheid.

Van belang is echter dat alle treinen een doel moeten hebben om van punt A naar punt B te rijden. Is eenmaal voor een bepaald thema gekozen, bepaal dan pas welk rollend materieel daar bij hoort.

Echte emplacementen

Een aardige manier om stukjes van het Nederlandse Spoorbedrijf te analyseren, is te kijken op sporenplan.nl (zie ook 'Meer informatie).

Op de site zijn zeer veel voorbeelden vinden van baanvakken, stationsemplacementen en rangeerterreinen. Niet om zo maar te kopiëren, maar om inspiratie op te doen. Deze emplacementen zullen in de meeste schalen veel te groot uitvallen, maar wellicht is er een interessant stukje te vinden…

Hieronder enkele voorbeelden:

HvH.png Helmond.jpg Tiel.jpg
Afbeelding: 01 Afbeelding: 02 Afbeelding: 03
Emplacement Hoek van Holland Emplacement Helmond Emplacement Tiel
Bron: sporenplan.nl Bron: sporenplan.nl Bron: sporenplan.nlMeer informatie

Encyclopedie:
Beneluxspoor.net:
over opstelsporen
Externe website:
Veel voorbeelden van sporenplannen.Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie 

Laatste wijziging: 8 apr 2023 11:22 (UTC)