Persoonlijke instellingen

Treinen keren

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Ronald Koerts


Bij een modelbaan moet een trein even van het toneel verdwijnen en later weer terugkeren op de baan. Het is natuurlijk het mooist wanneer de trein - met de locomotief voorop - weer terugkeert. Meestal geldt dit probleem niet voor treinstellen, deze kunnen gewoon heen-en-weer rijden. Hieronder staan enkele oplossingen waarmee dat terugkeren bereikt kan worden:

De keerlus

Dit is één van de meest gebruikte oplossingen. Hierdoor kunnen getrokken treinen, zonder het wisselen of omlopen van een locomotief, doorrijden. Door de keerlus groot en met extra sporen uit te voeren, kan de keerlus als stalling van treinen worden gebruikt. Dat wordt meestal een schaduwstation genoemd.
De tekening hieronder (voor schaal H0) geeft een minimale maat voor een keerlus aan.

E04.07-04.jpg
Afbeelding: 01
Benodigde ruimte voor de keerlus
Tekening gemaakt door: Ronald Koerts

Bij tweerail-systemen moeten we opletten dat er geen kortsluiting ontstaat. Om kortsluiting in de keerlus te voorkomen, dient een keerlusschakeling toegepast re worden (zie: het artikel Keerlus).

Grote draaischijf

Dit is een variant op het bekende "Fiddle Yard"-concept. Ook hier liggen veel opstelsporen naast elkaar en bieden de ruimte om complete treinen op te stellen. Door deze uit te voeren als "draaischijf" kunnen nu complete treinen gedraaid worden, waardoor er bij getrokken treinen niet gerangeerd hoeft te worden. Deze constructie neemt nogal wat ruimte in, want een complete trein moet op de draaischijf passen. Dat betekent al gauw een diameter van 1,50 meter (dat is in schaal H0 niet meer dan een locomotief met vier rijtuigen op de juiste lengteschaal).

E04.08-01.jpg
Afbeelding: 02
Grote draaischijf voor complete treinen
Tekening gemaakt door: Ronald Koerts

Het draaien van de draaischijf kan natuurlijk zowel met de hand, als geautomatiseerd gebeuren. De bouw en automatisering van dit soort constructies zijn wel complete zelfbouwprojecten.

Keren in een driehoek

Een niet vaak gekozen oplossing. Hierbij rijdt de complete trein een uithaal- c.q. keerspoor op en daarna rijdt de trein (met de locomotief achterop) achteruit de opstelsporen op. Bij het vertrek uit het schaduwstation kan de trein daarna gewoon rechtuit met de locomotief voorop weg rijden. De driehoek kunnen we natuurlijk op diverse manieren toepassen, maar eigenlijk is deze oplossing alleen geschikt voor het keren van kleine treinen. De lengte van het uithaalspoor is bepalend.

E04.08-02.jpg
Afbeelding: 03
Keren van treinen met een keerdriehoek
Tekening gemaakt door: Ronald Koerts

Bij tweerail-systemen moeten we opletten dat er geen kortsluiting ontstaat. Om kortsluiting in de driehoek te voorkomen dienen we, zoals hierboven bij de keerlus vermeld is, een keerlusschakeling toepassen.

Omlopen van de locomotief

Dit is een rangeeroplossing in het schaduwstation. Hierbij komt de trein het opstelspoor op, de locomotief koppelt af, de locomotief rijdt een uithaalspoor op, loopt over een vrij opstelspoor om naar de voorkant van de trein en koppelt daar weer aan. De trein is dan gereed om, met de locomotief voorop, weer weg te rijden.

E04.08-03.jpg
Afbeelding: 04
Omlopen van de locomotief
Tekening gemaakt door: Ronald Koerts

Met treinbesturingssoftware(zie: Meer informatie) is het mogelijk om deze handelingen automatisch te laten verlopen. De kans dat het fout gaat tijdens het ontkoppelen en aankoppelen is behoorlijk groot. Deze oplossing wordt vooral toegepast bij de kleinere modulebanen, waar geen ruimte aanwezig is voor een uitgebreid schaduwstation.


Meer informatie

Encyclopedie:
Beneluxspoor.net:
over opstelsporen.Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie 

Laatste wijziging: 15 sep 2023 9:46 (CET)