UithaalsporenUit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Fred Eikelboom
In dit artikel gaan we dieper in op het toepassen van uithaalsporen. Omlopen naar de voorkant van de treinHet uithaalspoor bestaat hier uit een kort stuk rails bij een wissel (zie afbeelding 1) en dient voor het omlopen van de locomotief naar de andere zijde van de trein. Hierbij komt de trein vanaf de "vrije baan" het "wachtspoor" op, de locomotief koppelt af, de locomotief rijdt het "uithaalspoor" op, wissel gaat naar de andere stand, de "loc" "loopt om" over het "omloopspoor", stopt en rijdt via het tweede wissel terug naar de voorkant van de trein en koppelt daar weer aan. De trein is dan gereed om, met de locomotief voorop, weer weg te rijden naar de vrije baan. De lengte van het uithaalspoorHet "uithaalspoor" mag niet te kort zijn, want de "loc" moet niet alleen op het "uithaalspoor" stil kunnen staan. Hij komt namelijk rijdend vanaf het linker wissel, remt (waarschijnlijk iets vertraagd) af door het vliegwiel op de motor) en stopt voor het stootblok. Daar moet dan wel de ruimte voor zijn. Een hele lengte rails (± 22 cm) tussen het wissel en het stootblok is dan veel te kort. In de praktijk nemen we dus voor het "uithaalspoor" in schaal H0 een stuk van 40 cm, afhankelijk van de langste locomotief.
Maatregelen bij ontkoppelenVoor het ontkoppelen moeten we een mechanische- of elektrische ontkoppelaar inbouwen in het wachtspoor, vlak voor het linker wissel om de locomotief te kunnen ontkoppelen. Het is voor iemand die handig is zelfs mogelijk de elektrische ontkoppelaar op de scheiding tussen het wissel en de aansluitende spoorstaaf te monteren. Rangeren met goederenwagensHet uithaalspoor bestaat hier uit een langer stuk rails tussen het linker wissel en het stootblok (zie afbeelding 2) en dient voor het samenstellen van treinen. Hierbij staan goederenwagens op de opstelsporen. De locomotief koppelt met één of meerdere wagens op het ene opstelspoor en plaatst deze op een ander opstelspoor. De locomotief rijdt nu weer het "uithaalspoor" op, het wissel gaat naar de andere stand, de locomotief rijdt naar de volgende wagen (of wagens) en brengt deze ook naar één van de opstelsporen. Wanneer het rangeren gereed is "loopt om" over het "omloopspoor", stopt en rijdt via een tweede wissel terug naar de voorkant van een trein en koppelt daar weer aan. De trein is dan gereed om, met de locomotief voorop, weg te rijden naar de vrije baan.
De lengte van het uithaalspoorHet "uithaalspoor" moet lang genoeg zijn voor de locomotief met aangekoppelde wagens, want de "loc" moet niet alleen op het "uithaalspoor" stil kunnen gaan staan met de wagens, het wissel dient ook nog vrij te blijven. Het is raadzaam in schaal H0 voor de lengte van het uithaalspoor de lengte van de locomotief + het maximaal aantal wagens + 45 cm te nemen. Meer informatie
Verborgen categorie: |