Persoonlijke instellingen

RailCom

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Ronald Koerts - Update door Fred Eikelboom


Inleiding

RailCom is een protocol waarbij een decoder in de locomotief gegevens kan versturen naar een ontvanger. Deze ontvanger kan een digitale centrale zijn of een bezetmelder of iets anders. Het protocol is ontworpen door de firma Lenz. Zij heeft het protocol overgedragen aan de NRMA, om opgenomen te worden in de DCC-standaarden. Inmiddels heeft de NRMA dit gedaan.

Werking

Er dienen niet alleen decoders aanwezig te zijn met de mogelijkheid om via railcom te communiceren, maar ook de versterkers c.q. boosters/digitale centrales, die op de baan zijn aangesloten, moeten railcom ondersteunen. Deze apparaten moeten de digitale railcom-signalen door kunnen geven, zodat de decoders 'terug kunnen praten'. Voor oudere versterkers/boosters zijn er railcom-adapters op de markt, die het digitale signaal aanpassen. De firma Lenz heeft de werking op zijn website exact uitgelegd.

Wat kan met Railcom?

Decoders kunnen via terugmelding hun positie op de baan doorgeven met adres, snelheid, etc. Ook CV-waarden bekijken en programmeren, enzovoort is met railcom mogelijk. In de toekomst moet er een MFX-achtige applicatie komen, waarbij de decoder, na de eerste aanmelding bij de centrale, automatisch zijn CV-waarden, zoals adres en/of snelheidsstappen ontvangt en instelt.

RailCom-bus

Naast het railcom-protocol heeft Lenz ook een aparte bus ontwikkeld voor het versturen van alle railcom-data naar bijvoorbeeld een computer. De railcom-data wordt via speciale railcom-detectoren en een computer-interface naar de computer gestuurd, waar de railcom-data in de treinbesturingssoftware gebruikt wordt.

Kanaal 1 (channel 1) en Kanaal 2 (channel 2)

Een decoder welke geschikt is voor railcom maakt gebruik van twee kanalen voor de communicatie:

  1. het adres: in dit kanaal verzendt een railcom-compatibele decoder zijn adres permanent en spontaan. Deze transmissie wordt gebruikt om nieuwe decoders op het systeem te detecteren en wordt alleen betrouwbaar gedetecteerd als er slechts één decoder in het bewaakte gedeelte aanwezig is. De transmissie kan worden uitgeschakeld door middel van CV28, bit 0.
  2. in dit kanaal verzendt een railcom-compatibele decoder (en alleen deze decoder) een antwoord wanneer deze is geadresseerd. De OpenDCC-badge-detector GBM16T herkent vervolgens de decoder aan het antwoord (ongeacht de inhoud). Als het antwoord bruikbare informatie bevat (zoals de huidige snelheid), wordt dit overeenkomstig gemarkeerd in de tabel. De signaaloverdracht in kanaal 2 kan worden uitgeschakeld door middel van CV28, bit 1.

Decoders die railcom volledig ondersteunen

Er is nog maar een klein aantal fabrikanten welke decoders leveren die railcom volledig ondersteunen. Tot nu toe (december 2017) zijn Doehler & Haass en Zimo de enigen die volledig met railcom compatible decoders leveren. Kijk voor een overzicht bij Meer informatie.


Meer informatie

Encyclopedie:
Externe websites:
Lenz Amerika over RailCom.
Lenz Duitsland over RailCom.
ESU over RailComPlus.
DCC Standaard 9.3.2.
Meer informatie over railcom.
Zelfbouw railcom-dector.
Overzicht decoders met railcom.


Referenties

Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie 

Laatste wijziging: 17 sept 2021 13:11 (CET)