Persoonlijke instellingen

SUSI

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Ronald Koerts


Inleiding

SUSI staat voor 'Serial User Standard Interface'. In de huidige digitalisering komen steeds meer functies voor locomotieven beschikbaar. Om al deze functies aan te kunnen sturen, zijn er meer-en-meer aansluitingen op de decoders nodig. De huidige nieuwe standaarden, zoals de 21MTC en de PluX22, hebben 21 aansluitingen.

Om over nog meer functies te kunnen beschikken, heeft de Firma Dietz de SUSI-bus ontwikkeld. SUSI bestaat uit een dataprotocol en een aansluiting op de decoder.


Modules

Met een SUSI-aansluiting op de decoder kunnen maximaal drie extra 'SUSI-modules' worden aangesloten. Deze modules kunnen geluidsmodules (sound) of modules met extra functies voor verlichting, rookgenerator, enzovoort zijn. Door het gebruik van een aansluitbus is het mogelijk om de modules met een kabel op een andere plaats dan de decoder in de locomotief of treinstel te plaatsen.


NMRA-Standaard

De firma Dietz heeft de specificaties van het protocol en de aansluitbus vrijgegeven en beschikbaar gesteld aan de NRMA. Deze hebben het opgenomen in hun standaards.

De SUSI-connector is een 4-polig JST-SM04B-SRSS-TB chassisdeel. De aansluitingen van de SUSI-connector zijn:

  • 1 Massa (verbonden met min van gelijkrichter)
  • 2 Data
  • 3 Clock
  • 4 Power (verbonden met plus van gelijkrichter op de decoder).

De maximale stroom die van pin 1 en 4 afgenomen mag worden is 700 mA. Maar,...dan moet wel rekening gehouden worden met de maximale stroomafname van de decoder. U moet dus kijken of de totale stroom van motor/verlichting/(eventuele rookgenerator) en stroom via de SUSI-plug, de maximale stroom van de decoder niet te boven gaat! Anders is de bruggelijkrichter van de decoder heel snel defect.


CV's

De NRMA heeft in de DCC-standaard de CV's in het bereik van 897 tot en met 1024 gereserveerd voor het gebruik bij SUSI-modules. De beschikbare CV's zijn in drie blokken verdeeld. Voor iedere module één blok met CV's.


Ook voor Selectrix

In principe is SUSI niet alleen voor DCC-decoders beschikbaar. Er zijn een aantal Selectrix fabrikanten die hun decoders ook geschikt hebben gemaakt voor SUSI.


NEM658/PluX

De nieuwe NMRA en NEM-standaard 658 (decoder-connector PluX) heeft SUSI standaard in de pin-layout opgenomen. Daardoor zal het mogelijk zijn om SUSI-modules op een andere plaats dan de locdecoder te plaatsen.Meer informatie

Encyclopedie:
Informatie over de NEM658/PluX-connector.
Externe websites:
Meer over SUSI.
Modellbahntechnik.
Informatie over de NEM658/PluX-connector.
Meer over de SUSI-standaard (pdf).
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie 


Laatste wijziging: 19 mei 2017 14:57