Persoonlijke instellingen

SUSI

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Ronald Koerts


Inleiding

"SUSI" staat voor "Serial User Standard Interface". In de huidige digitalisering komen steeds meer functies voor locomotieven beschikbaar. Om al deze functies aan te kunnen sturen, zijn er steeds meer aansluitingen op de decoders nodig. De huidige nieuwe standaarden, zoals de 21MTC en de PluX22, hebben 21 aansluitingen. Om over nog meer functies te kunnen beschikken, heeft de Firma Dietz de "SUSI"-bus ontwikkeld. "SUSI" bestaat uit een dataprotocol en een aansluiting op de decoder.

Modules

Met een "SUSI"-aansluiting op de decoder kunnen maximaal drie extra "SUSI"-modules worden aangesloten. Deze modules kunnen geluidsmodules ("sound") of modules met extra functies voor verlichting, rookgenerator, enzovoort zijn. Door het gebruik van een aansluitbus is het mogelijk om de modules met een kabel op een andere plaats dan de decoder in de locomotief of treinstel te plaatsen.

NMRA-Standaard

De firma Dietz heeft de specificaties van het protocol en de aansluitbus vrijgegeven en beschikbaar gesteld aan de NRMA. Deze hebben het opgenomen in hun standaards.

De "SUSI"-connector is een 4-polig JST-SM04B-SRSS-TB chassisdeel. De aansluitingen van de "SUSI"-connector zijn:

  1. "Massa" pin 21 (verbonden met min van gelijkrichter)
  2. "Power" pin 16 (verbonden met plus van gelijkrichter op de decoder).
  3. "Clock" pin 5
  4. "Data" pin 6

De maximale stroom die van pin 1 en 2 afgenomen mag worden is 700 mA maar dan moet dan moet wel rekening gehouden worden met de maximale stroomafname van de decoder. De totale stroom van motor, verlichting (eventuele rookgenerator) en stroom via de "SUSI"-plug mag de maximale stroom van de decoder niet te boven gaan, anders is de bruggelijkrichter van de decoder heel snel defect.

CV's

De NRMA heeft in de DCC-standaard de CV's in het bereik van 897 tot en met 1024 gereserveerd voor het gebruik bij "SUSI"-modules. De beschikbare CV's zijn in drie blokken verdeeld. Voor iedere module één blok met CV's.

Ook voor Selectrix

In principe is "SUSI" niet alleen voor DCC-decoders beschikbaar. Er zijn een aantal "Selectrix"-fabrikanten die hun decoders ook geschikt hebben gemaakt voor "SUSI".

NEM658/PluX

De nieuwe NMRA/NEM-standaard NEM658 (decoder-connector PluX) heeft "SUSI" standaard in de pin-layout opgenomen. Daardoor zal het mogelijk zijn om "SUSI"-modules op een andere plaats dan de locdecoders te plaatsen.


Meer informatie

Encyclopedie:
Informatie over de NEM658/PluX-connector.
Externe websites:
Meer over "SUSI".
Modellbahntechnik.
Informatie over de NEM658/PluX-connector.
Meer over de "SUSI"-standaard (pdf).Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie 

Laatste wijziging: 27 apr 2024 10:28 (CET)