Persoonlijke instellingen

Basisvormen modelbanen

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Hans van de Burgt - Update door Fred Eikelboom


Inleiding

Er is een aantal basisvormen voor een modelbaan. Sommige vormen zijn een combinatie van basisvormen die dan één baan vormen. De basisvormen zijn:

Het ovaal

Ovaal9rc.gif
Afbeelding: 01
Het ovaal
Tekening gemaakt door: Hans van de Burgt

Een ovaal is bruikbaar voor "rondjes rijden" of het zichtbare deel van een diorama (het groene deel). In het onzichtbare deel kunnen dan treinen geparkeerd worden op een schaduwstation achter de coulissen. Afhankelijk van de ruimte kunnen hier opstelsporen worden ondergebracht. Het diorama bevat een klein spoorfragment dat zoveel mogelijk de werkelijkheid benadert. De banen met een ovaal als basisvorm zullen over het algemeen vrij klein zijn.

Het gevouwen ovaal

Ovaal28no.gif
Afbeelding: 02
Het gevouwen ovaal
Tekening gemaakt door: Hans van de Burgt

Een variatie op het ovaal is het gevouwen ovaal. Hierdoor is het mogelijk een diagonaal diorama te bouwen. Zeker bij beschikbaar zijn van een behoorlijke lengte kan dit een interessante variant zijn. De opstelsporen vinden in deze variant hun plaats op het "benedenniveau". Deze variant leent zich al snel voor wat langere treinen.

Het hondenbot

Hondenbot8ge.gif
Afbeelding: 03
Het hondenbot
Tekening gemaakt door: Hans van de Burgt

Een variatie op het ovaal is het "hondenbot". Deze variant is uitstekend geschikt voor lange (pseudo) dubbelsporige modelbanen. De treinen verdwijnen aan weerskanten en rijden door een lus. Er zijn mensen die het niet natuurlijk vinden om een trein die "wegrijdt" vrijwel onmiddellijk weer terug te zien keren, maar bij een diorama gaat het vooral om het zo natuurgetrouw mogelijk uitwerken van het "groene deel".

De pendelbaan

Pendelbaan2vj.gif
Afbeelding: 04
De Pendelbaan
Tekening gemaakt door: Hans van de Burgt

Een totaal andere benadering is de zogenaamde pendelbaan. Dit is een combinatie van twee kopstations, vaak verbonden door een enkelsporig baanvak, waartussen de treinen heen- en weer rijden. De lengte van het baanvak is uiteraard afhankelijk van de beschikbare ruimte. Meestal wordt één van de beide kopstations opgenomen in een niet zichtbaar deel. De pendelbaanvariant is vooral erg populair in Engeland.
Sommige centrales bieden de mogelijkheid van pendelbaan-aansturing. Voor de pendelbaan is ook gebruik te maken van het "ABC"-remsysteem of een pendelautomaat. Zie ook "Meer informatie".


Meer informatie

Encyclopedie:
Beneluxspoor.net:
over opstelsporen.
over pendelbaanbesturing.
over pendelbaanbesturing met het ABC-systeem.
Externe websites:
Remgeneratoren voor ABC-systeem
Pendelautomaat voor DC (analoog)Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie 

Laatste wijziging: 11 jul 2023 11:07 (UTC)