Persoonlijke instellingen

Dummystekker

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Fred Eikelboom


Dummystekker voor 8-polige NEM652-connector

In locs of treinstellen die "digitaal voorbereid" zijn, bevindt zich een zogenaamde dummystekker ook wel "brugstekker" genoemd.

Dummy-steker01.gif
Afbeelding: 01
Dummystekker voor de 8-polige NEM652-connector
Tekening gemaakt door: Fred Eikelboom

De dummystekker verbindt de diverse aansluitingen van de NEM-plug zodanig, dat de loc/treinstel in analoog bedrijf, zonder decoder, gebruikt kan worden. Zoals te zien in tekening 01, is de stekker symmetrisch van opbouw. Het maakt dus niet uit hoe de stekker in de NEM-plug zit.

Nem8-contra.gif
Afbeelding: 02
Het sterretje geeft pin 1 aan
Tekening gemaakt door: Fred Eikelboom

Op de dummystekker zijn telkens drie pinnen doorverbonden. Die pinnen zorgen voor verbinding tussen:

  • draad vanaf de rechter spoorstaaf (pin 8);
  • de plus-aansluiting van de motor (pin 1);
  • de sluitverlichting (pin 2).

De andere drie pinnen zorgen voor verbinding tussen:

  • draad vanaf de linker spoorstaaf (pin 4);
  • de min-aansluiting van de motor (pin 5);
  • de frontverlichting (pin 6).

Op de hoofdprint van de loc bevinden zich normaliter een paar [[Elektronica basis#De diode|diodes} die er voor zorgen dat alleen de frontverlichting of de achterverlichting brandt, afhankelijk van de rijrichting. De pinbezetting is altijd hetzelfde, maar wat er op de dummystekker zit kan verschillen: alleen doorverbindingen, of doorverbindingen en diodes. Er zijn er ook nog met een ontstoorcondensator op de dummystekker. Deze is dan tussen de motoraansluitingen op pin 1 en 5 gemonteerd.

Zelfbouw

Het kan voorkomen dat een loc die voorzien is van een decoder omgebouwd moet worden naar analoog bedrijf. Maar dan is er soms geen dummystekker beschikbaar. Dat hoeft op zich geen probleem te zijn, een dummystekker is makkelijk te maken; neem een stukje gaatjesstrokenprint (met een gat-afstand van 2,54 mm) en wat afgeknipte draden van weerstanden of diodes. Buig een stukje draad in U-vorm, waarbij het korte stuk 2,45 mm is. Steek het u-vormig stukje draad door twee gaatjes en soldeer dit aan de koperzijde van de print vast. Daarna een haaks omgebogen stukje draad (kortste deel circa 4 mm) door de print steken en aan het u-vormige draadje en de print solderen. Herhaal deze handelingen voor de andere drie pinnen. Zorg dat de verbinding tussen de beide trio's pinnen onderbroken is, anders ontstaat kortsluiting. Daarna de draadjes op gelijke lengte afknippen (zie tekening 01) en met een vijltje en/of een stukje schuurpapier de uiteinden afbramen/afschuinen.

Dummystekker voor 21MTC

Er zit verschil in de dummystekkers voor NEM660 (21MTC) en NEM652. De stekkers van de DE1, DE2 en de 3700 van Artitec hebben een andere layout dan andere locs. Dit komt doordat de verlichting op een andere wijze is aangesloten (niet alleen F0f en F0r).

Dummystekker aanschaffen

Wie een dummystekker nodig heeft, kan deze kopen.


Meer informatie

Encyclopedie:Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie 

Laatste wijziging: 24 mrt 2024 10:15 (CET)