Persoonlijke instellingen

Fleischmann Tandradsysteem

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Ronald Koerts


Inleiding

De firma Fleischmann (zie: 'Meer informatie') levert sinds jaar en dag een tandradsysteem. Dit systeem is beschikbaar voor de schalen H0 en N. Met het tandradsysteem van Fleischmann kunnen hellingen tot 35% overwonnen worden. In hellingen gelegen in bogen mogen maximaal 25% zijn. Naast de firma Fleischmann levert bijvoorbeeld ook de firma Bemo (zie: 'Meer informatie') een tandradsysteem. Helaas zijn deze twee systemen niet onderling uitwisselbaar.


Tandheugel tandradsysteem

Voor de twee schalen heeft Fleischmann een aparte oplossing. Hieronder worden de verschillen besproken.

Schaal H0

Voor het tandradsysteem heeft Fleischmann voor schaal H0 een tandheugel in zijn assortiment opgenomen. Deze tandheugel moet tussen de rails geplaatst worden. Het systeem is bedoeld voor de Modell-gleis of Profi-gleis van Fleischmann. Het bevestigen van de tandheugel kan met spijkertjes of met lijm gebeuren.

Schaal N

Voor schaal N is een complete rails met tandheugel in het midden beschikbaar. Dit is een flexibele rails, die naast het toepassen als rechte rails, ook in de juiste straal gebogen kan worden.


Tandheugel en rails

De tandheugel voor schaal H0 is bedoeld voor de rails van Fleischmann. Hierdoor kunt u tegen problemen aanlopen, wanneer u deze tandheugel in combinatie met rails van andere fabrikanten gebruikt.

E04.05.03-02.JPG
Afbeelding: 01
Losse Fleischmann tandheugels
Foto gemaakt door: Ronald Koerts


Railhoogte

Het probleem zit hem vooral in het verschil in hoogte tussen de rails en de tandheugel. De Modell-gleis van Fleischmann is code 120, dus 2,70 millimeter hoog. De Profi-gleis is code 100 en daardoor 2,50 millimeter hoog. De meeste moderne railsoorten, zoals die van Roco, zijn code 83 of lager. Gebruikt u de tandheugel in combinatie met deze rails, dan zit het tandwiel van de locomotief dieper in de tandheugel. De locomotief zal dan wat meer moeite hebben om omhoog te komen en wat minder soepel lopen. Daarnaast kunt u problemen krijgen met de koppelingen.

Inloop-tandheugel

Het is verstandig om een soort inloop-tandheugel te maken. Door de inloop-tandheugel zal het tandwiel van de locomotief rustiger de tandheugel oppakken. Het inhaken van het tandrad in de tandheugel gaat gemakkelijker door de tandheugel schuin af te zagen. Dit kunt u gemakkelijk doen met een Roco zaagje of een ander modelhobbyzaagje.

Aanbrengen van de tandheugel

Het aanbrengen is een nauwkeurig werkje. U kunt het beste het gehele traject eerst uitleggen en dan pas vastzetten. Het vastzetten van de tandheugel kunt u het gemakkelijkst doen door deze te lijmen of vast te spijkeren. Bij het spijkeren bent u echter wel een deel van de geluiddempende werking van de bedding kwijt.

E04.05.03-01.JPG E04.05.03-03.JPG E04.05.03-04.JPG
Afbeelding: 02 Afbeelding: 03 Afbeelding: 04
Tandradtraject in een boog Tandheugel tussen de rails Compleet traject met tandheugel
Foto gemaakt door: Ronald Koerts Foto gemaakt door: Ronald Koerts Foto gemaakt door: Ronald Koerts


De hoogte van de koppelingen

In schaal H0 kunt u de tangheugel ook gebruiken bij andere rails dan die van Fleischmann zelf. Daarbij moet u dus opletten of de koppeling niet de tandheugel raakt. De standaard kortkoppelingen van Fleischmann kunnen eenvoudig aangepast worden aan de nieuwe situatie. Het kan zijn dat na deze aanpassing, de koppelingen niet meer d.m.v. de (elektrische) ontkoppelaars werken.

Het probleem

Op de foto wordt netjes aangegeven waar het probleem zit: de stang van de koppeling raakt net de tandheugel.

E04.05.03-05.JPG E04.05.03-06.JPG E04.05.03-07.JPG
Afbeelding: 05 Afbeelding: 06 Afbeelding: 07
Kortkoppeling tegen de tandheugel Ingekorte kortkoppelingen Trein met aangepaste koppeling op het traject
Foto gemaakt door: Ronald Koerts Foto gemaakt door: Ronald Koerts Foto gemaakt door: Ronald Koerts


Oplossing

De oplossing is heel eenvoudig: u houdt even een warme soldeerbout tegen de stang van de koppeling. Door de warmte van de soldeerbout wordt de stang zacht. Daardoor kunt u heel gemakkelijk de stang iets indrukken. Niet te veel indrukken, het hoeft maar één of twee millimeter te zijn.


Meer informatie

Encyclopedie:
Externe websites:
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie