Persoonlijke instellingen

Geautomatiseerd rijden: verschil tussen versies

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
k
Regel 6: Regel 6:
 
}}
 
}}
 
{{Inhoudsopgave||Klein}}
 
{{Inhoudsopgave||Klein}}
 +
 
=== Inleiding ===
 
=== Inleiding ===
Het is natuurlijk leuk om alles zelf te besturen. Maar een beetje automatisering is soms gewenst. Het kan natuurlijk ook zo zijn, dat u de hele baan (bijna) volledig wilt gaan automatiseren. Daarbij kan de computer of centrale alles aansturen en kunt u zich, als kijker, op één stuk van de baan concentreren, bijvoorbeeld het rangeergedeelte van uw modelbaan.
+
Onder '''geautomatiseerd rijden''' wordt verstaan dat een computer met daarop een besturingsprogramma de modelbaan controleert en bestuurt. Hierbij is de hele baan volledig geautomatiseerd en de kijker kan zich op één stuk van de baan concentreren, bijvoorbeeld het rangeergedeelte van de modelbaan.
=== Alles automatiseren? ===
+
 
Dat kan, maar er is veel meer mogelijk. U heeft de mogelijkheid om maar een gedeelte van de baan te automatiseren, bijvoorbeeld alleen het schaduwstation. Of u automatiseert een pendelbaantje.<br />
+
=== Alles automatiseren ===
Uiteraard is het ook mogelijk om de gehele baan te automatiseren, met uitzondering van het station of een rangeerterrein, waardoor u zelf kunt rangeren.
+
Dat kan, maar hoeft niet. Er is de mogelijkheid om maar een gedeelte van de baan te automatiseren, bijvoorbeeld alleen het schaduwstation, of alleen een pendelbaantje. Uiteraard is het ook mogelijk om de gehele baan te automatiseren, met uitzondering van het station of een rangeerterrein, waarop zelf gerangeerd kan worden met [[handmatig digitaal rijden]].
 
{{Afbeelding
 
{{Afbeelding
 
|Bestand= ArsTECNICA_Anlage1.jpg
 
|Bestand= ArsTECNICA_Anlage1.jpg
Regel 18: Regel 19:
 
|Bron= [http://commons.wikimedia.org commons.wikimedia.org] [[Bestand:CCimage.jpg|15px|link=http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/nl]]  
 
|Bron= [http://commons.wikimedia.org commons.wikimedia.org] [[Bestand:CCimage.jpg|15px|link=http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/nl]]  
 
}}
 
}}
 +
 
=== De mogelijkheden ===
 
=== De mogelijkheden ===
Er zijn een aantal mogelijkheden om de modelbaan te automatiseren. Eigenlijk zijn al die mogelijkheden op hetzelfde principe gebaseerd. De modelbaan wordt in stukken -de zogenaamde 'blokken'- verdeeld en in een blok mag zich maar &eacute;&eacute;n trein bevinden.  
+
Er is een aantal mogelijkheden om de modelbaan te automatiseren, maar eigenlijk zijn al die mogelijkheden op hetzelfde principe gebaseerd; de modelbaan wordt in stukken -de zogenaamde 'blokken'- verdeeld en in een blok mag zich maar één trein bevinden.  
{|
+
* Analoog
|
+
* Digitaal met een centrale
* Analoog.
+
* Digitaal met een computer
* Digitaal met een centrale besturen.
+
 
* Digitaal met een computer besturen.
 
|}
 
 
==== Analoog ====
 
==== Analoog ====
Dit is de aloude methode: het stroomloos maken van stukken baan -de blokken- waardoor de treinen stoppen. U kunt dit helemaal automatiseren, met speciale (eventueel zelfgebouwde) printen en relais-schakelingen. Hierdoor wordt het bijvoorbeeld mogelijk om treinen 'rustig' voor het sein te laten stoppen.  
+
Dit is de aloude methode: het stroomloos maken van stukken baan -de blokken- waardoor de treinen stoppen. Dit is helemaal te automatiseren met speciale (eventueel zelfgebouwde) printen en relais-schakelingen. Hierdoor wordt het bijvoorbeeld mogelijk om treinen 'rustig' voor het sein te laten stoppen. Met hoogfrequent systemen is het ook mogelijk om bij stilstaande treinen de verlichting toch te laten branden.
 +
 
 
==== Digitaal ====
 
==== Digitaal ====
Het stroomloos schakelen van (delen van) de digitale modelbaan is niet verboden, maar het verdient zeker niet de schoonheidsprijs. Het is nu juist de bedoeling dat er te allen tijde spanning op de spoorstaven staat, zodat bij stilstand van het materieel (locs, treinstellen en/of rijtuigen) de verlichting kan blijven branden. Hierdoor krijgt u een veel realistischer beeld op uw modelbaan.
+
Het stroomloos schakelen van (delen van) de digitale modelbaan is niet verboden, maar is niet de bedoeling. Het is nu juist wel de bedoeling dat er altijd een digitale spanning op de rails, zodat ook bij stilstand van het materieel (locs, treinstellen en/of rijtuigen) de verlichting kan blijven branden. Hierdoor ontstaat een veel realistischer beeld op uw modelbaan.
  
Er zijn verschillende mogelijkheden om een digitale modelbaan te automatiseren. Bij alle opties moet gebruik worden gemaakt van bezetmelders/terugmelders, anders 'weet' de centrale (of de computer) niet waar een trein zich op de modelbaan bevindt.
+
Er zijn verschillende mogelijkheden om een digitale modelbaan te automatiseren. Bij alle opties moet gebruik worden gemaakt van bezetmelders/terugmelders, anders 'weet' de centrale (of het besturingsprogramma) niet waar een trein zich op de modelbaan bevindt.
=== Met de digitale centrale besturen ===
 
Sommige centrales kunnen zelfstandig een modelbaan besturen. Deze centrales kunnen op de meldingen van de bezet-/terugmelders reageren en daarmee de treinenloop aansturen.<br />
 
W&agrave;t de digitale centrale kan, is afhankelijk van zijn ingebouwde mogelijkheden. Vaak is er ook een mogelijkheid om de modelbaan aan te sluiten op de computer.
 
  
Een overzichtje van centrales, die zelfstandig een modelbaan kunnen besturen:
+
=== Met een centrale ===
 +
Sommige centrales kunnen zelfstandig een modelbaan besturen. Deze centrales kunnen op de meldingen van de bezet/terugmelders reageren en daarmee de treinenloop aansturen. Wát de digitale centrale precies kan, is afhankelijk van de ingebouwde mogelijkheden. Vaak is er ook een mogelijkheid om de modelbaan aan te sluiten op de computer.
 +
 
 +
Een overzichtje van centrales die zelfstandig een modelbaan kunnen besturen:
 
{|
 
{|
 
|
 
|
Regel 44: Regel 45:
 
* Viessmann Commander.
 
* Viessmann Commander.
 
|}
 
|}
=== Met de computer besturen ===
 
Een andere mogelijkheid is om de modelbaan op de computer aan te sluiten. Dan kunt u met een computerprogramma (de software), de modelbaan te besturen. Daarvoor moet de computer wel via een computer-interface op de baan worden aangesloten. Via een serie&euml;le-, USB- of Ethernet-aansluiting, wordt de computer aangesloten op de computerinterface.
 
=== Via computerinterface op de centrale ===
 
Een aantal duurdere centrales hebben al een computerinterface ingebouwd. Deze centrales kunt u direct aansluiten op de computer.
 
  
Enkele voorbeelden hiervan zijn:
+
=== Digitaal met een computer ===
 +
Een andere mogelijkheid is om de modelbaan op een computer aan te sluiten. Dan kan met een computerprogramma (de ''software'') de modelbaan worden bestuurd. Daarvoor moet de computer wel via een ''interface'' op de centrale en de modelbaan worden aangesloten. Via een seriële/USB of Ethernet-aansluiting, wordt de computer aangesloten op de centrale.
 +
 
 +
==== Via computerinterface op de centrale ====
 +
Een aantal duurdere centrales hebben al een computerinterface ingebouwd. Deze centrales kunnen direct op een computer worden aangesloten. Enkele voorbeelden hiervan zijn:
 
{|
 
{|
 
|  
 
|  
 
* [[ESU ECoS 1]].
 
* [[ESU ECoS 1]].
 
* ESU ECoS 2.
 
* ESU ECoS 2.
* [[M&auml;rklin Central Station]].
+
* [[Märklin Central Station]].
* [[M&auml;rklin Central Station II]].
+
* [[Märklin Central Station II]].
 
* [[Uhlenbrock Intellibox Basic]].
 
* [[Uhlenbrock Intellibox Basic]].
 
|}
 
|}
=== Via een losse computer-interface ===
+
 
Dit is een oplossing voor centrales die geen computer-aansluiting hebben. Dan komt er een extra print of kastje bij, dat tussen de centrale en de computer komt. Deze oplossing is meestal nodig bij de 'goedkopere' centrales, zoals de Roco/Fleischmann Multimaus. Hiervoor is een, door Karst Drenth ontwikkelde, interface gemaakt, de ''S88XpressNetLI'' (zie afbeelding 02).
+
==== Met losse computerinterface ====
 +
Dit is een oplossing voor centrales die geen computeraansluiting hebben. Er komt dan een extra print of kastje bij dat tussen de centrale en de computer komt. Deze oplossing is meestal nodig bij de 'goedkopere' centrales, zoals de Roco/Fleischmann Multimaus. Hiervoor is een, door Karst Drenth ontwikkelde, interface gemaakt, de ''S88XpressNetLI'' (zie afbeelding 02).
 
{{Afbeelding 2 naast elkaar
 
{{Afbeelding 2 naast elkaar
 
|Bestand= DigitaalS88XPressNetLI_doc_2.jpg
 
|Bestand= DigitaalS88XPressNetLI_doc_2.jpg
Regel 98: Regel 100:
 
|Maker= Fred Eikelboom
 
|Maker= Fred Eikelboom
 
}}
 
}}
 +
 
===RS232C-aansluiting of USB===
 
===RS232C-aansluiting of USB===
Indien uw PC niet is voorzien van een RS232C-aansluiting, dan kun u gebruik maken van een ''RS232C-aansluiting naar USB''-adapterkabel.
+
Moderne computers hebben vaak geen RS232C-aansluiting (een 'com poort') meer, dan kan gebruik gemaakt worden van een 'RS232C naar USB aansluiting'-adapterkabel.
 +
 
 
=== Treinbesturingssoftware ===
 
=== Treinbesturingssoftware ===
Wanneer u met de computer wilt gaan rijden, heeft u een programma nodig dat de treinen kan besturen. De speciale software regelt dat de treinen volgens een bepaalde 'dienstregeling' kunnen rijden. Door de koppeling van de PC met de modelbaan, kan de software reageren op de bezetmelders/terugmelders. <br />
+
Wanneer met de computer gereden gaat worden, is een programma nodig dat de treinen kan besturen. Het ideale besturingsprogramma regelt dat de treinen volgens een bepaalde 'dienstregeling' kunnen rijden. Door de koppeling van de PC met de modelbaan kan het programma reageren op de bezetmelders/terugmelders. In ieder programma moeten wat zaken gedaan worden:
In ieder programma dient u zelf:
+
* een baanplan tekenen;
* eerst uw baanplan te tekenen;
+
* bezetmelders/terugmelders koppelen aan het baanplan;
* de bezetmelders/terugmelders te koppelen aan het baanplan;
+
* wisseldecoders te koppelen aan de wissels in het baanplan;
* de wisseldecoders te koppelen aan de wissels in het baanplan;
+
* locs, treinstellen en/of treinen invoeren in de bibliotheek/database van het programma, alsmede de bestemmingen voor de treinen.
* de locs, treinstellen en/of treinen in te voeren in de software en de bestemmingen voor de treinen eveneens.
+
Daarna kan er gereden worden. Er zijn diverse programma's verkrijgbaar, van gratis tot zeer dure. Enkele voorbeelden:
Daarna kan er gereden worden. Er zijn diverse programma's verkrijgbaar, van gratis tot zeer dure.  
+
* Itrain
 +
* Koploper
 +
* RocRail
 +
* Windigipet
  
Enkele voorbeelden:
+
Voor meer informatie zie het artikel [[Treinbesturingssoftware]]. Met behulp van deze programma's wordt de computer 'verteld' waar de bezetmelders liggen, hoe de baan er verder nog uitziet en welke locs en/of treinstellen er zijn. Hiermee is de computer in staat om alle locs en/of treinstellen veilig over de modeltreinbaan te sturen.
*Itrain
 
*Koploper
 
*RocRail
 
*Windigipet
 
Voor meer informatie verwijzen wij graag naar het artikel ''Treinbesturingssoftware'' (zie: [[Geautomatiseerd rijden#Meer informatie|'Meer informatie']]).<br />
 
Met behulp van deze software wordt de computer 'verteld' waar de bezetmelders liggen, hoe de baan er verder nog uitziet, en welke locs en/of treinstellen er zijn. Nu is de computer in staat om alle locs en/of treinstellen veilig over de modeltreinbaan te sturen!
 
 
{{Linkssectie begin
 
{{Linkssectie begin
 
|Box = AlleenInfo
 
|Box = AlleenInfo
Regel 153: Regel 154:
 
{{Link Algemeen-Meerkeuze
 
{{Link Algemeen-Meerkeuze
 
|Volgnr = 448
 
|Volgnr = 448
|ExtraInfo= Allan Gartner's 'Wiring for DCC'. Website met veel info over DCC.
+
|ExtraInfo= Allan Gartner's ''Wiring for DCC''. Website met veel info over DCC.
 
}}
 
}}
 
{{Linkssectie einde}}
 
{{Linkssectie einde}}
Regel 163: Regel 164:
 
|- valign= "top"
 
|- valign= "top"
 
! scope= "row" width="80%" |
 
! scope= "row" width="80%" |
| <small><small>Laatste wijziging: 29 sep 2017 17:03 (CEST)</small></small>
+
| <small><small>Laatste wijziging: 1 juni 2020 20:03 (CEST)</small></small>
 
|}
 
|}
 
[[Categorie: Alles|G]]
 
[[Categorie: Alles|G]]

Versie van 1 jun 2020 om 20:47

Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net


Inleiding

Onder geautomatiseerd rijden wordt verstaan dat een computer met daarop een besturingsprogramma de modelbaan controleert en bestuurt. Hierbij is de hele baan volledig geautomatiseerd en de kijker kan zich op één stuk van de baan concentreren, bijvoorbeeld het rangeergedeelte van de modelbaan.

Alles automatiseren

Dat kan, maar hoeft niet. Er is de mogelijkheid om maar een gedeelte van de baan te automatiseren, bijvoorbeeld alleen het schaduwstation, of alleen een pendelbaantje. Uiteraard is het ook mogelijk om de gehele baan te automatiseren, met uitzondering van het station of een rangeerterrein, waarop zelf gerangeerd kan worden met handmatig digitaal rijden.

ArsTECNICA Anlage1.jpg
Afbeelding: 01
Modelbaan van Ars Technica in Loshein/Eifel. Fotograaf: Euro Tecnica.
Bron: commons.wikimedia.org CCimage.jpg


De mogelijkheden

Er is een aantal mogelijkheden om de modelbaan te automatiseren, maar eigenlijk zijn al die mogelijkheden op hetzelfde principe gebaseerd; de modelbaan wordt in stukken -de zogenaamde 'blokken'- verdeeld en in een blok mag zich maar één trein bevinden.

 • Analoog
 • Digitaal met een centrale
 • Digitaal met een computer

Analoog

Dit is de aloude methode: het stroomloos maken van stukken baan -de blokken- waardoor de treinen stoppen. Dit is helemaal te automatiseren met speciale (eventueel zelfgebouwde) printen en relais-schakelingen. Hierdoor wordt het bijvoorbeeld mogelijk om treinen 'rustig' voor het sein te laten stoppen. Met hoogfrequent systemen is het ook mogelijk om bij stilstaande treinen de verlichting toch te laten branden.

Digitaal

Het stroomloos schakelen van (delen van) de digitale modelbaan is niet verboden, maar is niet de bedoeling. Het is nu juist wel de bedoeling dat er altijd een digitale spanning op de rails, zodat ook bij stilstand van het materieel (locs, treinstellen en/of rijtuigen) de verlichting kan blijven branden. Hierdoor ontstaat een veel realistischer beeld op uw modelbaan.

Er zijn verschillende mogelijkheden om een digitale modelbaan te automatiseren. Bij alle opties moet gebruik worden gemaakt van bezetmelders/terugmelders, anders 'weet' de centrale (of het besturingsprogramma) niet waar een trein zich op de modelbaan bevindt.

Met een centrale

Sommige centrales kunnen zelfstandig een modelbaan besturen. Deze centrales kunnen op de meldingen van de bezet/terugmelders reageren en daarmee de treinenloop aansturen. Wát de digitale centrale precies kan, is afhankelijk van de ingebouwde mogelijkheden. Vaak is er ook een mogelijkheid om de modelbaan aan te sluiten op de computer.

Een overzichtje van centrales die zelfstandig een modelbaan kunnen besturen:

 • ECoS II.
 • Märklin Central Station.
 • Raptor.
 • Viessmann Commander.

Digitaal met een computer

Een andere mogelijkheid is om de modelbaan op een computer aan te sluiten. Dan kan met een computerprogramma (de software) de modelbaan worden bestuurd. Daarvoor moet de computer wel via een interface op de centrale en de modelbaan worden aangesloten. Via een seriële/USB of Ethernet-aansluiting, wordt de computer aangesloten op de centrale.

Via computerinterface op de centrale

Een aantal duurdere centrales hebben al een computerinterface ingebouwd. Deze centrales kunnen direct op een computer worden aangesloten. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

Met losse computerinterface

Dit is een oplossing voor centrales die geen computeraansluiting hebben. Er komt dan een extra print of kastje bij dat tussen de centrale en de computer komt. Deze oplossing is meestal nodig bij de 'goedkopere' centrales, zoals de Roco/Fleischmann Multimaus. Hiervoor is een, door Karst Drenth ontwikkelde, interface gemaakt, de S88XpressNetLI (zie afbeelding 02).

DigitaalS88XPressNetLI doc 2.jpg Digitaal63120.jpg
Afbeelding: 02 Afbeelding: 03
S88XpressNetLI Uhlenbrock 63120
Bron: www.sleutelspoor.nl Bron: www.uhlenbrock.de

Een aantal mogelijke oplossingen op een rijtje:

Computer-interface Protocol Koppelen met mogelijke centrales
S88XpressNetLI XpressNet Roco Multimaus
GenLI XpressNet Roco Multimaus/Locmaus
LocoNet-Interface LocoNet Centrales met Loconet-aansluiting
Uhlenbrock 63120 LocoNet Centrales met Loconet-aansluiting
Tabel: 01
Tabel gemaakt door: Fred Eikelboom


RS232C-aansluiting of USB

Moderne computers hebben vaak geen RS232C-aansluiting (een 'com poort') meer, dan kan gebruik gemaakt worden van een 'RS232C naar USB aansluiting'-adapterkabel.

Treinbesturingssoftware

Wanneer met de computer gereden gaat worden, is een programma nodig dat de treinen kan besturen. Het ideale besturingsprogramma regelt dat de treinen volgens een bepaalde 'dienstregeling' kunnen rijden. Door de koppeling van de PC met de modelbaan kan het programma reageren op de bezetmelders/terugmelders. In ieder programma moeten wat zaken gedaan worden:

 • een baanplan tekenen;
 • bezetmelders/terugmelders koppelen aan het baanplan;
 • wisseldecoders te koppelen aan de wissels in het baanplan;
 • locs, treinstellen en/of treinen invoeren in de bibliotheek/database van het programma, alsmede de bestemmingen voor de treinen.

Daarna kan er gereden worden. Er zijn diverse programma's verkrijgbaar, van gratis tot zeer dure. Enkele voorbeelden:

 • Itrain
 • Koploper
 • RocRail
 • Windigipet

Voor meer informatie zie het artikel Treinbesturingssoftware. Met behulp van deze programma's wordt de computer 'verteld' waar de bezetmelders liggen, hoe de baan er verder nog uitziet en welke locs en/of treinstellen er zijn. Hiermee is de computer in staat om alle locs en/of treinstellen veilig over de modeltreinbaan te sturen.


Meer informatie

Encyclopedie:
Loconet.
Externe website:
Voor alle vragen i.v.m. het gebruik van 'Koploper'.
Allan Gartner's Wiring for DCC. Website met veel info over DCC.Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie 

Laatste wijziging: 1 juni 2020 20:03 (CEST)