Goederen op het stationUit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Ronald Koerts - Bewerkt door Fred Eikelboom
Goederen op het stationIn de beginperiode van de spoorwegen was het normaal dat goederen op het station werden verwerkt. In het begin werd dit gedaan op het normale reizigersperron. Door de opkomst van het spoor werden steeds meer goederen over het spoor vervoerd. Het laden en verwerken van goederen werd steeds belangrijker, en daarom was er behoefte aan aparte sporen en plaatsen waar goederen geladen en gelost konden worden. Zo ontstonden de laad- en losplaatsen voor goederen.
Typen laad- en losplaatsenEr zijn verschillende types laad- en losplaatsen voor goederen:
De locatieLosplaatsen of goederenloodsen kwamen in het hele land voor. De losplaats was meestal gelegen in de buurt van stations, langs aparte sporen, waar de goederenwagens rustig gelost konden worden. Bij veel stations had de losplaats een locatie direct bij het stationsgebouw. Daar stond ook meestal de goederenloods. Met een kopspoor kon dan de losplaats bereikt worden. Soms zijn er meerdere rangeersporen aanwezig om de goederenwagens op de juiste plaats langs het verhoogde gedeelte te kunnen zetten.
Speciale laad– en losplaatsenIn Nederland waren tot in de jaren negentig nog speciale laad- en losplaatsen voor de post. Hier werden de poststukken overgeladen en gesorteerd voor distributie in de rest van het land. Naast de post (PTT) heeft "Defensie" ook nog speciale laad- en losplaatsen voor het laden van treinen met militair materieel. In het buitenland zijn er ook nog laad- en losplaatsen voor het opladen van vrachtwagens voor de zogenaamde "huckepack-treinen". Goederenloods in modelVoor de modelspoorders die een modelspoorbaan naar Duits voorbeeld hebben, is het niet moeilijk om een geschikte goederenloods te vinden. Voor de Nederlandse modelspoorders is er sinds kort goed nieuws. De fabrikanten Tilly models en Artitec hebben elk een heel mooie loods op de markt gebracht. Deze loodsen hebben bij verschillende Nederlandse stations gestaan. Net als bij het stationsgebouw en het perron kan de goederenloods uit diverse materialen en technieken gebouwd worden. Laad- en losplaats in model
In model is een laad- en losplaats goed zelf te bouwen met de bekende materialen hout, karton en/of plastic (polystyreenplaten bijvoorbeeld). De afmetingen van een laad- en losplaats staan niet vast. Voor een losplaats is meestal wel wat ruimte over op de modelbaan. De losplaats hoeft niet echt groot te zijn. Een kopspoortje met een verhoogde losweg waar één of twee goederenwagens langs kunnen staan, is al voldoende. Vloerhoogte van de goederenloods
Houd bij het plaatsen van de goederenloods rekening met de hoogte van het bordes. Dit dient zich op zodanige hoogte te bevinden dat er gemakkelijk met een steekwagen, pompwagen of heftruck in- of uit de goederenwagens gereden kan worden, zie derde kolom van tabel 09 voor de hoogte. Pas eventueel de hoogte van de rails of de hoogte van de goederenloods aan door er repen karton o.i.d. onder te leggen, zodat de bovenzijde van de rails (BS) op de juiste hoogte ligt t.o.v. het bordes. Hoogte van de bestratingAan de andere zijde van de goederenloods dient de bestrating zo hoog te liggen dat de laadvloer van de vrachtauto zich op ongeveer gelijke hoogte bevindt als de vloer van de goederenloods. ook weer met het oog op gemakkelijk in- en uit de vrachtauto rijden met een steekwagen, pompwagen of heftruck. Afmetingen van het laadperronDe afmetingen van een laad- en losplaats zijn afhankelijk van de beschikbare ruimte.
Afstand hart rails tot perronwand, en laadperronhoogte
Een laadperron is hoger dan een perron wat bedoeld is voor personenvervoer, omreden dat er gemakkelijk met een steekwagen, pompwagen of heftruck in- en uit de goederenwagen gereden moet kunnen worden. De meeste goederenwagens hebben een laadvloerhoogte van 1220 mm. en de maximale perronhoogte volgens het PVR (profiel van vrije ruimte), zie NEM 102, is eveneens 1220 mm.
Hoogte van het perrron is gemeten vanaf BS (="B"ovenkant "S"poor)
Meer informatie
Overgenomen van "https://encyclopedie.beneluxspoor.net/index.php?title=Goederen_op_het_station&oldid=48956"
Verborgen categorieën: |