Persoonlijke instellingen

Het locdepot

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Ronald Koerts


Tegenwoordig hebben veel stations geen uitgebreide mogelijkheid meer om het materieel te verzorgen. Dit omdat het meeste materieel in gespecialiseerde werkplaatsen onderhouden wordt. Vroeger had bijna ieder groter station een werkplaats om het materieel te verzorgen.

Het diverse materieel zoals stoomlocomotieven, diesellocomotieven, accutreinen en elektrische locomotieven, vraagt om hun eigen voorzieningen. Dit verzorgen bestond uit het innemen van kolen en water voor de stoomlocomotieven en het tanken van dieselolie voor de diesellocomotieven en treinstellen. Met de elektrificatie bij de Nederlandse spoorwegen zijn bijna alle kleine depots verdwenen en vervangen door enkele grote werkplaatsen.

Stoomlocomotieven

Dit type locomotieven heeft behoorlijk wat verzorging nodig. Voordat een locomotief kan gaan rijden moeten er een aantal stappen doorlopen worden. Een stoomlocomotief had een vast depot waar iedere dienst begon en ook weer eindigde. In Nederland zijn bij de diverse museumspoorlijnen nog stoomdepots aanwezig. Zie voor meer informatie het artikel Het stoomlocomotievendepot. Bij grotere stoomlocomotievendepots werden de loodsen rondom één- of meerdere draaischijven gebouwd. Zie voor meer informatie het artikel De draaischijf.

Diesellocomotieven

Met de opkomst van de diesellocomotieven werden deze gewoon in het depot van de stoomlocomotieven gestald, gebroederlijk naast elkaar. De diesellocomotieven hadden hun eigen voorzieningen nodig. Zoals een installatie om dieselolie in te nemen (te tanken) en een opslag voor de dieselolie. De grote opslagtanks stonden meestal in de buurt van het spoor. De tankinstallatie is meestal voorzien van een opvangbak voor eventueel gemorste dieselolie. Deze maatregelen zijn in de loop der tijd steeds uitgebreider geworden.

Kleinere depots kregen rechthoekige loodsen om de locomotieven in te stallen. De grotere en modernere depots maakten meestal geen gebruik meer van een draaischijf, maar van een rolbrug om locomotieven te verplaatsen naar de locomotievenloods.

In model

Een aantal leveranciers biedt installaties aan voor een diesellocomotievendepot. Een oude locomotievenloods voor stoomlocomotieven kan goed dienst doen als overnachtingsplek of als kleine werkplaats voor een diesellocomotief.

E07.01.07-02.jpg
Afbeelding: 01
Tankinstallatie in model
Foto gemaakt door: Ruud Kraaijeveld

Accutreinen

In Duitsland hebben nog een hele tijd accutreinen gereden. Deze treinen hadden ook extra voorzieningen nodig, zoals een oplaadpunt voor de accu"s. Deze waren meestal ook te vinden in de voormalige stoomlocomotievendepots.

Elektrische locomotieven

In Nederland zijn, door de snelle elektrificatie van het Nederlandse spoorwegnet, weinig echte stoomlocomotievendepots overgebleven. De enige met een draaischijf is Tilburg, maar die vestiging zal ook sluiten. In Nederland wordt meer uitgegaan van een werkplaats met rechte werkhallen waarin de sporen lopen. De sporen in de hallen steunen meestal op bokken, waardoor deze hoger liggen en er gemakkelijker aan de treinen gewerkt kan worden. Om grote en complexe wisselstraten te vermijden, worden nog steeds rolbruggen gebruikt. Zie voor meer informatie het artikel De rolbrug.

In model

De moderne werkplaats in model wordt door een groot aantal fabrikanten geleverd en is goed na te bouwen. Een grote werkplaats op de modelbaan is niet nodig. Een depot voor vier of vijf locomotieven is goed na te bouwen. Eventueel kan de wisselstraat zeer goed vervangen worden door een rolbrug, die compleet zelf gebouwd wordt, of juist kant-en-klaar gekocht wordt.


Meer informatie

Encyclopedie:Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie 

Laatste wijziging: 10 sep 2023 8:34 (CET)