Persoonlijke instellingen

Het uitleggerpakket en isolatoren

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Hans van de Burgt


Het uitleggerpakket

Voor het maken van een uitleggerpakker voor de moderne portalen van de Nederlandse Spoorwegen heeft Viessmann een handig en redelijk goedkoop setje (cat. nr. 4171 en cat. nr. 4176). Zie hiervoor het artikel 'Bovenleidingsystemen'. Wilt u echter persé zelf aan de slag, dan kan dat natuurlijk ook.

DIN-U.gif
Afbeelding: 01
Uitleggerpakket
Tekening gemaakt door: Hans van de Burgt

Gebruik voor het uitleggerpakket messingdraad met een lengte van 82 mm en een doorsnede van 0,7 mm. Buig deze draad (iets vanaf het midden) dubbel. Het 'korte' gedeelte is 39 mm, het 'lange' is 43 mm. Buig vervolgens het lange gedeelte op 9 mm van de kop scherp naar beneden (zie pijl in afbeelding 01).

U hebt nu de basisvorm van de uitlegger. Gebruik voor de overige gedeelten messingdraad met een doorsnede van 0,6 mm. Vergeet niet de isolatoren aan te brengen vòòrdat u de uitlegger aan de mast bevestigt. Uiteraard maakt u hierbij gebruik van superlijm.

HM-01.jpg
Afbeelding: 02
Isolatoren maken van koperdraad
Foto gemaakt door: Hans van de Burgt

Isolatoren

U kunt de isolatoren gebruiken van bijvoorbeeld Sommerfeldt of Viessmann. Maar u kunt ze ook zelf maken van 0,5 mm koperdraad.
Neem daarvoor een stuk ijzerdraad van 0,9 mm en wikkel daar het koperdraad strak omheen. Als dat een keer of dertig is gedaan, schuift u het koperdraad van het ijzerdraad. Knip dan een stukje van vier of vijf wikkelingen af en u hebt een overtuigende nabootsing van een isolator (zie: afbeelding 02).

Let-op.jpg
  LET OP
Denk er wel aan dat u deze isolatoren tijdig aanbrengt. Wanneer de uithouder volledig in elkaar zit, lukt het niet meer..

Meer informatie

Encyclopedie:Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie 

Laatste wijziging: 13 okt 2017 16:03 (CEST)