Persoonlijke instellingen

Hulpschakeling motorische wisselaandrijvingen

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Ronald Koerts


Inleiding

Conrad leverde onder de artikelnummers 219998 en 219999 motorische wisselaandrijvingen die goedkoop waren en een goede prijs/kwaliteit verhouding hadden. Conrad is gestopt met leveren van bovenstaande bestelnummers. Er is nu een nieuw bestelnummer: 2201977. Daarnaast zijn er andere aandrijvingen zoals Hoffmann en Tortoise die veel worden gebruikt.

Aansluiten

Doordat dit motorische aandrijvingen zijn, kunnen deze niet op iedere digitale wisseldecoder aangesloten worden. Het gemakkelijkst digitaliseren gaat door gebruik te maken van speciale "motor"-wisseldecoders. Bijna alle fabrikanten leveren een "motor"-versie van hun wisseldecoder. Deze "motor"-wisseldecoders zijn meestal iets duurder dan de standaard magneetspoel-wisseldecoders.

Hulpschakeling

Rechtstreeks aansluiten van deze aandrijvingen op een normale magneetspoelwisseldecoder zal een bijzonder effect geven: De aandrijving zal maar naar één kant werken. Dit effect is met een hulpschakeling motorische wisselaandrijvingen op te lossen. Met deze hulpschakeling zal de aandrijving wel naar twee kanten werken.

E10.04-12.jpg
Afbeelding: 01
Schema toepassing hulpschakeling
Tekening gemaakt door: Beneluxspoor-gebruiker

Twee versies

Er zijn twee versies van de hulpschakeling; één voor wisseldecoders zoals de ROCO 10775 en één voor wisseldecoders zoals de Viessman 5211 en de Märklin K83. De verschillen hebben te maken met de polariteit van de gezamenlijke aansluiting van de wisseldecoder. Deze is plus (+) of min (-) en dan is het schema iets verschillend.

Versie voor gemeenschappelijke plus

De LENZ LA010 is een kant-en-klare hulpschakeling om de polariteit van motorische wisselaandrijvingen om te schakelen, maar zelfbouw van de schakeling is ook goed te doen. Er zijn maar een paar onderdelen en een stukje experimenteer-printplaat voor nodig. Het schema van de schakeling staat hieronder aangegeven. Deze schakeling werkt met de ROCO 10775 wisseldecoder.

E10.04-09.jpg E10.04-10.jpg
Afbeelding: 02 Afbeelding: 03
Schema hulpschakeling, versie voor gemeenschappelijke plus Printplaat-layout, hulpschakeling versie voor gemeenschappelijke plus
Tekening gemaakt door: BeneluxSpoor-gebruiker Tekening gemaakt door: BeneluxSpoor-gebruiker: Cori

Versie voor gemeenschappelijke min

Deze versie is voor wisseldecoders met een gemeenschappelijke min. Daarvoor is een iets ander schema en print nodig. Deze schakeling werkt met de Viessman 5211 wisseldecoder en de Märklin K83 wisseldecoder.

E10.04-11.jpg Hulpschakeling-02.gif
Afbeelding: 04 Afbeelding: 05
Printplaat-layout hulpschakeling, versie voor gemeenschappelijke min. Printplaat-layout, soldeerzijde.
Tekening gemaakt door: Wim Ros Tekening gemaakt door: Fred Eikelboom

Mocht de transistor BD679 niet verkrijgbaar zijn, dan kan deze vervangen worden door de BD779 of de 2N6039.

Versie voor DigiKeijs DR4018

De schakeling uit afbeelding 04 is gemakkelijk aan te passen voor gebruik bij de DigiKeijs DR4018. Het enige verschil is dat in plaats van twee stuks BD679, twee stuks BD678 gebruikt worden, dan wordt het een versie met gemeenschappelijke plus, die past op de DR4018.

(tip van Klaas Zondervan)


Meer informatie

Encyclopedie:
BNLS Forum:
Gebruiksaanwijzingen DigiKeijs.
Externe websites:
Wisselaandrijving.
Digital Plus systeemkenmerken
Meer over de transistor.
Allan Gartner's "Wiring for DCC". Website met veel info over DCC.

Gerelateerde termen: Marklin, Maerklin, MærklinHoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie 

Laatste wijziging: 28 mrt 2024 9:52 (CET)