Persoonlijke instellingen

Klimspiraal systeem Rainer Lüssi

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Ronald Koerts


Dit artikel laat zien hoe op een gemakkelijke manier een klimspiraal volgens het systeem Rainer Lüssi is te bouwen.

Wat is er nodig?

 • computer met MS-Excel of een ander programma dat Excel-bestanden kan bewerken/lezen;
 • draadeinden;
 • bij de draadeinden passende moeren;
 • bijpassende sluitringen;
 • houten platen voor de rijniveaus;
 • houtlijm;
 • lijmklemmen;
 • ijzerzaag of slijpschijf.

Het principe

Neem een grote plaat met een behoorlijke dikte, 8 mm. Daarop één wending van de spiraal uittekenen en uitzagen. Dat kost echter veel hout want het middengedeelte van de plaat wordt niet gebruikt en is afval.

Lüssi heeft een manier uitgedacht om met rechte, trapeziumvormige stroken een klimspiraal te maken. De trapeziumvormige stroken worden zodanig gelijmd dat er een cirkelvorm ontstaat. Doordat er twee stroken op elkaar gelijmd worden, kan er met minder dik materiaal worden gewerkt met toch dezelfde stevige basis.

Berekeningen

Van Lüssi's website is een Excel-bestand te downloaden. Na het downloaden is het bestand te gebruiken om de spiraal te berekenen. Er staat al een aantal railsystemen in en een eigen railsysteem kan worden toegevoegd aan het bestand. Deze Excelsheet is vertaald naar het Nederlands en hier te downloaden: zie onder bij "Download".

E040501-01.jpg
Afbeelding: 01
Schermafbeelding van de Excelsheet van Rainer Lüssi
Foto gemaakt door: Ronald Koerts

Het invoeren van de gegevens, zoals de te overbruggen hoogte, geeft de afmetingen van de trapeziumvormige strook. Deze moet dan een aantal keren worden uitgezaagd. Dit is natuurlijk afhankelijk van het aantal wendingen dat nodig is om het volgende niveau te bereiken.

Trapeziumvormige stroken

Nu de afmetingen van de trapeziumvormige strook bekend zijn, kan gekeken worden hoe het gezaagd moet worden. Het gemakkelijkst is een standaard plaat van 2440 mm bij 1220 mm, in stroken te laten zagen bij de houthandelaar of bouwmarkt. De stroken moeten de breedte van de trapeziumvormige strook hebben. Nu hoeven alleen nog maar thuis de stroken op de juiste maat ingekort te worden.

Uitleggen van de spiraal

Voordat de hele spiraal wordt verlijmd, wordt deze uitgelegd. Dan is te zien hoe de groot de spiraal is en hoe de stroken verlijmd moeten worden. Nu kan ook bepaald worden hoe de overgang van het eerste niveau naar de spiraal gemaakt moet worden. Het mooiste is om de spiraal uit de bodemplaat te laten komen.

Verlijmen

De trapeziumvormige stroken kunnen nu aan elkaar verlijmd worden. Doe dit volgens de schets die in de Excelsheet staat. Het lijmen gaat het gemakkelijkst door de stroken plat te verlijmen. Bij kleinere spiralen, tot 30 — 40 cm hoog, kunnen alle stroken aan één stuk verlijmd worden.

E040501-02.JPG E040501-03.JPG
Afbeelding: 02 Afbeelding: 03
Verlijmen van de trapeziumvormige stroken Verlijmen van de trapeziumvormige stroken
Foto gemaakt door: Ronald Koerts Foto gemaakt door: Ronald Koerts

Gaten voor de draadeinden

Na het verlijmen moet de locatie van de gaten worden bepaald. Wanneer de spiraal aan één stuk is en plat ligt, kunnen de gaten in één keer door de hele spiraal worden geboord. De grootte van de gaten hangt af van de maat van de draadeinden, maar 1 á 2 mm groter dan de buitenmaat van de draadeinden is aan te bevelen, dus draadeinde M8, gat M10 (boordiameter 10).

Voorbereiding van het opbouwen

Het opbouwen gebeurt in een aantal fases en gedeelten. Het is verstandig om direct bij het opbouwen de rails aan te brengen, inclusief eventuele scheidingen van de blokken en secties (vergeet hierbij de eventuele isolatielassen niet). Ook is het verstandig om meteen alle draadjes voor de stroomvoorziening/bezetmelders aan de rails te solderen. Nu is alles nohg goed bereikbaar. Een aantal voorbereidingen:

Meerdere stukken

De verlijmde spiraal kan nu eventueel opgedeeld worden in twee stukken om het opbouwen te vergemakkelijken. Maar dan moeten de locaties van de draadeinden hier wel op afgestemd zijn. Een andere mogelijkheid is om op de naad een extra steun te verlijmen, waar de twee delen van spiraal op steunen.

Locatie bepalen

Bepaal de locatie waar de spiraal moet komen. Teken de locatie af met behulp van de gaten in de spiraal. Teken de locatie van het begin van de spiraal af.

Overgang

Het mooiste is om ter plaatse van de overgang van de onderbouw/onderste niveau en het begin van de spiraal, de onderbouw in te zagen en op te buigen en zo heel geleidelijk de spiraal te laten beginnen. Dit geeft wat zaagwerk, maar is wel de mooiste oplossing. De spiraal kan nu verlijmd worden aan de onderbouw.

Draadeinden plaatsen

Nu is het moment aangebroken om de spiraal met niveaus op te bouwen naar de gewenste hoogte.

Op lengte maken

Draadeinden zijn te verkrijgen in lengtes van ongeveer 1 meter. De meeste draadeinden moeten daarom op maat worden gezaagd. Het gemakkelijkst gaat dat met een haakse slijper (let op de vonken!). Na het inkorten de uiteinden afbramen.

Borging

De draadeinden kunnen aan de onderkant van de baan met een extra moer geborgd worden. Hiermee wordt voorkomen dat het draadeind iedere keer los komt. Als zekerheid kan wat secondenlijm of Loctite aangebracht worden.

Opbouwen

Na het plaatsen van het eerste stuk bij de overgang kan er telkens een stuk worden geplaatst. Het nieuwe stuk rust op moeren en sluitringen. De moeren en sluitringen worden op ongeveer de juiste hoogte aangebracht. Plaats daarna het stuk en stel de hoogte af d.m.v. de moeren. Een stappenplan:

 1. moeren en sluitringen aanbrengen op de draadeinden;
 2. nieuw stuk strook plaatsen;
 3. ondergrond voor de rails verlijmen (geluidisolatie);
 4. rails bevestigen op de plaat (vergeet hierbij de eventuele isolatielassen niet);
 5. draden aan de rails bevestigen (bijvoorbeeld d.m.v. solderen);
 6. naar het volgende niveau.
E040501-04.JPG E040501-05.JPG E040501-06.JPG
Afbeelding: 04 Afbeelding: 05 Afbeelding: 06
Opbouw spiraal: Het begin Opbouw spiraal Opbouw spiraal
Foto gemaakt door: Ronald Koerts Foto gemaakt door: Ronald Koerts Foto gemaakt door: Ronald Koerts


E040501-07.JPG E040501-08.JPG E040501-09.JPG
Afbeelding: 07 Afbeelding: 08 Afbeelding: 09
Opbouw spiraal Opbouw spiraal Opbouw spiraal: De spiraal is gereed
Foto gemaakt door: Ronald Koerts Foto gemaakt door: Ronald Koerts Foto gemaakt door: Ronald Koerts

Het is aan te bevelen om tijdens het opbouwen van de spiraal ook de geluiddemping, rails en draden voor de stroomvoorziening aan te brengen. Eventueel dan ook meteen de scheidingen voor de blokken en secties aanmaken (vergeet hierbij de eventuele isolatielassen niet). Dit heeft alles te maken met de bereikbaarheid, wanneer straks de gehele spiraal gereed is is dat moeilijker.

Afstellen

Na het aanbrengen van alle niveaus kan de spiraal afgesteld worden. Met een stelblokje kan de exacte hoogte tussen de niveaus worden bepaald. Eventueel een hellingwaterpas of een hellingsmeter gebruiken om de exacte helling in te stellen. Na het afstellen proefrijden met de spiraal. Meestal moet de spiraal een aantal keren worden bijgesteld.

Praktijkvoorbeeld

In het artikel Praktijkvoorbeeld klimspiraal wordt aan de hand van foto's en tekst de bouw van een klimspiraal volgens deze methode exact uitgelegd.Downloads.png
Excel-bestand:
Berekening klimspiraal

Berekeningen van de klimspiraal volgens Rainer Lüssi.


Meer informatie

Encyclopedie:
Externe website:
Methode voor het maken van klimspiralen.

Gerelateerde termen: Helix, Klimspiraal, spiraal, stijgspiraalHoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie 

Laatste wijziging: 10 okt 2023 10:48 (CET)