Persoonlijke instellingen

RailCom

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Ronald Koerts - Update door Fred Eikelboom


Inleiding

RailCom is een protocol waarbij een decoder in de locomotief gegevens kan versturen naar een ontvanger. Deze ontvanger kan een digitale centrale zijn of een bezetmelder of iets anders. Het protocol is ontworpen door de firma Lenz. Zij heeft het protocol overgedragen aan de NRMA, om opgenomen te worden in de DCC-standaarden. Inmiddels heeft de NRMA dit gedaan.

Werking

Er dienen niet alleen decoders aanwezig te zijn met de mogelijkheid om via "railcom" te communiceren, maar ook de versterkers c.q. boosters/digitale centrales, die op de baan zijn aangesloten, moeten "railcom" ondersteunen. Deze apparaten moeten de digitale "railcom"-signalen door kunnen geven, zodat de decoders "terug kunnen praten". Voor oudere versterkers/boosters zijn er "railcom"-adapters op de markt, die het digitale signaal aanpassen. De firma Lenz heeft de werking op zijn website exact uitgelegd.

Wat kan met Railcom?

Decoders kunnen via terugmelding hun positie op de baan doorgeven met adres, snelheid, etc. Ook CV-waarden bekijken en programmeren, enzovoort is met "railcom" mogelijk. Aanvullende informatie staat in de norm RCN-217. Zie onderaan dit artikel.

Railcom Plus

"Railcom" Plus een MFX-achtige applicatie, waarbij de decoder, na de eerste aanmelding bij de centrale, automatisch zijn CV-waarden, zoals adres en/of snelheidsstappen ontvangt en instelt.

RailCom-bus

Naast het "railcom"-protocol heeft Lenz ook een aparte bus ontwikkeld voor het versturen van alle "railcom"-data naar bijvoorbeeld een computer. De "railcom"-data wordt via speciale "railcom"-detectoren en een computer-interface naar de computer gestuurd, waar de "railcom"-data in de treinbesturingssoftware gebruikt wordt.

Kanaal 1 (channel 1) en Kanaal 2 (channel 2)

Een decoder welke geschikt is voor "railcom" maakt gebruik van twee kanalen voor de communicatie:

  1. het adres: in dit kanaal verzendt een "railcom"-compatibele decoder zijn adres permanent en spontaan. Deze transmissie wordt gebruikt om nieuwe decoders op het systeem te detecteren en wordt alleen betrouwbaar gedetecteerd als er slechts één decoder in het bewaakte gedeelte aanwezig is. De transmissie kan worden uitgeschakeld door middel van CV 28, bit 0.
  2. in dit kanaal verzendt een "railcom"-compatibele decoder (en alleen deze decoder) een antwoord wanneer deze is geadresseerd. De OpenDCC-badge-detector GBM16T herkent vervolgens de decoder aan het antwoord (ongeacht de inhoud). Als het antwoord bruikbare informatie bevat (zoals de huidige snelheid), wordt dit overeenkomstig gemarkeerd in de tabel. De signaaloverdracht in kanaal 2 kan worden uitgeschakeld door middel van CV 28, bit 1.

Decoders die "railcom" volledig ondersteunen

Er zijn steeds meer fabrikanten welke decoders leveren die "railcom" of "railcom Plus" volledig ondersteunen. Kijk voor een overzicht hieronder.


Meer informatie

Encyclopedie:
Externe websites:
Lenz Duitsland over RailCom.
ESU over RailComPlus.
DCC Standaard 9.3.2.
Meer informatie over railcom.
Zelfbouw railcom-dector.
Overzicht decoders met railcom.
Railcom (RCN-217).


Referenties

Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie 

Laatste wijziging: 8 dec 2023 11:44 (CET)