Persoonlijke instellingen

Uitleg LocoNet

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteurs: Karst Drenth en Fred Eikelboom


Wat is LocoNet?

LocoNet is een principe van werken (het 'Net' in de naam zegt het al). Het is een zogenaamd peer-to-peer netwerk. Het is door Digitrax uitgevonden/ontwikkeld, waarbij Ethernet als voorbeeld heeft gediend. In dit netwerk zijn alle aangesloten apparaten gelijkwaardig en kunnen zelfstandig berichten de 'lijn' op sturen en moeten zich daarbij houden aan het LocoNet-protocol. Ze moeten alleen opletten dat ze niet door elkaar 'praten'.
Digitrax heeft de specificaties en de hardware dusdanig aangepast aan onze 'ruwe' (voor elektronica) modelbaanomgeving, dat storingen buiten de deur worden gehouden.


Voedingsspanning ook uit het Net

Net zoals bij onze thuisnetwerken, kunt u een willekeurig apparaat, dat voorzien is van een LocoNet-aansluiting, verbinden met het LocoNet. Vergelijk dit met PC's aansluiten op een hub of switch.
LocoNet heeft daarbij als extra de voorziening, dat ook de energie voor een dergelijk apparaat uit 'het Net' betrokken kan worden, bijvoorbeeld voor handregelaars en bezetmelders. Tot zover de hardwarekant van de zaak.

Softwarematig kunnen in principe alle aangesloten apparaten met elkaar praten. Er is dus niet per se een z.g. Master nodig, zoals die bij alle andere systemen wel nodig is. Zo kan een schakelmodule bijvoorbeeld direct naar meldingen van een terugmelder luisteren, en zo naar eigen goeddunken iets doen.


De centrale als beheerder

Er is echter wel één speciaal apparaat, waarvan er ook maar één op 'het net' aanwezig mag zijn. Dat is het zogenaamde 'Command Station'. Dit is doorgaans wat wij onder 'centrale' verstaan. De centrale is dus een heel bijzonder LocoNet-apparaat, daar deze het beheer heeft over alle andere apparaten die, via de rails, met die centrale verbonden zijn. Dus de loc- en accessoiredecoders.

Voor de goede orde: het Command station (de centrale) is de enige, directe, verbinding tussen LocoNet en de rails, als het gaat om het genereren van besturingsopdrachten voor de locdecoders. Een dergelijk Command Station mag daarom slechts eenmaal op het complete netwerk aangesloten zijn, daar er anders twee kapiteins op hetzelfde schip verschijnen...


Meer informatie

Encyclopedie:
Beneluxspoor.net
De basis van LocoNet
Externe website:
De uitvinders van Loconet
Informatie over LocoNet.
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie