Persoonlijke instellingen

Verkeerslichten

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Ronald Koerts


Verkeerslichten. Veel modelbanen hebben ze, en ze horen ook in het hedendaagse straatbeeld: de verkeerslichten. In de volksmond worden ze nog steeds "stoplichten" genoemd.

Soms lijkt het alsof ze op de meest vreemde plaatsen staan, en er alleen maar staan om de automobilist te pesten. In feite worden ze in verschillende vormen op verschillende plaatsen toegepast:

  • Bij drukke, onoverzichtelijke en gevaarlijke kruisingen;
  • Bij voetgangersoversteekplaatsen;
  • Bij toegangen naar fabrieksterreinen. Meestal alleen met een rood en groen licht en in combinatie met een slagboom of hekwerk;
  • Bij toegangen naar parkeergarages. Meestal alléén met een rood en groen licht en in combinatie met een slagboom of hekwerk;
  • Bij werken aan de weg om het verkeer in goede banen te leiden.

Verkeerslichten bestaan niet alleen uit de palen (of masten) met de lichten. Tot de installatie behoren ook de lussen in het wegdek (om te kunnen detecteren of er voertuigen/fietsers aanwezig zijn en zo ja, waar ze zich bevinden) en in de berm staat een kast met de benodigde regelapparatuur.

Verkeerslichten in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk

In Nederland springt het verkeerslicht direct van rood op groen. In Duitsland en het Verenigd Koninkrijk gaat, naast het rode licht, ook nog korte tijd het oranje licht branden en daarna springt het verkeerslicht naar groen.

Verkeerslichten in model

Diverse Duitse fabrikanten leveren verkeerslichten naar Duits model. Daarnaast zijn het meestal verkeerslichten voor het autoverkeer. Verkeerslichten voor het openbaar vervoer zijn nog niet bij de grote fabrikanten te verkrijgen. Verkeerslichten naar Nederlands model zijn bij de Duitsers niet te verkrijgen. Willen we toch echt Nederlands uitziende verkeerslichten, dan zullen we deze zelf moeten bouwen.

Werkende verkeerslichten op de modelspoorbaan?

Het is al een hele tijd mogelijk om met wat elektronica, de lampen of leds van de verkeerslichten zo echt mogelijk te laten branden. Daarvoor hebben diverse fabrikanten één of meerdere schakelingen in hun assortiment. De benodigde schakelingen kunnen ook zelf gebouwd worden. Op Internet staan diverse bouwbeschrijvingen (zie: "Meer informatie").
Nu het mogelijk is om voertuigen over de wegen van de modelbaan te laten rijden, zijn er ook fabrikanten die de onderdelen leveren om auto's netjes te laten stoppen voor een verkeerslicht (=detectie). Net zoals de seinen langs de modelspoorbaan, kunnen deze ook met de computer bediend worden. Een aantal treinbesturingssoftware-pakketten zijn aangepast voor het rijden met modelauto's op de modelbaan.
Zie hiervoor het artikel over het Faller Car System.

De meeste fabrikanten leveren alléén voor schaal H0 (1:87). Faller levert sinds kort verkeerslichten voor schaal N (1:160).


Meer informatie

Encyclopedie
Relevante informatie over modelbaanverlichting
Bushalte/benzinestation
Bushalte/benzinestation
Externe websites:
Module voor verkeerslichten
Diverse verkeerslichten van verschillende fabrikanten.
Verkeerslichten, in combinatie met- of voor het FCS-systeem.
Meer informatie over verkeerslichten in Nederland:
Meer informatie over de Negenoog.
Meer over het verkeerslicht.
Meer over verkeersborden.Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie 

Laatste wijziging: 15 aug 2023 17:10 (UTC)