Persoonlijke instellingen

Bovendam in H0

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Hans van de Burgt


Het ontwerp van Bovendam in H0 is gemaakt met het programma 'AnyRail' (zie: 'Meer informatie'). Het is een denkbeeldig station gelegen aan een dubbelsporig baanvak in West Nederland, ergens tussen Dordrecht en Leiden. Voor dit baanplan is gekozen voor standaard railmateriaal van Fleischmann.

Ontwerp van het baanplan

Veel (her-)intreders starten met de modelspoorhobby door het kopen van een starterspakket van de bekende grote modelspoorfabrikanten: Märklin, Fleischmann, Roco enz. Deze starterspakketten bevatten vaak een locomotief, wat rijtuigen of goederenwagens, een trafo en het bekende rail-ovaal, dus enkele bogen en doorgaans slechts twee stukken rechte rail. Al snel zal duidelijk zijn dat op basis van zo een eenvoudig starterspakket niet meteen een complete interessante modelspoorbaan zal kunnen worden gemaakt. Daar is wel wat meer railmateriaal voor nodig. Maar hoe pakt men dat dan aan? Gekozen kan worden voor de standaard uitbreidingsdozen van de genoemde firma's, maar al snel blijft men dan hangen in de eenvoudige ovaal-achtige banen. Toch kan er, met enige creativiteit, een interessante opzet gemaakt worden.


Bovendam-A.png
Afbeelding: 01
Bovendam in H0
Tekening gemaakt door: Hans van de Burgt

De Profi-rails van Fleischmann zijn niet alleen handig in gebruik, maar ook bijzonder mooi en een perfecte nabootsing van een echte spoorbaan. Heel herkenbaar zijn het ballastbed en de donkerbruine bielzen. Qua prestaties mogen deze rails er ook zijn. Ze zijn gemaakt van nieuwzilver, een legering van nikkel, koper en zink, met ideale geleidingseigenschappen. Samen met de speciale railverbindingen zorgt dit voor een uitstekende geleiding en een stevige verbinding tussen de railstukken. Verder is het een goed doordacht systeem, waardoor bijna elk denkbaar railplan redelijk eenvoudig te maken is, mede door het gebruik van een vaste rastermaat van 20 cm. Zie hiervoor het artikel Railgeometrie.

Ook het gebruik van contact- en schakelrails is bijzonder gemakkelijk, door aansluitpunten op elke rails.

Aan beide buitenzijden is de modelspoorbaan 100 cm diep en in het middendeel zelfs minder dan 50 cm. Overal is makkelijk bij te komen. Het hele tafereel is in een lichte boog gesitueerd. De toeschouwer kijkt als het ware in deze boog, waardoor het bij een totale breedte van 5 meter niet mogelijk is om het hele baanplan te overzien. Hierdoor lijkt het baanplan groter dan het feitelijk is.

Aan de linker- en rechterzijde worden zeer krappe boogstralen toegepast. Ervaren modelspoorders zullen dit ontraden, want over dergelijke krappe bogen kunnen moderne rijtuigen (schaal 1:87) met een lengte van iets meer dan 30 cm helaas niet rijden. Maar 'Bovendam' is bedoeld als een modelbaan voor starters. Korte(re) rijtuigen (lengteschaal 1:100) kunnen er namelijk wél prima gebruikt worden. Dat de bogen overigens onrealistisch krap zijn, is niet erg. In het artikel Coulissen en verdwijnpunten wordt besproken hoe deze (te) krappe bogen grotendeels uit het zicht gemaakt kunnen worden.

Het baanplan

Het basisbaanplan is een dubbelsporig hondenbot en bestaat vrijwel geheel uit standaard Profi-railmateriaal. Slechts voor enkele stukken (of stukjes) is het nodig flexrails in te zetten. Deze moet zelf op maat worden gezaagd of geknipt.

Bovendam-F.png
Afbeelding: 02
Toepassing van stukken flexrails
Tekening gemaakt door: Hans van de Burgt


Digitale besturing

(Her-)intreders in de modelspoorwereld zullen er behoefte aan hebben om snel een baan te hebben waarop eenvoudig kan worden gereden. Bij 'Bovendam' is er van uitgegaan dat gebruik gemaakt wordt van locomotieven die voorzien zijn van loc-decoders, dus met digitale aansturing. Zie voor meer informatie het artikel Baanbesturing. Om het eenvoudig te houden, is de modelspoorbaan in twee grote stukken verdeeld: een paradebaan en het centrale deel.

  • Op het centrale deel kan een perron worden aangelegd met een lengte van 1,60 m. Dit is meer dan genoeg om een locomotief met vier of vijf rijtuigen in te kunnen zetten. Op dit deel van de modelspoorbaan worden de treinen bediend door de modelspoorhobbyïst zelf, met gebruik van een Roco Multimaus of van een iPhone voorzien van speciale software (bijvoorbeeld van RocRail).
  • Op de paradebaan kunnen treinen bloksgewijs hun rondjes rijden 'tegen de klok' in. Daartoe wordt de paradebaan verdeeld in een aantal blokken, waarbinnen de treinen 'volautomatisch' hun weg vinden, zonder op elkaar te botsen. Het paradebaanvak is bedoeld voor doorlopende treinen. De lengte van het paradebaanvak is ruim 12 meter, voldoende voor twee intercitytreinen of goederentreinen.


Bovendam-P.png
Afbeelding: 03
Paradebaanvak Bovendam in H0
Tekening gemaakt door: Hans van de Burgt


Keerlussen

Als variant op het basis-baanplan kan er voor worden gekozen een kruiswissel toe te passen. Hierdoor ontstaan er echter twee keerlussen. Omdat Fleischmann gebruik maakt van het tweerail-systeem, zal in dat geval snel sprake zijn van kortsluiting. Om dat te voorkomen dienen keerlusschakelingen te worden toegepast.

Bovendam-K.png
Afbeelding: 04
Toepassing van een kruiswissel
Tekening gemaakt door: Hans van de Burgt

Tot slot nog een schematische weergave van het sporenplan:

Bovendam-schema.JPG
Afbeelding: 05
Het sporenschema van Bovendam
Tekening gemaakt door: Hans van de Burgt

Meer informatie

Encyclopedie:
Externe website:
Railplanner.

Gerelateerde termen: Marklin, Maerklin, MærklinHoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie 

Laatste wijziging: 9 feb 2023 15:17 (CEST)