Persoonlijke instellingen

De afstand tussen masten en portalen

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Hans van de Burgt


Portaalafstanden

Op de vrije baan is de afstand tussen masten en portalen ongeveer 70 meter. In een schaal van 1:87 (H0) zou dat dus 80 cm zijn. Het staat echter beter om hiervoor een maat van 40-50 cm aan te houden. Deze afstanden zijn alleen te halen op de langere rechte gedeelten van de modelbaan.

In bogen moet de afstand tussen de portalen of masten veel kleiner zijn. Er moet voor gezorgd worden dat de rijdraad niet te ver uit het hart van het spoor komt te hangen. De lengte van de rijdraad tussen twee masten wordt bepaald door de volgende formule: 10 × √ R, waarbij R = boogstraal.

Voor Fleischmann Profi-Rail betekent dat bijvoorbeeld:

* 6120 (R1) 36° Ø746 mm R1 = 356,5 mm : 189 mm.
* 6125 (R2) 36° Ø873 mm R1 = 420,0 mm : 205 mm.

Omdat er in dit geval sprake is van kleine boogstralen, kunnen de portalen en masten optisch te dicht bij elkaar komen. Om de rijdraad toch boven het hart van het spoor te krijgen, worden op enkele plekken alleen masten geplaatst die de rijdraden naar buiten trekken. Op die plaatsen wordt dus geen hangdraad toegepast.

Halve trek

Op een modelbaan met kleine boogstraal, kunnen de bovenleidingportalen optisch te dicht bij elkaar komen te staan. De oorzaak hiervan ligt in het feit dat de rijdraad ongeveer boven het midden van de rails moet blijven. Het lijkt er dan een beetje op alsof de trein door een tunnel van portalen moet rijden. De oplossing is gebruik te maken van een zogenaamde 'halve trek' ook wel 'bochtaftrek' genoemd. De gewichtcomponent van de bovenleiding (rijdraad en draagkabel) wordt gecompenseerd door de hoek die de rijdraad/draagkabel trekt.

Er is wel een uitzondering; bij wissels wordt vaak een extra mast geplaatst om een hoek in de rijdraad te trekken, terwijl de draagkabel gewoon van de mast links naar de mast rechts van deze extra mast loopt.

Het is verstandig niet te veel 'halve trekken' achter elkaar gebruiken, omdat de bovenleiding anders te veel kan gaan dansen en lang na blijft deinen als er een trein gepasseerd is.


Meer informatie

Encyclopedie:Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie 

Laatste wijziging: 13 okt 2017 15:58 (CEST)