Het maken van een mal voor masten en portalenUit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Jan Willem Penris - Bewerkt door Hans van de Burgt
Om de verschillende profielen aan elkaar te solderen (of te lijmen), voor een mast of portaal, kunnen we het beste gebruik maken van een mal. Het geeft bij het monteren veel houvast, en bovendien zorgt de mal ervoor dat de maatvoering voor alle masten of portalen gelijk is. Met name het monteren van een haakse hoekverbinding zal zonder mal erg moeilijk zijn. Hieronder staan de gereedschappen en materialen vermeld die nodig zijn. Benodigheden:
WerkwijzeGa als volgt te werk:
Bouwbeschrijving van de malDe mal bestaat uit een onderplaat van aluminium en daarop blokjes van 10 × 10 × 15 mm aluminium met een groef erin. Let op..., de blokjes voor de verticale delen (mastpalen) zijn langer, ongeveer 30 mm. Dit geeft wat meer stabiliteit bij het bouwen van de masten maar heeft wel als nadeel dat ze meer klemmen. Met een smal vijltje met daaromheen een stukje schuurpapier kunnen we echter iets meer ruimte creëren. De overweging om de mal en de blokjes van aluminium te maken is simpel: het soldeer hecht namelijk niet aan de mal. De groef is drie mm breed en drie mm diep (Zie onderstaande tekening en foto).
In het getekende blokje (zie: tekening 01) ontbreken de bevestigingsgaten ten behoeve van M3 draadtap. Het andere is zichtbaar bij "A" op de tekening en wat minder op de foto. Dit gaatje loopt dwars door het blokje en is bedoeld als vast punt voor de uithouder. Na montage op de juiste plaats in de mal, kunnen we hier dwars door de ingelegde profielen boren. Teken de hartlijnen van het te maken portaal uit op de grote aluminiumplaat en bepaal de plaats van de blokjes. Op de kruising liggen aan weerszijden van de paal blokjes, deze zijn iets korter dan het hierboven getoonde exemplaar. Hieronder zien we het uiteindelijke resultaat.
De afwerkingDe mal, met alle blokjes op de juiste plaats, is grijs gespoten tegen de weerkaatsing van het flitslicht. Rechts van de horizontale blokjes zijn extra blokjes gemonteerd; deze zijn 1,5 mm dieper uitgefreesd. Deze hebben we nodig voor het vervaardigen volgens de complexe constructiemethode, zoals hierboven werd beschreven. Zie ook onderstaande foto, waar duidelijk de ruimte tussen paal en balk te zien is.
Voor een portaal met een dubbele bovenbalk (zie onderstaande foto) moet de groef in de blokjes dieper zijn. Houd hierbij de rode lijn aan. De blokjes aan de binnenzijde van de bovenbalk hebben een schuine groef, voor de hoekverstijving, deze is er later gewoon met een ijzerzaag ingezaagd.
Het setje van geboorde- en getapte blokjes wordt dan op de plaat gemonteerd door middel van kleine M3-boutjes met schuine kop (verzonken kop). Het gebruik van M3-boutjes met vlakke kop is ook mogelijk, maar dan moeten er onder de plaat een soort pootjes (afstandhouders) gemaakt worden, zodat deze niet op de boutkopjes ligt. Houd er rekening mee dat de gaten, die geboord worden om de blokjes vast te zetten, iets groter mogen zijn (± een halve mm), zodat de blokjes recht in het verlengde van de getekende lijn gemonteerd kunnen worden. Anders kunnen we de masten niet haaks maken. Bovenaan de mal zijn nog twee korte blokjes te zien, deze hebben als functie dat de paal die erin gelegd wordt, op de juiste hoogte boven de bovenbalk uitsteekt. Vergeet niet op de mal af te tekenen waar de "Bovenkant Spoorstaaf" (BS) is. Let erop dat de paal wat langer is; hij gaat immers ook nog een stukje de "grond" in, en/of hij wordt op een messing bout gesoldeerd. In alle gevallen is het handig om te weten hoeveel mm daar extra voor gerekend dient te worden. Dus ook aftekenen!
Meer informatie
Overgenomen van "https://encyclopedie.beneluxspoor.net/index.php?title=Het_maken_van_een_mal_voor_masten_en_portalen&oldid=52565"
Verborgen categorie: |