Persoonlijke instellingen

DinaSys draaischijfaansturing

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Draaischijfaansturing)
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Fred Eikelboom - Update door Fred Eikelboom


Inleiding

De Dinasys draaischijfaansturing is een printplaatje met sensoren en besturingselektronica welke onder een draaischijf wordt gemonteerd en waarmee de draaischijf via een PC kan worden bestuurd.

Een draaischijf met locomotiefloods is op veel modelbanen te vinden. De bediening van de draaischijf is vaak handmatig, zelfs op gedigitaliseerde modelbanen, terwijl toch ook vaak de wens bestaat om het in- en uitrijden van de locomotieven automatisch te laten gebeuren. Dit kan door in de draaischijf reed-contacten in te bouwen en de draaischijf te besturen vanuit Koploper. Op zich een werkende oplossing, maar het is wel een kwetsbare ingreep in een niet goedkoop apparaat.

Draaischijfaansturing DinaSys02.jpg
Afbeelding: 01
De DTS-print (voor schaal N en H0)
Foto gemaakt door: Frans Staal

Een minimale aanpassing aan de draaischijf, alleen maar het bevestigen van de "DinaSys Turntable Sensor print" (DTS) onder draaischijf en een magneetje lijmen onder de brug van de draaischijf, is voldoende om de draaischijf onder controle te krijgen. Dus; geen gaatjes boren, geen reed-contacten inbouwen, geen bedrading aanbrengen,

DinaSys draaischijfaansturing

De aansturing bestaat uit twee twee delen:

  • "DinaSys Turntable Sensor" print DTS of DTZ;
  • "DinaSys Turntable Controler" print DTC.
Draaischijfaansturing DynaSys01.jpg
Afbeelding: 02
De gemonteerde draaischijfaansturing
Foto gemaakt door: Frans Staal

Op de print (zie foto 01) zijn 48 sensoren aangebracht (niet zichtbaar op de foto, de sensoren zitten op de achterzijde van de print) die de positie van de brug detecteren en de bijbehorende elektronica stuurt deze informatie naar de USB-poort van de PC. Het gebruik van deze draaischijfbesturing is dus niet beperkt tot Dinamo.

De DTS print meet 20 × 20 cm, met daarop de 48 sensoren waarmee de exacte positie van de brug bepaald wordt en waardoor het langzaam opstarten en afremmen mogelijk is. Het met een ruk starten- en stoppen van de brug behoort hiermee tot het verleden. De DTS print wordt onder de draaischijf gemonteerd en is in principe geschikt voor elke draaischijf met een hoek van 7,5 graden tussen de sporen, in schaal N of H0, zoals de Fleischmann of Märklin draaischijf. De DTC zorgt niet alleen voor de communicatie met de PC en voor het aansturen van de draaischijfmotor, maar zorgt tevens voor het omschakelen van de rijspanning naar het juiste spoor.

DTZ DinaSys03.jpg
Afbeelding: 03
De DTZ-print (voor schaal Z) onder de Märklin 8998-draaischijf gemonteerd
Foto gemaakt door: Frans Staal

De DTS-print wordt onder draaischijf gemonteerd en met een "flat cable" verbonden aan de DTC. De print kan onder de draaischijf worden bevestigd met aluminium steunen, zoals getoond op foto 02. De exacte positie van het magneetje onder de brug bepalen (vanuit het hart van de schijf, maar vooral in de hoogte) is een secuur werkje. Wanneer de brug niet op de juiste plaats (exact tegenover een spoor) stopt, kan de hele print een stukje verdraaid worden. Speciaal voor Dinamo/DCC is hier een groot voordeel bij het toepassen van deze besturing: met slechts twee blokuitgangen (één voor de rijstroom op de brug en één voor alle opstelsporen) van een TM-H, zijn opstelsporen aan te sluiten op de draaischijf.

De draaischijf is via de PC handmatig te bedienen of met iTrain in een geprogrammeerde route.

De DTS is voor de schalen N en H0. De DTZ is voor schaal Z. Het besturen van een Fleischmann of Märklin draaischijf gebeurt in alle gevallen met de DTC en één DTS print (voor schaal N en H0) of DTZ print (voor schaal Z).

De DinaSys DTZ kan direct onder de Märklin 8998 draaischijf gemonteerd worden (schaal Z/1:220). Door gebruik te maken van bestaande schroefgaten aan de onderkant van de draaischijf is afregelen niet nodig.


Meer informatie

Encyclopedie
Beneluxspoor.net:
over opstelsporen.
Externe websites:
Dealer draaischijfaansturing.
Leon van Perlo. Dinamo treinbesturing.

Gerelateerde termen: Marklin, Maerklin, MärklinHoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie 

Laatste wijziging: 1 feb 2024 11:45 (CET)