Persoonlijke instellingen

Grote en kleine treinen

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Hans van de Burgt


Treinen spreken reeds generaties tot de verbeelding van velen. Dat geldt zowel voor treinen in het groot bij spoorbedrijven, zoals de Nederlandse Spoorwegen of de Deutsche Bundesbahn, alsmede voor treinen in het klein, de wereld van het modelspoor. Meestal zijn het mannen (en hun zoons), die zich vol overgave storten op grote en/of kleine modeltreinen…

Hoewel deze website zich richt op de wereld van de modeltreinen, blijft zij tevens voortdurend aandacht houden voor het Grootspoor. Modelspoor is immers altijd een schaalmodel hiervan.

Ns 2498.png Ns-2400-roco.png
Afbeelding: 01 Afbeelding: 02
NS 2400 schaal 1:1 NS 2400 schaal 1:87
Foto gemaakt door: Ruben Giesbertz Foto gemaakt door: Modelleisenbahn GmbH/Roco.cc


De modeltreinhobby kent globaal drie aspecten, te weten technische, landschappelijke en logistieke. Daarnaast verzamelen veel mensen modeltreinen. Tot de technische aspecten worden gerekend de elektrische installaties en -schakelingen en de eigenlijke infrastructuur. Tegenwoordig wordt vaak gekozen voor een combinatie van een modelspoorbaan met een besturingsprogramma via een computer. Daarbij kunt u dan zelf kiezen hoe actief u bent bij het besturen van de trein, terwijl de computer de beveiliging regelt.


De logistieke aspecten hebben betrekking op (het nabootsen van) een dienstregeling. Daarbij geeft het gebruik van een computer vaak de mogelijkheid van een (vol)automatisch bedrijf.
Modelspoorbanen komen voor in alle soorten en maten. Een juiste toepassing van schaal en thema maakt dat iedereen met deze hobby kan starten. De combinatie van het technisch- en creatief bezig zijn bij de modelspoorhobby, al-dan-niet in combinatie met het verzamelen van modellen, maakt dat modeltreinen nog steeds zeer geliefd zijn. De nabootsing van de werkelijkheid en de mogelijkheid een eigen werkelijkheid te creëren, spelen hierbij eveneens een rol.Meer informatie

Encyclopedie:
Beneluxspoor.net:
informatie over de 2400 in model.
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie 

Laatste wijziging: 21 jul 2016 19:35