Persoonlijke instellingen

Het Arduino board

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Fred Eikelboom


Inleiding

Arduino is de merknaam van een populaire serie microcontroller-boards:

 • Arduino UNO (UNO is Italiaans voor 1).
 • Arduino DUE (DUE is Italiaans voor 2).
 • Arduino 101
 • Arduino Micro
 • Arduino Mega
 • Arduino Nano
 • Arduino Pro
 • Arduino Pro Mini
 • Arduino Zero

Deze boards bestaan uit een Atmel ATmega microcontroller, enkele ondersteunende componenten, een aantal aansluitingen en een voeding. Met deze boards kunt u verschillende projecten 'zelf' aansturen. Een Arduino is geen mini-computer, want een computer bevat een processor en een Arduino heeft een microcontroller. De werking van de Arduino is te vergelijken met een mini-PLC. Wanneer aan bepaalde voorwaarden is voldaan, schakelt een uitgang iets in- of uit.

Arduino Serve Wouters-01.jpg
Afbeelding: 01
Het Arduino UNO board.
Foto gemaakt door: Servé Wouters.


Zustermerk

Op de Arduino-website staat het volgende te lezen: Arduino, inside the USA en Genuino, outside the USA. Genuino is het zustermerk van Arduino. Komt u dus een Genuino board tegen, dan is dat ook een Arduino, maar dan met een andere naamstempel er op.
Van de Genuino bestaan de volgende uitvoeringen:

 • Genuino UNO (UNO is Italiaans voor 1).
 • Genuino 101
 • Genuino Mega
 • Genuino Micro
 • Genuino Zero


Chinese import

In China worden goedkope kopiëen van de Arduino gemaakt. Daarmee gaan ze zelfs zo ver, dat de kleuren en de tekst 'Made in Italy' gekopiëerd worden.


Nog een fabrikant

Er bestaat inmiddels (medio jan 2016) ook al een 'NerO'. Dit is een verbeterde versie van de Arduino met een 'zwaardere' voeding (nu een geschakelde versie), aan de zijkant van het board gemonteerde leds, een aan/uitschakelaar en een micro-USB-aansluiting.


Het doel van de Arduino

Een Arduino-board is gemaakt om op een voordelige manier uw elektronicaprojecten aan te sturen. De microcontroller op het board is hier speciaal op geselecteerd. Een volwaardige computer met veel rekenkracht zou namelijk overbodig zijn voor dit doel en alleen maar tot hoge kosten leiden. De Arduino Uno heeft bijvoorbeeld een geheugen van slechts 32kB. Veel minder dan bijvoorbeeld een laptop, maar ruim voldoende om uw elektronicaprojecten aan te sturen.

Arduino is een open-source-systeem. Dit betekent dat alle ontwerpen van de diverse boards door iedereen te bekijken/gebruiken zijn. U mag zelfs uw eigen Arduino-board maken. De makers van Arduino hebben echter wel een belangrijke voorwaarde gesteld; U mag het zelfgemaakte board geen Arduino noemen. Het grote voordeel van dit soort open-source initiatieven is dat veel gebruikers hun kennis en creativiteit nu gemakkelijk in kunnen brengen. Er ontstaat op die manier al snel een grote groep mensen (community) die samen het originele idee kunnen verbeteren. En dat zien we ook terug op het BNLS-forum. Er werden/worden daar diverse projecten gestart op basis van de Arduino (zie 'Meer informatie').


Arduino Serve Wouters-02.jpg
Afbeelding: 02
Het Arduino UNO board.
Foto gemaakt door: Servé Wouters.

De hardware

Aan de microcontroller zitten een aantal ingangen en uitgangen, ook wel I/O's genoemd (I/O staat voor Input/Output). Er zijn bij de UNO zes analoge Inputs en 14 digitale In-/Outputs (waarvan er zes als PWM-regelaar gebruikt kunnen worden). De Outputs hebben een maximaal toegestane stroomafname van 40 mA per aansluiting.
De pinlayout is afhankelijk van het type Arduino. Bij een ander type kunnen dus meer- of minder aansluitingen aanwezig zijn.
Op een Input sluit u een sensor aan (bijv. een reedcontact of een temperatuursensor), op de bijbehorende Output een zogenaamde 'uitvoerder'. Dit kan bijv. een relais of een transistor zijn. De sensor geeft de Arduino een reden 'om iets te doen'. De 'uitvoerder' voert vervolgens de daadwerkelijke actie uit. De software bepaalt tussen deze beide stappen, wat er (eventueel) verder moet gebeuren.


Arduino shield

In 'goed Nederlands' heet dit een uitbreidingsboard. Een printplaat met onderdelen, die op de Arduino gestoken kan worden. Hiervoor zitten op de Arduino een aantal pinnen (printconnectoren).


De software

Het programmeren van een Arduino-board doet u via de Arduino IDE. Deze IDE is gratis te downloaden van de officiële Arduino-website en biedt u een volledige programmeeromgeving, met alle noodzakelijke elementen. De Arduino programmeertaal is gebaseerd op C/C++. De Arduino IDE is ook weer open-source. Dit betekent dat ook de Arduino IDE door iedereen vrij te gebruiken en bewerken is.


Arduino sketch

Een programma waarmee u het Arduino-board 'vertelt' wat deze moet doen, heet een 'sketch'. Een sketch bevat alle noodzakelijke opdrachten om het project goed te laten functioneren. Deze opdrachten worden via de IDE omgezet in concrete taken voor de hardware. U kunt zelf een sketch schrijven, maar via de grote Arduino-community zijn ook al heel veel kant-en-klare sketches te vinden voor tal van inspirerende projecten. U kunt deze sketches compleet overnemen of er juist delen uitpakken die voor uw project/toepassing interessant zijn.


Meer informatie

Beneluxspoor.net:
Arduino Werkgroep.
Arduino en LocoNet.
Arduino en Selectrix.
Dioramaverlichting m.b.v. Arduino.
MARDEC (Multifunctionele ARduino dcc DECoder).
Modelbaanbesturing met Arduino.
Moduleverlichting met Arduino.
Woonhuis en straatverlichting.
Zelfbouw DCC Centrale.
Externe websites:
Arduino.
NerO. Verbeterde uitvoering van de Arduino.
Gebruiksaanwijzing MARDEC (Multifunctionele ARduino dcc DECoder).
Arduino community (Wiki).
Genuino.


BronnenHoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie 


Laatste wijziging: 26 dec 2017 16:06 (CET)