Persoonlijke instellingen

Het testen van een fototransistor

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Fred Eikelboom - Update door Fred Eikelboom


Een fototransistor kunnen we gebruiken in bijv. een lichtsluis voor het detecteren van treinen. Wanneer we een fototransistor willen gebruiken, moeten we natuurlijk weten of deze in goede staat is. Hier wordt beschreven hoe we te werk gaan bij het testen.

FotoTransistor Test01.gif
Afbeelding: 01
Testen van NPN fototransistor
Tekening gemaakt door: Fred Eikelboom

NPN fototransistor testen

Om snel te kunnen zien of een NPN-fototransistor werkt, kunnen we dat op deze manier testen:
We sluiten een weerstand van minimaal 10K aan op een 12 Volts (gelijkspannings)voeding. De emitter van de fototransistor sluiten we aan op de massa en de collector op de 10K-weerstand.
We zetten de multimeter op het 20 Volt DC-bereik (of op het dichtbijzijnde hogere bereik) en sluiten de rode draad van de multimeter aan op het knooppunt R1/collector T1 en de zwarte draad op de massa. Wanneer de lamp (of led) uit is (zie: fig. 1) moet de waarde van de meter op ongeveer 11 tot 11,7 Volt liggen. Wanneer we nu een brandend lampje (of een led) op de fototransistor richten, moet de meter een lage waarde aanwijzen (zie: fig. 2), zo ongeveer 0 tot 1 Volt.


FotoTransistor Test02.gif
Afbeelding: 02
Testen van PNP fototransistor
Tekening gemaakt door: Fred Eikelboom

PNP fototransistor testen

Bij het testen van een PNP-fototransistor moeten we de weerstand en fototransistor van plaats verwisselen.
De emitter van de fototransistor sluiten we nu aan op de voeding, en de collector op de 10K-weerstand. We zetten de multimeter weer op het 20 V DC-bereik (of op het dichtbijzijnde hogere bereik) en sluiten de rode draad van de multimeter aan op het knooppunt R1/collector T1 en de zwarte draad op de massa. Wanneer de lamp (of led) uit is (zie: fig. 3), moet de waarde van de meter op ongeveer 0 - 1 Volt liggen. Wanneer we nu een lampje (of een led) op de fototransistor richten, moet de meter een hogere waarde aanwijzen (zie: fig. 4), ongeveer 11 - 11,4 Volt.


Meer informatie

Encyclopedie:Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie 

Laatste wijziging: 15 feb 2023 10:50 (CET)