Persoonlijke instellingen

Inleiding analoge baanbesturing

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Fred Eikelboom


Analoge baanbesturing

Bij een analoog bestuurde modelspoorbaan worden de treinen 'bestuurd' door de hoogte van de spanning op de rails te variëren. De loc of trein pikt die spanning via de wielen op en zal, al naar gelang de hoogte van de spanning, sneller of langzamer rijden. Het regelen van deze spanning gebeurt meestal met een regelbare transformator. Deze methode is eenvoudig, maar ook zéér beperkt, o.a. door het ontbreken van een lastregeling, en het feit dat meerdere loc's niet onafhankelijk aangestuurd kunnen worden.

SignaalAnaloog.gif
Afbeelding: 01
De vorm van de analoge spanning, gedurende één periode
Tekening gemaakt door: Fred Stevens


Een kenmerkend nadeel van deze methode, is te zien aan het gedrag van de verlichting in de loc, het treinstel, of de trein. De lampen zullen immers, afhankelijk van de hoogte van de aangeboden spanning, helder of zwak oplichten.
Bovendien biedt deze methode weinig mogelijkheden om meer dan één loc of trein te besturen. Immers, alle loc's of treinen op de rails zullen gaan rijden wanneer er spanning wordt aangeboden. Dit probleem kan worden opgelost door zogenaamde baanvakken (blokken) te maken, die elk met een afzonderlijke transformator geregeld worden. De loc of trein die zich in een bepaald baanvak bevindt, kan zo afzonderlijk van de overige loc's of treinen bestuurd worden.


Computergestuurd rijden

Kan een analoge baan bestuurd worden via de computer? Ja, dat kan met het systeem van de HCCM, het MpC-systeem van Gahler und Ringstmeier en het Dinamo-systeem van Leon van Perlo (zie hieronder bij 'Meer informatie'). Elektronica en besturingstechniek zijn wel de bekendste computergestuurde analoge blokgestuurde systemen. Net zoals met een standaard transformator, worden de treinen in de blokken 'aangestuurd' door de spanning op de rails te verhogen (om sneller te laten rijden) of te verlagen (om langzamer te laten rijden). Dit noemt men ook wel 'Blokgestuurd' rijden.

Lees ook de artikelen Systemen en Basis railsystemen over het Twee- en Drierailsysteem en de basis railsystemen (zie 'Meer informatie').


Meer informatie

Encyclopedie:
(Tweerail- of Drierail).
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie