Persoonlijke instellingen

Systeem HCCM

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Ronald Koerts


Inleiding

Het systeem HCCM is ontworpen en bedacht door de HCC gebruikers, die sinds 1978 verenigd zijn in de HCC Modelbaanautomatisering Gebruikersgroep (HCCM). Het systeem is ontworpen op basis van het verdelen van de modelbaan in blokken en het rijden met analoge locomotieven. In het systeem krijgt ieder blok zijn eigen printplaat, die alles voor dat blok regelt. Ook alle overige elektrische onderdelen voor het laten rijden van modeltreinen, zoals wissels, seinen en ontkoppelaars krijgen hun eigen printplaten. Alle printplaten zijn verbonden met een hoofd-printplaat; deze is via een interface verbonden met de computer.

Het systeem kan niet werken zonder een computer. In de loop der jaren is het systeem verder verfijnd en aangepast. Het HCCM-systeem werkt samen met het treinbesturingsprogramma 'Koploper'. Daarnaast is het mogelijk gemaakt dat er met treinen gereden kan worden die voorzien zijn van een digitale decoder.

Zelfbouw

Het HCCM systeem is alleen te verkrijgen bij HCC modelbaanautomatisering en dient zelf in elkaar gezet c.q. -gesoldeerd te worden. Daardoor is dit systeem minder geschikt voor de beginner zonder enige elektronica-kennis en -ervaring.


Meer informatie

Externe website:
Uitgebreide uitleg over modelbaan-automatisering.Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie 

Laatste wijziging: 19 apr 2023 11:24 (CET)