Persoonlijke instellingen

Blokgestuurd rijden

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Ronald Koerts


Inleiding

Geautomatiseerd rijden is niet iets van de laatste jaren. Al in de jaren 1970 werden de eerste - door elektronica gestuurde - systemen ontwikkeld, om de treinen met een computer aan te sturen. Deze systemen werken volgens het principe van bloksturing. Daarbij wordt de baan verdeeld in blokken. In ieder blok mag zich maar één loc of trein bevinden. De snelheid wordt per blok geregeld en bij de eerste systemen deed men dit nog met een standaard transformator. Dus wordt in het blok de spanning op de rails verhoogd (om de trein sneller te laten rijden) of verlaagd (om de trein langzamer te laten rijden). Het grote voordeel van blokgestuurd rijden is, dat er geen aanpassingen in de modeltreinen en locomotieven gedaan hoeven te worden. Hierdoor kunnen alle treinen zonder problemen rijden met het systeem. Een nadeel kan zijn dat sommige systemen niet overweg kunnen met digitale locomotieven en treinen.

Zelfbouw

De meeste blokgestuurde systemen zijn bedoeld als zelfbouwprojecten, waarbij de gebruiker de benodigde hardware (deels) zelf in elkaar soldeert. Daardoor zijn deze systemen niet echt geschikt voor de beginner zonder soldeer- en/of elektronica ervaring.

Hoeveel blokken?

Stel dat er drie treinen op de baan moeten rijden, één blok voor een trein plus een vrij blok zou betekenen dat 4 blokken genoeg zijn...? Helaas, vier blokken voor drie treinen betekent dat er altijd twee stilstaan.

Onderstaande is misschien wat moeilijk te begrijpen, maar uitgaande van vier blokken in een cirkel, waarbij drie treinen achter elkaar rijden:

  • Wanneer de eerste trein het vrije blok 4 inrijdt, stopt deze voor het volgende bezette blok (blok 1), dat bezet gehouden wordt door trein drie.
  • De tweede trein (uit blok 2) gaat rijden en stopt meteen weer in blok 3. De eerste trein houdt nu blok 4 bezet.
  • Daardoor kan trein 3 uit blok 1 doorrijden naar blok 2, enz.

Kortom, het spul staat meer te wachten dan dat er iets rijdt. Dus hoe meer blokken, des te langer een trein kan doorrijden voordat het blok er voor bezet is.

Overzicht

Hieronder staan enkele bekende en minder bekende systemen vermeld:


Meer informatie

Encyclopedie:
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie 


Laatste wijziging: 19 dec 2015 17:25 (CET)