Persoonlijke instellingen

Natuurlijke materialen

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Hans van de Burgt


HvG-01.jpg
Afbeelding: 01
Bomen op kweek (Teloxis)
Foto gemaakt door: Huub van Ginhoven

Natuurlijke materialen kunnen worden gebruikt om goedkoop bomen op schaal te maken. Hiervoor lenen zich de meest uiteenlopende takjes, worteltjes, kruiden en soorten mos. Een tochtje naar het dichtstbijzijnde bos kan een keur aan bruikbare spulletjes opleveren. Daarna is het de kunst om deze grondstoffen tot één geheel - een boom - samen te voegen.

De materialen moeten eerst van diverse ongerechtigheden ontdaan worden. Was ze eerst in water; ook de al gedroogde (en dus hard geworden) stukjes mos absorberen dan weer zoveel water, dat ze zacht en kneedbaar worden. Dit vergemakkelijkt het zuiveren. Laat tot slot het water er uit lekken en knijp het mos, als het mogelijk is, voorzichtig uit. Leg vervolgens alles in een fixeeroplossing.

Fixeeroplossingen

Glycerol - water

De meest gebruikte fixeeroplossing bestaat uit een mengsel van één deel glycerol (als glycerine verkrijgbaar bij de drogist of apotheek); op twee á drie delen water. Hier moeten de takjes, worteltjes of mossen dan één- tot drie dagen in blijven liggen. Houd ondertussen het deksel op de pot.
Laat daarna de gefixeerde materialen minstens een half uur drogen op een krant, voordat ze met een (wateroplosbare) verf kunnen worden gekleurd. Het helpt als er een klein beetje glycerol wordt toegevoegd aan de gebruikte verf.
De fixeeroplossing moet regelmatig worden ververst.

Glycerol - aceton - alcohol

Een ander - maar beter werkzaam - fixeermiddel bestaat uit een mengsel van één deel aceton, één deel glycerol en twee delen alcohol. Hier mogen de voordien gereinigde materialen pas in wanneer ze kurkdroog zijn; dit verlengt de levensduur van de fixeeroplossing aanzienlijk. Na een dag kunnen de materialen er weer uit gehaald worden om te drogen.

Fixeeroplossingen Mengverhouding
Glycerol - water 1 : 2 of 1 : 3
Glycerol - aceton- alcohol 1 : 1 : 2
Houtlijm - water 2 : 1 of 3 : 1
Verf - terpentine 1 : 1 of 2 : 1
Latexrubber onvermengd
Tabel: 01
Tabel gemaakt door: Hans van de Burgt
Let-op.jpg
  LET OP
Alcohol is zeer brandgevaarlijk! Zorg ook voor goede ventilatie. Werk bij voorkeur in de buitenlucht.

Alternatieven

Dikkere takjes kunnen ook goed worden gefixeerd door deze onder te dompelen in verdunde houtlijm of verf, of in te smeren met latexrubber. Voor mossen is dit ongeschikt; die worden dan veel te brokkelig. Fixeren moet, anders zal de gemaakte boom vroeg of laat uiteenvallen.

Voor kleine (en dus niet zulke kwetsbare) struiken is het gebruik van natuurlijke materialen eigenlijk de beste methode. Bij het gebruik van grote bomen bestaat het risico dat de tere en breekbare bouwsels onherstelbare schade oplopen bij een ontsporing van de modeltrein.


Meer informatie

Encyclopedie:
Naaldbomen van ijzer- of koperdraad.Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie 

Laatste wijziging: 22 apr 2024 10:09 (UTC)