Persoonlijke instellingen

Natuurlijke materialen

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Hans van de Burgt


HvG-01.jpg
Afbeelding: 01
Bomen op kweek (Teloxis)
Foto gemaakt door: Huub van Ginhoven

De goedkoopste methode om bomen na te bouwen op schaal, is gebruik maken van natuurlijke materialen. Hiervoor lenen zich de meest uiteenlopende takjes, worteltjes, kruiden en soorten mos. Een tochtje naar de dichtstbijzijnde bossen kan een keur aan bruikbare spulletjes opleveren. Daarna is het de kunst om deze grondstoffen tot één geheel - een boom - samen te voegen.

Maar voordat u hiermee kunt beginnen, zult u de materialen eerst van diverse ongerechtigheden moeten ontdoen. U wast ze eerst in water; ook de al ingedroogde (en dus hard geworden) stukjes mos absorberen dan weer zoveel water, dat ze zacht en kneedbaar worden. Dit vergemakkelijkt het zuiveren. Laat tot slot het water er uit lekken en knijp het mos, als het mogelijk is, voorzichtig uit. Vervolgens werpt u alles in een fixeeroplossing (zie onderstaande tabel).

Fixeeroplossingen

Fixeeroplossingen Mengverhouding
Glycerol - Water 1 : 2 of 1 : 3
Glycerol - Aceton- Alcohol 1 : 1 : 2
Houtlijm - Water 2 : 1 of 3 : 1
Verf - Terpentine 1 : 1 of 2 : 1
Latexrubber Onvermengd
Tabel: 02
Tabel gemaakt door: Hans van de Burgt

Glycerol—water

De meest gebruikte fixeeroplossing bestaat uit een mengsel van één deel glycerol (als glycerine verkrijgbaar bij de drogist of apotheek); op twee à drie delen water. Hier moet u de takjes, worteltjes of mossen dan één- tot drie dagen in laten liggen. Houd ondertussen het deksel op de pot.
Daarna laat u de gefixeerde materialen minstens een half uur drogen op een krant, voordat u met een (wateroplosbare) verf de zaak gaat kleuren. Het helpt als u een klein beetje glycerol toevoegt aan de verf die u gebruikt.
Het spreekt voor zich dat u de fixeeroplossing regelmatig ververst.

Glycerol—Aceton—Alcohol

Een ander - maar beter werkzaam - fixeermiddel bestaat uit een mengsel van één deel aceton, één deel glycerol en twee delen alcohol (pas op: duur en brandgevaarlijk!) Hier moet u de voordien gereinigde materialen pas inwerpen wanneer ze kurkdroog zijn; dit verlengt de levensduur van de fixeeroplossing aanzienlijk. Na een dag kunnen de materialen er weer uit gehaald worden en kunnen ze drogen.

Let-op.jpg
  LET OP
Alcohol is zeer brandgevaarlijk! Zorg ook voor goede ventilatie. Werk bij voorkeur in de buitenlucht.

Alternatieven

Grotere takjes kunnen ook goed worden gefixeerd door deze onder te dompelen in verdunde houtlijm of verf, of in te smeren met latexrubber. Voor mossen is dit ongeschikt; die worden dan veel te brokkelig. Feit blijft dat fixeren moet, ander zal de boom die u maakt vroeg of laat uiteenvallen.

Voor kleine (en dus niet zulke kwetsbare) struiken is het gebruik van natuurlijke materialen eigenlijk de beste methode.
Voor het maken van grote bomen, loopt u echter het risico dat de tere en breekbare bouwsels onherstelbare schade oplopen bij een ontsporing van uw modeltrein.


Meer informatie

Encyclopedie:
Naaldbomen van ijzer- of koperdraad.Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie 

Laatste wijziging: 4 dec 2017 18:29 (UTC)