Persoonlijke instellingen

Realistische modelbomen

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Jos Geurts


De volgende werk- of bouwbeschrijving is vooral bedoeld voor het maken van bomen die op de voorgrond staan/die 'in het zicht' staan. Het omschrijven/beschrijven van het tot stand komen van het 'skelet' van een boom is niet eenvoudig. Het in praktijk brengen - zeker in het begin - evenmin. Maar ..., zoals gebruikelijk in de modelbouw: na en paar keer lukt het steeds beter.

JG-02.JPG
Afbeelding: 01
Realistische bomen
Foto gemaakt door: Jos Geurts


Wat heeft u nodig?

 • Draad: gelakt bloemistendraad (meestal groen) 0,39 mm doorsnede voor het 'fijne werk' 0,6 mm doorsnede voor het wat 'grovere werk' en 1 mm als kerndraad voor de wat grotere bomen.
 • Stevig ijzerdraad één á twee mm doorsnede.
 • Grondverf (voor ijzer) uit de pot of uit een spuitbus (u zou hiervoor ook 'Rode Menie' kunnen gebruiken, dat spul droogt lekker snel op).
 • Lijm uit een spuitbus bijv. van BISON.
 • Houtlijmmengsel: houtlijm + druppels afwasmiddel + klein beetje water + Acrylverf als hoofdkleur van de stam en takken.
 • Scherpe snijtang voor de ijzerdraadjes.
 • Scherpe schaar om de kunststofvezels te snijden.
 • Zak kunstvezels; filtermateriaal van filters die gebruikt worden bij tuinvijverfilters. Dit is o.a. te koop bij alle goed gesorteerde tuincentra of vijverwinkels/shops. Prijs ongeveer €3 per zak (= goed voor 300 boompjes of meer).
 • Of kunstvezels die gebruikt worden in de bloemistenindustrie: 'Decotwister' Dit zijn iets dikkere vezels dan de 'wasemkapfilters' en dus merendeels (nog) idea(a)l(er) voor ons doel! Deze vezels zijn zelfs verkrijgbaar in verschillende kleuren. O.a. zwart, bruin, donkergroen, oker en steenrood/bruin.
 • Spuitbus met donkergroene Alkydeverf. (zorgt voor de stevigheid van de 'twijgen').
 • Grasvezels: 'fijn' van bijv. Noch, Busch of Faller.
 • Theezeefje.
 • Zaagsel: fijn (m.b.v. theezeefje gezeefd) en grof (m.b.v. bakzeef, gebruikt om meel o.i.d. te zeven).
 • Grote kartonnen (schoenen)doos waarvan de bodem en de zijkanten dicht moeten zijn (eventueel met plakband de naden van de doos afdichten).
 • Smalle dunne penseel (absoluut geen dure Marterhaarpenseel). Gewoon van de Lidle of Aldi.
 • Latexmuurverf: van de bouwmarkt. In oneindig veel kleuren te koop.

Begin met de stam

We beginnen met het maken van de stam, waar u zodadelijk de bloembinddraden omheen wikkelt. Een stukje stevig ijzerdraad van ongeveer 10 tot 12 cm vormt de 'kern' van de boom. Het onderste gedeelte van deze draad laten we vrij (twee á drie cm). Hierdoor hebben we een goed houvast tijdens het bewerken, en kunnen we de boom, wanneer hij af is, 'verankeren' in de bodem.

De eerste draad draaien we van begin af aan gelijkmatig en strak om de kern heen. De afbeelding hierboven laat een stam zien met enkele afgestorven takken zoals een Grove Den.

Meestal zal het eerste draadje (plus misschien nog één extra …) helemaal om de kern gedraaid moeten worden om een stamhoogte te bereiken van ongeveer drie á vier cm (= ongeveer 5,5 meter dus een 'Laanboom').

Groveden-02.jpg
Afbeelding: 02
Bevestigen van de 'takken' aan de stam
Tekening gemaakt door: Jos Geurts


Groveden-03.jpg P1110539.JPG
Afbeelding: 03 Afbeelding: 04
Het 'geraamte' van de boom Nog een 'geraamte' van een boom
Foto gemaakt door: Jos Geurts Foto gemaakt door: Jos Geurts


Takken

Hieronder een tekening hoe u een tak kunt verlengen, of meer twijgen kunt maken. Wanneer u de lus doorknipt (hij mag niet groter zijn dan twee cm) heeft u dus twee twijgen. Is de lus groter dan vier cm dan kunt u er weer twee kleine lussen van maken en die elk minimaal viermaal draaien, alvorens ze door te knippen. Het resultaat is dan weer vier twijgen!

Groveden-04.jpg
Afbeelding: 05
Twijgen aan een tak maken
Tekening gemaakt door: Jos Geurts


Zo draait u alle takken van het boompje, tot aan de top. Vanzelfsprekend worden de takken naar boven toe korter. In het begin is het een kwestie van uitproberen, om te zien wat het resultaat zal zijn. Maar na het maken van enkele boompjes of struikjes weet u ongeveer 'hoe', en heeft u misschien de juiste draai al gevonden!

Een vuistregel kan hier niet zomaar gegeven worden, want de natuur is grillig genoeg; dus mislukte bomen bestaan bijna niet: elke 'foute' boom zal altijd wel ergens te verwerken zijn! Het enige wat aan te geven is, is dat de onderste takken vanaf de stam in schaal N meestal 12 'windingen' krijgen, en hoe hoger aan de stam, hoe minder het aantal.
Is de totale boom gewikkeld, dan kunt u al proberen om de takken in de juiste stand te buigen, zodat u al een beetje een indruk krijgt van de uiteindelijke vorm van het boompje.

Nu worden de lussen met een scherpe schaar- of snijtang doorgesneden. Dit hoeft niet persé exact in het midden. De uiteinden van de doorgeknipte lussen worden nu voorzichtig rechtgebogen, en zoveel mogelijk in hun uiteindelijke vorm gebogen. Dit kan met de vingers of met een tangetje met een 'platte bek' (zgn. platbektang). Hier is het gewoon uitproberen wat u het prettigste vindt. (Let op!; het kan behoorlijk prikken wanneer u de zaak met de vingers rechtbuigt).

Groveden-05.png
Afbeelding: 06
Het geraamte van de boom
Foto gemaakt door: Jos Geurts


Schors aanbrengen

Als dit werkje voltooid is, kan de boom in de Primer worden gezet. Dit kan handmatig met de kwast, of met de spuitbus/airbrush. We laten de boom een dagje drogen. Is de boom eenmaal droog dan kunnen we beginnen met het aanbrengen van schors-imitatie d.m.v. het gezeefde zaagsel en de houtlijmmix (zie hierboven bij: Wat heeft u nodig).
Allereerst smeert u met een lange dunne kwast/penseel de hele stam in met deze mix, en meteen daarna strooit u met een theezeefje het zaagsel erover. Voor de stam gebruikt men merendeels het grove zaagsel en voor de twijgen het fijne. Om vooral de stam meer volume/dikte te geven geeft u deze een tweede laag met 'mix' en zaagsel.

Groveden-06.png
Afbeelding: 07
Schors op de stam aangebracht
Foto gemaakt door: Jos Geurts


De stam kan ook 'glad' worden afgewerkt, zoals soms bij Beuken het geval kan zijn.

Groveden-07.png
Afbeelding: 08
Schors op de takken aangebracht
Foto gemaakt door: Jos Geurts


Is de boom helemaal behandeld, dan kan deze weer 'in de wacht' totdat deze droog is. Dit is meestal een dag later. De boom krijgt dan een basiskleur met de Latexmuurverf m.b.v. een kwastje. De Latexmuurverf kan eventueel verdund worden met een beetje water, waaraan wat druppeltjes afwasmiddel toegevoegd zijn, zodat de verf gemakkelijker hecht aan het droge zaagsel. Daarna de boom weer laten drogen.

Groveden-08.png
Afbeelding: 09
Basiskleur aanbrengen
Foto gemaakt door: Jos Geurts


Groveden-09.png
Afbeelding: 10
Een kale boom
Foto gemaakt door: Jos Geurts


Twijgen / bladeren

Intussen maken we de heel fijne twijgen klaar, anders gezegd: we gaan de vezels van het filtermateriaal dat we in een zak bij een tuincentrum of vijverspeciaalzaak gekocht hebben, in fijne stukjes knippen.

Groveden-10.png
Afbeelding: 11
Materiaal voor het gebladerte
Foto gemaakt door: Jos Geurts


Dit doen we door een pluk filterwatten uit de zak te halen en de pluk voorzichtig iets uit elkaar te trekken, en dan vanuit één kant (reepje voor reepje) in stukjes van ongeveer een halve cm tot max. één cm te knippen, en deze in de schoenendoos te laten vallen. De geknipte vezels niet aandrukken. Meestal zijn twee flinke plukken voldoende voor een N-boompje.

Neem nu de spuitbus in de ene hand en het boompje in de ander en spuit een weinig over de buitenkant van de twijgen/takken van het boompje. Natuurlijk niet in de directe nabijheid van de doos met geknipte vezels!
Direct erna houdt u het boompje - met de top omhoog - boven de doos met de vezeltjes. Laat nu voorzichtig enkele plukken geknipte vezels bovenop de top van de boom vallen. Met de vinger onder tegen de stam tikken zodat overtollige materiaal in de kartonnen doos valt. Herhaal dit procedé omdat anders de boom te karig bedeeld wordt met 'fijne twijgen' (Is ook een kwestie van smaak).

Zoals met veel dingen op de modelbaan, ook hier: liever iets te weinig dan teveel!
U zult merken dat tikken met de vinger onder tegen de stam niet voldoende zal zijn om de losse vezels te verwijderen. Pluk voorzichtig met de vingers, of een pincet- en/of een harde smalle borstel het overtollige materiaal weg. Mochten er dan nog vezels op die plaatsen kleven waar ze eigenlijk niet behoren te zitten, dan kunt u met een penseel met een beetje terpentine de vastgeplakte vezels verwijderen/opschuiven. De terpentine 'lost' de lijm namelijk op. Hierna knipt u met een scherpe schaar de grove vorm van de boom (bijv. te ver uitstekende vezels).

Let-op.jpg
  LET OP
De spuitlijm is nog/blijft kleverig. Er kunnen vezels blijven plakken aan de scherpe schaar! (In dat geval kunt u de schaar even in de terpentine dopen.)


Detail schaal H0 boom, met vezels en 'basiskleur'

klein
Afbeelding: 12
Vezels aangebracht
Foto gemaakt door: Jos Geurts

Is dit alles naar tevredenheid verlopen, dan wordt de hele boom bespoten met een 'basiskleur' uit een spuitbus (Alkyde, want dat geeft nog meer stevigheid aan de vezels) Met 'basiskleur' bedoelen we de uiteindelijke/ karakteristieke kleur die de stam en twijgen van de uit te beelden boom hebben (bijv. Grove Den = licht steenrood of Berk = dus NIET knalwit, maar gebroken-wit).
Als voorbeeld een Grove Den, nog zonder filtervezels....

klein
Afbeelding: 13
Grove Den
Foto gemaakt door: Jos Geurts


... en een Grove Den met filtervezels:

klein
Afbeelding: 14
Grove Den met fijnere takken
Foto gemaakt door: Jos Geurts


Is de boom 'in wording' droog, dan kunnen we beginnen met het aanbrengen van de blaadjes.
Even een woordje vooraf:
Probeer het loof dat u gebruikt aan te passen aan de vegetatie die al op de modelbaan staat/aanwezig is. Met andere woorden; probeer in ieder geval de kleur en textuur hetzelfde te houden en gebruik niet te veel merken door elkaar. Hebt u nog niets van vegetatie, kies dan voor één of twee soorten, en breng variatie aan in kleur door bijv. heel even met de spuitbus (lichtere of donkere kleur) over de voltooide boom te spuiten.

Maar nu eerst het loof:
Voor schaal N lijken/zijn 'fijnkorrelige' materialen te prefereren boven ’grovere’.
Een voorbeeld: liever FINE turf van Woodland dan COARSE turf. Maar dit laten we aan u zelf over. Iedereen heeft tenslotte een eigen smaak … (Ook gekleurd fijn zaagsel is heel goed mogelijk).
Voordat de blaadjes er aan geplakt worden kunt u, zeker als u 'Fine' turf/zaagsel gebruikt, eerst en alléén de twijgen licht bespuiten met de spuitlijm (alléén de buitenkant van de kroon) en de twijgen lichtjes bestrooien (met behulp van een theezeefje!) met kleine grasvezeltjes van Noch, Busch of Faller. Maak niets uit welk merk, ook hier weer uitproberen wat u mooi/voldoende vindt.

En nu is dan eindelijk het moment aangebroken dat we de boom gaan voorzien van loof.
Hierbij kunt u als volgt te werk gaan:
Eerst alléén de twijgen donkergroen spuiten m.b.v. een spuitbus.

Dit kan ook gedaan worden voordat de grasvezels aangebracht worden.
Dan de boom onderaan bij de stam/grondpin vasthouden, en weer lichtjes de buitenkant van de kroon bespuiten met de spuitlijm. We gaan nu meteen naar de doos met 'Fine turf' van Woodland.
Met een theezeefje verdeelt u behoedzaam de turf over de kruin van de boom. Niet teveel in één keer. Het is beter twee- of zelfs driemaal een beetje turf over de boom te strooien, dan in één keer de boom te laten 'dichtslibben' met de minivlokjes.

Combinaties van kleur/soorten turf zijn ook denk/dankbaar. Gewoon uitproberen wat past op uw modelbaan.
De boompjes kunt u verder nog realistischer maken d.m.v. spuitbuskleuren of airbrush of drybrushmethode voor bijv. het accenturen van de stam. Zo kunt u elke boom een eigen 'gezicht' geven.


Grove Den met grasvezels

klein
Afbeelding: 15
Grove Den met naalden
Foto gemaakt door: Jos Geurts


Het eindresultaat:

klein
Afbeelding: 16
Een Grove Den, bijna niet van echt te onderscheiden
Foto gemaakt door: Jos Geurts


Een Berk:

klein
Afbeelding: 17
Een groepje berken
Foto gemaakt door: Jos Geurts


Wanneer u eenmaal deze techniek in de vingers hebt, zult u vast en zeker mooie eigengemaakte bomen op uw modelbaan hebben, die zich duidelijk onderscheiden van de industrieproducten. Zelfs beter en/of mooier dan die gemaakt zijn met SILFLOR?

Hier nog enkele resultaten van deze techniek:


Grove Dennen in schaal H0, 20 - 25 cm:

klein
Afbeelding: 18
Een groepje Grove Dennen
Foto gemaakt door: Jos Geurts


Eik in schaal H0, 15 cm:


klein
Afbeelding: 19
Een prachtige eik
Foto gemaakt door: Jos Geurts


Beuk:

klein
Afbeelding: 20
Een prachtige beuk
Foto gemaakt door: Jos Geurts


Als laatste een opmerking: bomen bouwen met deze techniek is er één van 'doorbijten en niet opgeven'. U moet het blijven proberen ...

JG-03.JPG
Afbeelding: 21
Een statige eik
Foto gemaakt door: Jos GeurtsMeer informatie

Encyclopedie:
Beneluxspoor.net:
over het maken van bomen.
Externe websites:
Kant-en-klare bomen.
Kant-en-klare bomen.
o.a Lasercut bladeren voor het maken van bomen.
Kant-en-klare bomen.
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie