Persoonlijke instellingen

Verlichting van de treintafel

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Fred Eikelboom


Wanneer u besloten hebt om een treintafel (of modules) te bouwen, is het wellicht handig om over de verlichting van de treintafel na te gaan denken. U kunt namelijk vòòr het bouwen van de tafel beter eerst de verlichting in orde brengen, omdat u dan nog overal gemakkelijk bij kunt.
Welk type verlichting u boven de treinentafel maakt (gaat maken), hangt af van uw eigen smaak en de grootte van uw portemonnee.


Conrad-058760-8J-RGB-LEDstrip.jpg
Afbeelding: 01
RGB led-strip met voeding en kleurenregelaar.
Bron: Conrad.nl


Als verlichting kunt u kiezen uit:


Gloeilampen

Dit type verlichting kenmerkt zich door het gelige licht. Nadeel zijn de hoge energiekosten en de korte levensduur (ca. 1000 branduren). Gloeilampen mogen sinds 2012 niet meer verkocht worden, maar wellicht hebt u nog een voorraadje in huis.


Halogeenlampen (spotjes)

Een halogeenlamp is een gloeilamp, waarbij de ballon gevuld is met een inert gas onder hoge druk. Aan dit gas wordt een kleine hoeveelheid halogeen (broom of jodium) toegevoegd, waaraan de lamp zijn naam ontleent. Een halogeenlamp heeft een hoger rendement (lichtopbrengst per hoeveelheid toegevoerde energie) en een langere levensduur dan een gewone gloeilamp. Wanneer u de halogeenlampen op een dimmer aansluit, kunt u de verlichting mooi regelen, vooral in combinatie met TL-verlichting.
Daar halogeenlampen nogal hitte afgeven, is het raadzaam ze op voldoende afstand van de treintafel/module te plaatsen. Het zou natuurlijk zonde zijn wanneer uw treinen in een soort druipkaarsen veranderen.


TL-buizen en spaarlampen

De traditionele TL verlichting, die licht produceert door fluorescentie. De Tl-buis heeft een lange levensduur en grote lichtopbrengst (vijf á zes keer meer dan een gloeilamp).Ze hebben in vergelijking met gloeilampen, lage kosten. Tegenwoordig zijn de buizen ook verkrijgbaar in (bijna) daglichtkleuren. TL staat voor 'Tube Luminescent' of wel 'lichtgevende buis'.
Spaarlampen zijn TL-buizen in compacte vorm. De voorschakelelektronica bevindt zich in de lampvoet.


Led-TL

In tegenstelling tot de traditionele TL verlichting, die licht produceert door gasontlading (fluorescentietechniek), worden leds elektronisch aangestuurd door een 'driver'. De driver is een PCB (printplaat met elektronica).
led-TL bestaat uit een glazen buis met daarin een behoorlijk (=groot) aantal -op een stugge strip gemonteerde- leds met doeltreffende elektronische stroombegrenzing. Dit type verlichting bestaat in twee uitvoeringen;

  • Led-TL met interne elektronische aansturing (driver).

Let op! Momenteel (begin 2016) is de ontwikkeling nog gaande, en presteren de goedkopere uitvoeringen (soms ver) beneden peil. De led-TL-buis is dus voorzien van alle benodigde elektronica en zal, naar verwachting, het huidige systeem met gasontladingslampen vervangen.
Bij de uitvoering met interne driver (=stuurelektronica) bevindt de elektronica zich achter de strip met leds. Daar leds slecht tegen warmte kunnen, is dit nadelig voor de levensduur. De led-TL ziet er net zo uit als een conventionele TL-buis. De led-TL kan dus 1:1 een gewone TL-buis vervangen. En dat maakt hem bijzonder geschikt voor de doe-het-zelver c.q. modelspoorhobbyïst.

  • Led-TL met externe elektronische aansturing (driver).

Bij dit type is alle benodigde elektronica niet in de buis aangebracht, maar in de armatuur. Voordeel hiervan is, dat er minder warmteontwikkeling is, waardoor de levensduur van de buis aanmerkelijk toeneemt. Een nadeel van dit type is, dat het standaard TL-armatuur bij toepassing van led-TL omgebouwd moet worden. Dit brengt dus kosten met zich mee. Bij renovatie bent u ongeveer een derde kwijt van de nieuwkosten.


Dimbare led-verlichting

Ook wel RGB-led-strip genoemd. Deze is in diverse typen te koop (zie afbeelding 01), standaard, of met dag- en nachtinstelling. U kunt zelfs de overgang van dag naar nacht (en andersom) automatisch laten regelen. Voor optimale resultaten verdient het aanbeveling om evenwijdig aan de led-verlichting een tweede, warm-witte led-strip te monteren. Dan kunt u in principe alle kleuren van de regenboog instellen. Het nadeel van leds is, dat ze redelijk gebundeld moeten zijn om voldoende lichtopbrengst te krijgen. Om de treinentafel egaal te verlichten hebt u heel wat leds nodig.


Meer informatie

Encyclopedie:
Scenery
Beneluxspoor.net:
Led-verlichting boven de baan.
Tips voor verlichting boven de baan.
Verlichting boven de baan op beurzen.
Externe website:
Meer over de gloeilamp
Meer over de Halogeenlamp
Meer over de fluorescentielamp (TL)
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie