Persoonlijke instellingen

Woorden - J

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Versie door Fred (overleg | bijdragen) op 9 apr 2024 om 12:09 (txt)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net


Woord of afkorting:         Zoeken op deze pagina: CTRL + F.

Jackodur

Merknaam. Zie XPS.

Jacobsdraaistel

Een samenstelling waarbij twee aangrenzende rijtuigen op een gezamenlijk draaistel rusten. Het (Jacobs)draaistel bevindt zich niet onder de rijtuigbak, maar onder de koppeling van de beide bakken. (3) Meer over Jacobsdraaistel.

Jakobsladder

Soort lopende band. (3) Meer over Jakobsladder.

Jargon

Een jargon is het taalgebruik binnen een vakgebied of een groep mensen, de vaktaal, die voor buitenstaanders vaak moeilijk te volgen is. (3) Meer over jargon.

Jeep

1. Jeep was de bijnaam van de Engelse locomotieven van de series 4000, 4300 "(kleine jeep)" en 5000 "(grote jeep)". Voor het Engelse leger gebouwde oorlogslocomotieven. Deze bijnaam werd ook wel gebruikt voor de locomotieven van de serie NS 8800, eveneens uit Engeland. (1)
2. (België): bijnaam van de locomotieven van het type 72, die meegekomen waren in de tweede wereldoorlog met het Engelse leger, en ook van het type 29, meegekomen met het Amerikaans-Canadese Leger; de bijnaam is waarschijnlijk gegeven omdat de jeep als auto een typisch Amerikaans/Engels "legervoertuig" was, en bovengenoemde locomotieven ook "leger"locomotieven waren. Zowel auto's als locomotieven waren zo eenvoudig mogelijk van bouw en toch sterk. (1)
3.Jeep is een van oorsprong Amerikaans automerk. Daarnaast wordt de term ook vaak gebruikt om 4×4-terreinwagens te omschrijven: de zogenaamde SUV's (sports utility vehicles). (3) Meer over Jeep.

Joeteren

Variant van Jutteren. (1) Zie: "Jutteren".

Jongejuffer

Jongejuffer was een bijnaam van de locomotieven van de serie NS 1900, die een tamelijk zorgvuldige behandeling nodig hadden. Zie: Juffrouw. (1)

Josefien

(België); bijnaam van de dieselrangeerloc 231. Herkomst onduidelijk; een informant hierover: "misschien was er een machinist met een vrouw die Josefien heette, en zei hij tegen z'n collega's: ik ga weer naar m'n Josefieneken". (1)

Juffrouw

"Dat is een jonge juffrouw:" dat is een locomotief die omzichtig behandeld moet worden (uitgangspunt is dat een jonge juffrouw een moeilijk individu is). (1)

Juk

(Jargon) afkorting van stootjuk; zie ook: Bok, Stootblok, Stootjuk. Meer over juk.

Jules

(mP Jules). Motorpost met de naam "Jules". De mP is geel van kleur. De mP Jules wordt gebruikt voor Technisch Onderzoek van de spoorwegen (door Eurailscout). (3) Meer over motorpost.

Jumbo

Bijnaam van de locomotieven van de serie NS 3700-3800 (SS 700), een type dat zo sterk was als een olifant. Ook de bijnaam van een andere sneltreinlocserie, de 2100-en, die weliswaar kleiner, maar ook tot grote prestaties in staat waren. Deze machines werden ook wel "kleine jumbo's" genoemd. Deze bijnaam werd ook gebruikt voor de 1700-en. "Grote jumbo" was de bijnaam van de serie 3900-en, die je inderdaad als een soort vergrote uitvoering van de 3700-en kunt beschouwen. Zie ook: "Tenderjumbo". (1)

Jutteren

(Werkwoord): stoten, bonken; "de tender juttert:" de (slecht gekoppelde) tender bonkt tijdens het rijden tegen de locomotief; zie ook: Ketten. (1)



Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie 

Laatste wijziging: 9 apr 2024 12:09 (CET)