Persoonlijke instellingen

Zelfbouw armseinen

Uit BeneluxSpoor.net - Encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende

Onder redactie van: BeneluxSpoor.net / Auteur: Huib Maaskant


De mast

Het zelf bouwen van een armsein is niet zo moeilijk.
De eerste stap is het samenstellen van de mast. De mast bestaat uit twee messing buisjes van 2,5 mm en 2,0 mm en een messing staafje van 1,5 mm. De binnenkant van de buisjes wordt over een lengte van 4,0 mm iets opgeboord, zodat de drie delen in elkaar passen. Even solderen en de basismast is klaar.

HM-info ns armseinen-B01.jpg HM-info ns armseinen-B02.jpg
Afbeelding: 01 Afbeelding: 02
Van messing buis.... naar masten
Foto gemaakt door: Huib Maaskant Foto gemaakt door: Huib Maaskant


Het lamphuis

Het lamphuis is een stukje messingbuis van 2,0 mm diameter, waarvan de binnenkant is uitgeboord tot 1,5 mm. Zo past er net een klein gloeilampje in. Via een haaks gat van 1,5 mm kan het licht naar buiten schijnen. Het lamphuis wordt met een messingstripje aan de mast gesoldeerd. De afstand ten opzichte van het draaipunt luistert nauw. Het gat in het lamphuis moet precies samenvallen met de gaten in de seinarm. Boor dus eerst het gaatje voor het draaipunt, voor u het lamphuis bevestigt.

HM-info ns armseinen-B03.jpg HM-info ns armseinen-B04.jpg
Afbeelding: 03 Afbeelding: 04
De bevestiging van het seinblad Het lampje
Foto gemaakt door: Huib Maaskant Foto gemaakt door: Huib Maaskant

De seinarmen (vleugels)

Voor de seinarmen kunt u gebruik maken van de geëtste messing 'vleugels' van Philotrain (zie hieronder bij Lichtseinen Nadat alles in de juiste kleuren gespoten is, kan de vleugel aan de mast worden gemonteerd. Een gewone speld is een prima asje. De speld wordt vanaf de voorkant door de seinarm gestoken, en met secondelijm vastgezet in de seinpaal. Tussen de seinarm en de seinpaal komt een plastic rondje van 1,0 mm dik, voor voldoende afstand. Het rondje is met een pons-tang uit een plaatje polystyreen geknepen. Dezelfde tang heeft u trouwens ook nodig om de gekleurde glaasjes uit kleurfolie te stansen.

HM-info ns armseinen-B05.jpg
Afbeelding: 05
Modelseinen
Foto gemaakt door: Huib Maaskant


Het eindresultaat

Zo ziet een gemonteerd sein er uit (zie foto 05). Het hoofdsein heeft een rode vleugel, met een rond uiteinde. De achterkant van het sein is zwart/wit, met twee diagonale zwarte strepen in het witte vlak. De strepen brengt u het makkelijkst aan met een zwarte viltstift. Het vertakkingsein herkent u altijd aan de gevorkte seinarm. De onderste helft van de arm moet nog wit worden geschilderd.

De aandrijving

Armsein-servo.jpg
Afbeelding: 06
Aandrijving armseinen met servo.
Bron: Robbert de Vries


Een goede mogelijkheid om de armseinen te bedienen is het gebruik van servo's (zie de foto hierboven). Voor een servo-aangedreven armsein kan gebruik gemaakt worden van een servodecoder. Een andere oplossing is het gebruik maken van een aandrijfmotor (bijvoorbeeld van BEMO). Deze is als aandrijving van seinen verkrijgbaar bij Henckens Modelbouw IJmuiden (zie hieronder bij 'Meer informatie'). De verschillende vormen van aandrijvingen hebben verschillende effecten op het omzetten van het armsein. Bij servo- en motor-aangedreven seinen kan meestal de snelheid apart worden ingesteld, evenals wat extra effecten.


HM-info ns armseinen-B06.jpg
Afbeelding: 07
Toepassing geheugendraad
Foto gemaakt door: Huib Maaskant


Een goede mogelijkheid is natuurlijk ook het gebruik van geheugenmetaal.
Zie hieronder bij 'Meer informatie'.

De aandrijving is zo gebouwd dat bij een rood tonend sein (de basisstand), de draad in rust is (zie foto 07). De draad trekt aan door er stroom doorheen te laten lopen. De beweging van de draad wordt vergroot door het juk aan de onderkant. De metaaldraad wordt omlaag getrokken en het sein gaat op groen. Wanneer de stroom weer wordt uitgeschakeld, ontspant de draad zich en dan trekt het veertje het juk weer terug in de uitgangspositie.

HM-info ns armseinen-B07.jpg HM-info ns armseinen-B08.jpg
Afbeelding: 08 Afbeelding: 09
De print voor het enkele sein De print voor het vertakkingseinen
Foto gemaakt door: Huib Maaskant Foto gemaakt door: Huib Maaskant


De gewone seinen hebben genoeg aan een enkele aandrijving (zie foto 08). De vertakkingseinen hebben twee armen en hebben dus ook twee aandrijvingen nodig (zie foto 09). De twee aandrijvingen passen prima naast elkaar op een printplaat. De weerstandjes hebben weinig met de aandrijving te maken; ze zorgen ervoor dat de lampjes in de seinen de juiste spanning krijgen toegediend.

HM-info ns armseinen-B09.png
Afbeelding: 10
Schema van de voeding
Schema gemaakt door: Huib Maaskant


De voeding

Een handjevol simpele elektronica is voldoende om de seinen tot leven te brengen (zie schema 10). De aandrijving wordt gevoed met 12 Volt gelijkspanning. Deze 12 Volt spanning wordt in- of uitgeschakeld d.m.v. een aan/uit-schakelaar of een schakeldecoder. De LM317 begrenst de stroom door de aandrijving op 200 milliAmpère. Het IC wordt aardig warm en moet voorzien worden van een koellichaam. Het seinlampje wordt via een weerstand aangesloten op 16 Volt wisselspanning.


Meer informatie

Encyclopedie:
Externe websites:
Avontuur in miniatuur (Huib Maaskant)
Modelbouw IJmuiden.
Geëtste vleugels voor NS armseinen.Hoofdpagina  Categorie-index  Index  Menu
Vorige | Volgende
Contact met de redactie: Contact met de redactie 

Laatste wijziging: 15 mrt 2023 10:31 (CET)